banner564

Buruk kutlama

Tıp Bayramı’nda sağlıktaki sorunlar konuşuldu, Akıncı, kürtaj skandalını hatırlatarak, “Hiçbir doktorun cüzdanını vicdanının önüne çıkarmaması gerekir" dedi

Buruk kutlama
banner598

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla dün tören düzenledi.

Törene; Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Meclis Başkanı Sibel Siber, Sağlık Bakanı Salih İzbul, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Tabipler Birliği Başkanı Filiz Besim, doktorlar ve konuklar katıldı.
Tıp Töreninde konuşmaların yanında 25. Hizmet yılını dolduran 1991 yılı mezunlarına plaket verildi.
Törenin başında Ankara'da yaşanan saldırı kınandı, saygı duruşunda bulunuldu.

Akıncı’dan Hipokrat Yemini hatırlatması
Törende konuşan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Ankara'da yaşanan saldırıyı ve terör olayını kınadı, tüm Türkiye’ye başsağlığı diledi.
Akıncı, Türkiye'de yaşananlardan Kıbrıs Türk halkının da etkilendiğini ve üzüldüğünü ifade ederek, Türkiye'nin bu sıkıntıları aşması ve güzel günlere gitmesini temenni etti.
Sağlık alanındaki yasaların geçmişten beridir aynı şekilde konuşulduğunu, çok az değişikliklerle tartışıldığını, örneğin Genel Sağlık Sigortası’nın bunların içinde olduğunu, yıllardır gündemde yer aldığını ifade eden Akıncı, ancak bunun bir türlü olmadığını kaydetti.
Akıncı, "Hipokrat yemini iş ola yapılmış bir yemin değildir. Tıp alanında en başta gelen vicdandır, gerisi ondan sonra gelir. Hiçbir doktorun da cüzdanını vicdanının önüne çıkarmaması gerekir" dedi.
Akıncı, bunu bir Cumhurbaşkanı olarak değil insan olarak söylediğini belirterek, sağlık sektöründe yaşanan olayların ve doktorların tutuklanmasının sonrasında en büyük mağduriyeti yine tıp dünyasının yaşadığını ifade etti.


İzbul: Sorunlar elbirliği ile çözülecek
Sağlık Bakanı Salih İzbul törende yaptığı konuşmada, yaşadığımız bölgede her gün olayların saldırıların ölümlerin yaşandığını ifade ederek, terörü lanetledi saldırıların durmasını istedi, Ankara’daki saldırıdan dolayı Türkiye’ye başsağlığı diledi.
14 Mart Tıp Bayramı kutlanırken sağlıkta sorunların hassasiyetlerin ve çözüm önerilerinin dile getirildiğini ifade eden İzbul, bu sorunların üzerinden elbirliğiyle gelinebileceğini vurguladı.
Sağlığın en temel insan hakkı olduğunu, herkesin sağlık hizmeti aşması gerektiğini, ancak ülkede hak ettikleri şekilde hizmet alamadıklarını bir sistem içinde olduklarını ifade eden İzbul, herkesin ilk önce kendisine sonra sisteme çeki düzen verilmesi gerektiğini söyledi.
Mevcut hastanede sağlığın istenilen noktaya getirilmesinin zor olduğunu, sağlık hizmeti çok iyi olsa da yatak hizmeti verilemediğini, hastaneye gelenin 2-0 geride başladığını ifade eden İzbul, hastanede çok sıkıntılar olduğunu, sağlık personelinin yeterli hizmeti verecek ortamı bulmakta zorlandığını kaydetti.

"Süpermarket gibi tüp bebek merkezi"
Süpermarket açar gibi tüp bebek merkezi açıldığını ifade eden İzbul, bu konuda kendisinin baskılara rağmen izin vermediğini, tüzük sonrası bu izinlerin verileceğini söylediğini kaydetti.
İzbul, tüm sektörün bayramını kutladı.

Siber: Biz düzelteceğiz
Meclis Başkanı Sibel Siber de, yasamanın başında biri olarak güzel haberler vermek istediğini ancak gelinen noktanın Aresbet geçen yıllarla aynı nokta olunduğunu ifade ederek, umutsuzluğa kapılmak yerine "bunları biz düzelteceğiz" demeleri gerektiğini söyledi.
Kimsenin gelip bu yasaları kendileri adına düzeltmeyeceğini, sağlığın devlet politikası olması gerektiğini, kimsenin yaz boz tahtası olmaması gerektiğini vurgulayan Siber, bu yüzden Meclis'te oluşturulacak komitede sağlık sektörünün tüm paydaşlarla ve tümüyle tartışılmasının önemine değindi.

Besim: Hasta Hakları Yasasına ihtiyaç var
Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Filiz Besim, iyi bir sağlık sisteminde, güçlü kamu sağlık hizmetlerine, denetlenebilir kaliteli özel sağlık hizmetlerine ve hasta hakları yasasına ihtiyaç olduğuna vurgu yaptı. 
Besim, güçlü bir sağlık sistemi kurulmasında en büyük ihtiyacın ülkedeki tüm sağlık hizmetlerini organize edecek ve denetleyecek olan güçlü bir Sağlık Bakanlığı olduğunu ifade ederek, şu andaki Sağlık Bakanlığı’nın yapısının “kamu sağlık hizmetlerinde disiplini sağlamaktan aciz” ve “özel sağlık hizmetlerinin denetimini yapabilecek düzenlemelerden yoksun” olduğunu ileri sürdü. 

“Sağlıkta tam bir yaprak dökümü…”
Sağlıkta tam bir yaprak dökümü yaşandığını ifade eden Besim, “sosyal devlet olmanın en önemli kriterlerinden birisinin güçlü, hastaların kolay ulaşabileceği, kaliteli ve güler yüzlü bir sağlık sistemine sahip olmaktır” dedi. 

Özel hastaneler konusu…
Besim, “Süpermarket açar gibi özel hastaneler açılıyor, tüp bebek merkezi sayısında patlama yaşanıyor. Yurt dışı kökenli hastane irtibat büroları Sağlık Bakanlığı’ndan değil de Ticaret Bakanlığından izin alarak ülkemizde ofis açma yarışına girmiş durumdadırlar” şeklinde devam ederek, ivedi olarak Özel Sağlık Hizmetleri ile ilgili politika geliştirilmesine ve uygulanmasına ihtiyaç olduğunu vurguladı. 


Kalyoncu mesaj yayınladı…
14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla dün mesajlar yayınlandı
Başbakan Ömer Soyer Kalyoncu mesaj yayınlayarak tıp camiasının “14 Mart Tıp Bayramı”nı kutladı. 
Kalyoncu gece gündüz her yerde, her koşulda büyük özveriyle, heyecanla görev yapan, kendisini “insana hizmet” ilkesine adamış doktorların ve sağlık personelinin bütün çabasının hastalanan insanları en hızlı şekilde sağlığına kavuşturmak ve sağlıklı olan insanların da sağlığını korumak olduğuna işaret etti. 

Usar: Sağlık sisteminde sorunlar var…
Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası (Tıp-İş) Başkanı Dr. Sıla Usar da 14 Mart Tıp Bayramı dolayısı ile yayınladığı mesajında, ülkedeki sağlık sistemindeki sorunların Kıbrıs sorunu kadar eski olduğuna vurgu yaparak, “Hem hekim ve sağlık çalışanları, hem de hizmet bekleyen yurttaşlar bunalmış durumdadır” dedi. 
Usar, Sağlık Bakanlığı’nın verilen hizmetleri denetleme zafiyeti içinde olduğunu da öne sürerek, denetimsizliğin sonucu olarak ortaya çıkan sorunların mesleğe de zarar vermeye devam ettiğini kaydetti.
Acil servis ve ameliyathanelerin bakımsız, olması gereken alt yapılardan yoksun olduğunu, devlet hastanelerine yatırım yapılmadığını ifade eden Usar, devletin kamu sağlık hizmetlerinden elini çekme gayreti içinde olduğunu iddia etti.
Öte yandan Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Genel Sekreteri Güven Bengihan, KKTC Karadeniz Kültür Derneği Başkanı Baki Aygün de 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla mesaj yayınladı.

Güncelleme Tarihi: 15 Mart 2016, 09:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473