banner564

Çaresi Olmalı

45 yılda neler yaptık, neler yapmalıyız: En önemli sorun ulaşımın yetersiz ve pahalı oluşu

Çaresi Olmalı
banner598

Çiğdem AYDIN 
Kıbrıs’a barış getiren ve Kıbrıslı Türklere güvenlik sağlayan 20 Temmuz 1974 Barış Harekatının üstünden 45 yıl geçti… Bu kadar uzun sürede neleri başaramadığımızı ve bugün en önemli sorunlarımızın ne olduğunu eski siyasilere sorduk… Bugün ilk olarak eski Başbakanlardan Hakkı Atun, en uzun süreli Maliye Bakanı olan Salih Coşar ve eski milletvekili Ergün Vehbi’nin görüşlerine yer veriyoruz…
Eski bakan ve milletvekilleri, KKTC’nin en önemli sorunlarından birinin ulaşım olduğunu belirterek, bu konuda acil önlemlerin alınması gerektiğini söyledi. Eski siyasiler “Ulaşım olanakları yetersiz, uçak biletleri pahalı ve en önemli sektör olan turizmde istenilen başarıyı sağlayamıyoruz” dedi.

Ne dediler?.. Ne dediler?..

Hakkı Atun (Eski Başbakan) 
“Elbette 45 yılda gelişmediğimizi söylemek çok doğru olmaz. Ama bugün için ekonomik açıdan ciddi sıkıntılarımız vardır. Örneğin o kadar çok dükkân görüyoruz ki kapanmış kısa süreli açılmış demek ki yanlış yatırımlar var bu ülkede. Siyasi olarak ise tabi ki istenilen düzeyde değiliz. Cumhurbaşkanı son olarak Rum tarafına bir öneri yaptı onların tavrı ise yine ortadadır bu kapsamda artık bizim bir şeyler yapmamız gerekir. Siyasi olarak alternatifler üretmemiz gerekiyor.  Bana göre ülkede en acil sorunlar Ekonomi, Turizm, Ulaşım ülkeye ulaşım ne yazık ki yok denecek kadar az. Ülkeyi pazarlama da ciddi eksiklikler var. Tarımsal alanlarda mesela ülke aniden patates kıtlığı yaşadı bunlar olmaması gerekiyor bir yerlerde hatalar yapılıyor demektir.  Acil olarak ülkede kamu reformu yapılmalıdır. Sonrasında istatistikler çıkarılmalı ve planlama yapılmalıdır her konuda günü birlik yaşanmamalıdır.” 

Ergün Vehbi (Eski CTP Milletvekili) 
“Bana göre 45 yılda tabi ki yeterince ilerlediğimizi düşünüyoruz. Bir Cumhuriyetin olduğu yerde sayması garip olurdu zaten. Öte yandan tabi ki bir takım eksikliklerimiz vardır ama onlar da doğru yönetim şekli ile düzeltilebilir düşüncesindeyim. Bugün için en önemli sorunumuz Turizm sektöründe yaşanıyor, ülkeye ulaşım yok ihracat ’ta da sorunlarımız var ekonomik sorunlarımız var . Ama bunların çözümü elbette vardır. Bugün Türkiye Cumhuriyetimiz vardır siyasilerimiz gerekli ve ciddi temaslar yaparlarsa yardım istenirse başta ekonomik, turizm ve ihracat sorunlarını çözeriz gerisi zaten gelir. Bir de tabi göçmen sorunu vardır kimliği alan cebinde parası var yok çıkıp geliyor çalışmak için olmaz bunların kayıt altına alınması gerekiyor aksi halde çalışma hayatını da ciddi sekteye uğratırız kaçak yaşam çoğaldıkça ekonomi çöker buna da ciddi tedbirler alınması gerekiyor. Acilen yapılması gerekenlere gelince ilk olarak Türkiye ile ekonomik protokol imzalanmalı, Türkiye ile ticaretin önü açılmalı Türk lirası üzerinden yapılmalı ulaşım sorunu çözülmeli.”

Salih Coşar (Maliye eski Bakanı) 
“Barış harekatından bu yana 45 yıllık sürede tabi ki ilerledik ve istediğimiz düzeye geldik. 1974 Barış Harekatı olmasaydı Kıbrıslı Türkler de bu adada olmazdı. Ama tek sorunumuz bir türlü hükumet olamadık. Yeni siyasetçi arkadaşlar hükmedemiyor plansız hareket ediliyor bu olmaz. Gelirlerimiz iyidir ama daha da artırabiliriz. Bunun için turizmin daha da gelişmesi, ulaşım olanaklarının artırılması gerekiyor. Yollarımız kötü her yer çöktü acilen yapılması gerek. Elektrik sorunu çözülmeli halkın ciddi giderleri arasında yer alıyor oysa elzemdir.”
 

Güncelleme Tarihi: 19 Temmuz 2019, 12:32
YORUM EKLE
YORUMLAR
Aziz Kent
Aziz Kent - 5 yıl Önce

Turizm ulasim olursa olabilecek onu da shuttle service ile tamamlayabiliriz

ALFAROMEO
ALFAROMEO - 5 yıl Önce

salil coşar MİKROBU DAHA GEBERME Dİ Mİ??

SIRADAKİ HABER

banner471

banner474