banner564

“Bütçe açığı düşürüldü”

Tatar, 2019 yılı kısa vadeli kaynak akışı için gerekli protokolün imzalandığını ve bu sayede birçok icraat gerçekleştirdiğini söyledi

“Bütçe açığı düşürüldü”
banner598

 Doğuş Özokutan ÇİFTÇİOĞLU

Başbakan Ersin Tatar, geçen yıl bütçenin 1,3 milyar TL açıkla sunulduğunu anımsatarak, hükümetin çalışmaları sonucu açığın 2020 bütçesinde 350-400 milyon TL’lere düşürüldüğünü kaydetti.
Başbakan Ersin Tatar, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, bakanlar kurulu üyeleri ve milletvekilleri belde bilgilendirme ve istişare toplantılarına önceki gün Güzelyurt’la devam etti.
Güzelyurt AKM’de gerçekleşen, hükümet icraatlarının ve gelecek projelerinin aktarıldığı toplantıda bölge halkının görüş ve önerileri de alındı.
Başbakan Ersin Tatar, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Sağlık Bakanı Ali Pilli, İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu’nun halkın sorularını yanıtladığı gecede ilk konuşmayı, Başbakan Tatar yaptı.
Toplantının açılışında konuşan Başbakan Ersin Tatar, bölge halkını dinlemek, meselelerin çözümü için halkla değerlendirmelerde bulunmak için bu toplantıyı gerçekleştiğini kaydetti.
TC silahlı kuvvetlerinin Barış Pınarı Harekâtına değinen Tatar harekâtın nedeninin Türkiye’nin güvenliği ve bölgedeki istikrar olduğunu anlattı.
Tatar, “Türkiye’nin yanındayız tüm kalbimizle onlar için dua etmekteyiz” ifadelerini kullandı.
Hükümetin 4 aydır icraat gerçekleştirmek adına ciddi gayret gösterdiğini anlatan Tatar, bir takım sıkıntıların aşıldığını, uzun zamandır imzalanmayan İktisadi ve Mali İşbirliği Protokolünün imzalandığını anlattı.
Tatar, 2019 yılı kısa vadeli kaynak akışı için gerekli protokolün imzalandığını ve bu sayede birçok icraat gerçekleştirdiğini kaydetti.
Geçen yıl bütçenin 1,3 milyar TL açıkla sunulduğunu anımsatan Tatar, hükümetin çalışmaları sonucu açığın 2020 bütçesinde 350-400 milyon TL’lere düşürüldüğünü kaydetti.
2021-22’lerde denk bütçeye ulaşılabilmesi için heyetlerin çalışmalarını sürdürdüğünü dile getiren Tatar, ekonominin büyümesi için çalıştıklarını anlattı.
Konuşmasında Kıbrıs konusuna da değinen Tatar hükümetin kurulmasıyla bu konuda bir duruş ortaya çıktığını belirtti.

Maraş açılımına Türkiye destek veriyor…
Maraş açılımı bağlamında da kararları olduğunu dile getiren Tatar “TC yetkilileri de bizlere bu konuda destek vermeye devam ediyor. Rumların dürtmesiyle BM Güvenlik Konseyinin güya bu konuyla ilgili açıklamaları oldu ve BM ve Güvenlik Konseyinin bazı kararlarına atıfta bulundular. Orada söylenen Maraş’ın açılmayacağı değil benim anlayışım odur ki Maraş’ın eski sakinlerine, ki o anlamda Vakıflar İdaresinin güçlü iddiaları var. Dolayısıyla BM ve Güvenlik Konseyinin söyledikleri bizim hükümetimizin açıklamaları ve politikasıyla kesinlikle bize göre çelişmemektedir.”

Özersay: Kapalı kelimesi ortadan kalkacak
Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, “KKTC hükümeti olarak biz Kapalı Maraş’ın adını değiştirmeye karar verdik, artık ‘kapalı’ kelimesini oradan kaldıracağız” dedi.
Kıbrıs sorunu konusunda yeni fikirlerin tartışılması gerektiğini sadece Kıbrıs’ta değil uluslararası platformlarda yapılan görüşmelerde de anlattıklarını dile getiren Özersay, İtalyan enerji şirketi ENI’nin en üst yetkilisinin “Eğer bir gerginliğe neden olacaksa ben bu bölgede kazı yapmayacağım” dediğine işaret ederek bunun gerek KKTC gerek TC hükümetinin kararlı duruşu ve caydırıcı istikrarlı dış politikasıyla ortaya çıkan bir gelişme olduğunu söyledi.
Doğal gaz konusunda önemli bir gelişme yaşandığını kaydeden Özersay “Türkiye ile birlikte, stratejik ortağımız olan müttefiğimiz olan, her zaman yanımızda duran Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte doğal gazda öyle bir politika ortaya koyduk ki artık fiiliyatta ve sahada denge sağlanmaya başlandı” diye konuştu.

“Açıklamam yanlış aktarıldı”
Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda basın yansıyanlar konusunda bir soru üzerine Özersay, bazen açıklamaların yanlış aktarılabildiğine işaret etti. 
Bu nedenle söylediklerini içeren 30 saniyelik bir video yayınladığını anımsayan Özersay, “UBP tabii ki 2020 cumhurbaşkanlığı seçiminde kimi aday göstereceğine kendisi karar verecek” dedi. 
Bazı kesimlerin bu gibi tartışmalar üzerinden hükümetin ömrünü kısaltmak isteyebileceğine işaret eden Özersay, ülkede uzun ömürlü,  söylediklerini yapabilen bir hükümet olmasının önemine değindi.  

Belediyelerin borcu ve bet ofisler
İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, belediyelerin eski İhtiyat Sandığı, Sosyal Sigorta ve vergi borçlarının bet ofislerinden alınacak bir vergiyle ödenmesi konusundaki bir soru üzerine, bu borçların belediyeler tarafından yaratıldığına işaret ederek, bunun başka bir sektör, kişi ya da kurum tarafından ödenmesinin ne kadar adil olacağını sordu. 
Önceki hükümet dönemde borçların ödenmesinin ötelendiğini anımsatan Baybars, tüm belediyelerin 2020’den itibaren yapılandırma ile bu borçları ödemesi gerektiğini kaydetti. 
Belediyelerin borçlarıyla ilgili soru üzerine söz alan Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu, durumun belediyelerin içinden çıkamayacağı bir noktaya geldiğinin kendilerinin de farkında olduğunu kaydetti. Amcaoğlu “1 Ocak 2020’de hem yapılandırma, hem de Belediyeler Değişiklik Yasa Tasarısı’nın yürürlüğe girmesiyle ülkedeki belediyelerin tüm gelirlinin doğru ve gerçek şekilde tahsil etmesine olanak sağlanacak” dedi.
Amcaoğlu, hükümete bir öneride bulunarak, “Güzelyurt gelişmeye ve hükümet tarafından kucaklanmaya hasret bir bölge, faiz farkı fonunda bulunan kaynakla özellikle bölgedeki gençlerin oturması için sosyal konut projesi için hareket geliştirebiliriz” dedi.

Cypfruvex konusu…
Cypfruvex konusundaki bir soru üzerine, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, , Cypfruvex’in ödemelerinin haftaya yapılacağını belirtti.
Narenciyenin gerçek değerini bulmasında öneme sahip Cypfruvex’e büyük önem verdiklerini anlatan Oğuz, “Derdimiz, üreticinin ürettiği ürünün değerini elde etmesidir. Eğer o narenciyeden beklediği geliri elde etmezse, toprağına da, bahçesine de sahip çıkmaz” dedi.
Oğuz, Cypfruvex olmazsa üreticinin ne hale geleceğini hepimiz biliyoruz diyerek, Cypfruvex’in alacağı politikanın KKTC politikası olduğuna işaret etti.
Başbakan Ersin Tatar, Esnaf Zanaatkârlar Odası Yasası’yla ilgili bir şikâyet üzerine, yasayla ilgili Ekonomi Bakanlığı’nda bir komitenin çalışma yaptığını belirtti. 
Tatar, çalışmanın hükümetle paylaşıldıktan sonra gereken değişikliklerin yapılacağını temenni etiğini belirtti. 

Üniversite sayısı fazla
Bir vatandaşın bölgedeki diş hekimliği fakültelerinin fazlalığıyla ilgili sorusu üzerine Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu, ülkedeki üniversite sayısının ciddi şekilde fazla olduğunu, bu bilinçle bu hükümet döneminde hiç yeni üniversite izni verilmediğini kaydetti. 
Diş hekimliği fakültelerinde yeterli hastayla buluşamayan öğrencilerin gerekli tecrübeye sahip olamayacağı yönünde endişe yaşandığını söyleyen Çavuşoğlu, üniversitelerle bu konuyu görüştüklerinde, son teknolojiyle bu açığı kapatma yoluna gidileceği yanıtını aldıklarını ifade etti. 
Çavuşoğlu “Bazı riskler var. Bunlara karşı tedbiri alınacaktır” dedi. 

Güneyden geçişlerin kolaylaştırılması
Bir vatandaşın, bölge esnafının kalkınması için, araç sigorta ücretlerinin azaltılarak Güney Kıbrıs’tan geçişlerin kolaylaştırılmasını talep etmesi üzerine Başbakan Yardımcısı Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, hükümet olarak kendilerinin de daha fazla kişinin KKTC’ye gelip, harcama yapmasını istediklerini kaydetti. 

Öte yandan bunu zorlaştıran şeyin sigorta ücretleri değil, sınır kapılarında yaşanan sıkıntılar olduğuna işaret eden Özersay, 40 yeni sivil hizmet görevlisi alınması için karar aldıklarını anımsattı. Bunun da çözüm olamayabileceğini dile getiren Özersay, bazı kapılardan geçiş yönteminin değişebileceğini anlattı.
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan da sınır kapılarında elektronik geçiş sistemi için çalışma yapıldığını dile getirdi. 
KKTC kimlik katlarının çipli geçiş özelliği taşıdığını anımsatan ve geçen yıl Metehan kapısına çipli geçiş için prototip taktıklarını ifade eden Atakan, araçta 4 kişi olduğunda çipli geçiş süresinin neredeyse personelin işlem yapma hızına eşitlendiğini anlattı.
Atakan, kamera üzerinden geçişleri denetlemeyi denediklerini ancak araçtaki kişilerin bilinememesinin güvenlik riski yarattığını dile getirdi. 
Şerit sayısı eksikliğinin yoğunluğun önemli nedenlerinden olduğuna işaret eden Atakan, 5 şerit gidiş 5 şerit geliş bir kapı için proje hazırladıklarını dile getirdi. 

Haritada Güzelyurt var mı?
Bir vatandaşın müzakerelerde ele alınan haritada verilecek bölgeler arasında Güzelyurt’un olup olmadığını sorması üzerine, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay bu sorunun bölgedeki yatırımı, enerjiyi, öngörülebilirliği öldürdüğüne işaret etti. 
 “Ben öyle bir harita görmedim, görmek de istemem” diyen Özersay olmayan müzakere sürecinin bir yere gitmediğinin görüldüğünü ifade ederek, “Madem bir yere gitmiyor, neden harita konuşayım? Neden kendi kendimin ayağına kurşun sıkayım? diye sordu.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474