banner564

Cesaret verdi

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, KKTC hükümetine reformların daha fazla geciktirilmemesi ve yatırımlara önem verilmesi çağrısında bulundu

Cesaret verdi
banner598

 Kuzey Kıbrıs’a günü birlik ziyaret gerçekleştiren Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, KKTC’nin kalkınmasında reformların önemine dikkat çekerek, bu konuda daha fazla zaman kaybedilmemesi gerektiğini söyledi. Oktay ‘siyasi cesaret ve kararlılığın” önemine dikkat çekti.
   Kuzey Kıbrıs’ın büyük turizm yatırımları sayesinde daha çok turist ağırladığını, üniversitelerin de birçok ülkeden öğrenci çektiğini vurgulayan Oktay “Yabancı yatırımcıdan, yabancı sermayeden ve dünyaya açılmaktan korkmayın” dedi.
   KKTC’de kişi başına düşen milli gelirin 12 bin 500 dolara ulaşmasının önemli bir başarı olduğunu anlatan Oktay, KKTC’nin, bu seviyeyi çok daha ilerilere taşıyacak potansiyele sahip olduğunu aktardı.
Oktay, “Kuzey Kıbrıs’ta özellikle bürokratik işleyişe etkinlik kazandırmak amacıyla gerçekleştirilecek iyileştirmelere ihtiyaç duyulmaktadır. Uzun yıllardır gündemde bulunan yapısal reformların vakit kaybetmeksizin tamamlanması önem arz etmektedir. Bunun için asgari müştereklerde birleşilmesi, siyasi cesaret ve kararlılık gösterilmesi gerekmektedir. Esas yük Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin omuzlarında olmakla birlikte, yapısal reform sürecinde maddi ve teknik yardımlarımızla her zaman Kıbrıslı Türk kardeşlerimizin yanında olacağımızı buradan vurgulamak isterim” ifadelerini kullandı.

Yabancı yatırımcıdan korkmayın

Kamu-özel iş birliğini güçlendirecek yeni sinerji modelleri geliştirmeye ihtiyaç olduğunu düşündüklerini anlatan Oktay, son dönemde yapılan AR-GE ve teknoloji bölgeleriyle ilgili yasal düzenlemelerin memnun edici olduğunu dile getirdi.
Kıbrıs Türkünün refahı ve geleceği söz konusu olduğunda kendilerini belirli kalıplara sıkıştırma ve bahane üretme lükslerinin olmadığına işaret eden Oktay, Kıbrıslı Türklerin yabancı yatırımcıdan, yabancı sermayeden ve dünyaya açılmaktan korkmaması gerektiğini söyledi.
Türkiye-KKTC Ticaret Odası eş başkanlarının sadece Türkiye ile değil üçüncü ülkeler ile de ortak yatırımlar ve iş yapma imkânlarının takipçisi olması gerektiğini anlatan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, şunları kaydetti:
“Türkiye, Kıbrıs Türkünün Ada’daki siyasi, ekonomik ve ahdi tüm haklarını sonuna kadar korumaya kararlıdır ve muktedirdir. Doğu Akdeniz’de hem kendi kıta sahanlığımızdaki hak ve çıkarlarımızı, hem de Kıbrıs Adası etrafında KKTC’nin hak ve çıkarlarını korumak için her türlü adımı atmaktan çekinmeyeceğiz. Bölgede Türkiye’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin meşru hakları hilafına adım atanlar, Türkiye’yi yok saymaya kalkışanlar, emellerine asla ulaşamayacaklardır. İlk sondaj gemimiz Fatih’in faaliyetleri ve yeni sondaj gemimiz Yavuz’un çalışma alanına doğru yola çıkması, bu konudaki kararlılığımızın göstergesidir. Bizler bu kararlılıkla faaliyetlerimizi sürdürmeye devam edeceğiz.
Bu duygularla, konferansın Kuzey Kıbrıs ekonomisinin kendi ayakları üzerinde durmasına katkı sağlaması iş insanlarının birlikte dünyaya açılmasına vesile olmasını diliyorum, Kıbrıs Barış Harekatı’ndan sonra ekonominin güçlenmesi için riskler alan ve sınırlı imkanlarla Kıbrıs Türkünün ekonomik dirilişi için mücadele eden, Kıbrıs Türk Ticaret Odası mensuplarına teşekkür ediyor, ebediyete intikal eden iş insanlarını rahmetle anıyorum.”

Kıbrıs sorununa da değindi
Kıbrıs meselesinin Rumların Kıbrıs Türklerini ortaklık devletinden dışlayarak adayı gasp etmeye çalıştıkları ilk girişimlerinden bu yana, uluslararası toplumun gündeminde olduğuna dikkati çeken Oktay, şöyle konuştu:
“KKTC, çetin mücadelelerle kurulduğu günden beri büyük mesafe katetmiş, demokratik, çoğulcu, insan haklarına saygılı ve müreffeh toplum sistemini her geçen gün pekiştirmiştir. Kıbrıs Türk Halkı, her türlü baskı ve zorlamaya kahramanca göğüs gererek mücadelesini sürdürmüş, haklarına sonuna kadar sahip çıkarak eşitliğinden ve egemenliğinden vazgeçmemiştir. Kıbrıs meselesine kalıcı bir çözüm bulunması için garantör Türkiye, daima yapıcı bir yaklaşımla kapıları açan taraf olmuştur. Ancak ne yazık ki, çözüm konusunda gelinen aşamada taraflar arasında ortak bir vizyon oluşmamıştır.”
Kapsamlı bir çözüm için KKTC ile omuz omuza çalışmaya devam ettiklerinin, yarım asrı aşan süredir sürdürülen sonuçsuz müzakerelere rağmen adada diplomasiye dayalı adil bir çözüm bulunması için ümit var olduklarının altını çizen Oktay, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hedefimiz, Kıbrıs Türkünün siyasi eşitliğinin mutlak şekilde sağlanması ve Ada’daki meşru haklarının, güvenliğinin ve refahının garanti altına alınmasıdır. Dayanağımız, Kuzey Kıbrıs ile aramızdaki inanç ve gönül birlikteliğimiz, milli değerlerimize bağlılığımız ve milli davamızdır. Gönül birlikteliğimizden alınan güçle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ekonomik açıdan kabuk değiştirmesi ve güçlü bir kalkınma ivmesi yakalaması, Kuzey Kıbrıs’ı yalnızlığa itmek isteyenlere anlamlı bir cevap teşkil edecektir.”

Tatar: Ülkede reformlar için istikrarlı hükümetler gerekli
Lefkoşa Golden Tulip'te yer alan Türkiye - KKTC Ticaret Odası Forumu 1. Ekonomi Konferansı’nda 
Başbakan Ersin Tatar, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz, forumun eş başkanlar Mustafa Genç ve Cihat Lokmanoğlu da birer konuşma yaptı.
Başbakan Ersin Tatar da konuşmasında, "Hükümet olmak kolay değil, biraz şans biraz kısmet ister" dedi ve dövizdeki düşüşü örnek verdi. 
"Türk hükümeti de yanımızda" diyen Tatar, Oktay ve Hisarcıklıoğlu'na her zaman KKTC'nin yanında olduğu için teşekkür etti. 
Tatar, ülkede öğrenci sayısının 100 bini geçtiğini, ancak olması gerektiğini, bu konuda üniversitelerin altyapısının yeterli olduğunu söyledi.
Mali disipline önem verdiklerini, hayat pahalılığı kesintisini örnek vererek bazı tedbirleri almak zorunda olduklarını söyleyen Tatar, şöyle devam etti:
"Ekonomi büyütemezsek, öğrenciyi yatak kapasitesini artırmazsak, enerji sorununu çözemezsek, suyu tarıma veremezsek gelişemeyiz.
Ülkede reformlar için istikrarlı hükümetler gerekli. Kamu Reformu için Meclis birlikte çalışmalı. Ülkede refah, ekonomi birlikte çalışarak geliştirilebilir.
Dünyada başarılı olan Kıbrıslı Türkleri ülkeye çekebilmeli, hep birlikte ülkeye sahip çıkmalı ve geliştirmeliyiz.
Turizm, eğitim, su projesi ülkenin marka değerini artırdı. Elektriğin ucuzlatılması için de çalışıyoruz.
Girişimcilik ruhu hükümetimiz tarafından desteklenecek. Bu forum inşallah hayırlara vesile olur."
Başbakan Tatar, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de kararlı bir duruş sergilediğini, KKTC ve Türkiye’nin haklarını kararalı bir şekilde koruduğunu belirterek, teşekkür etti.
Tatar, "Türkiye her alanda yanımızda olduğu sürece KKTC devleti de her alanda gelişecektir" dedi.
Başbakan Tatar, hükümetin burada alınacak kararların arkasında duracağını ve ülkede refahın artırılması için birlik - berberlik içinde çalışarak geleceğe, gençliğe sahip çıkacaklarını söyledi.

Genç: Yapacak çok işimiz var
Forum Eş Başkanı Mustafa Genç de konuşmasında, iki ülke arasındaki karşılıklı ticaret ilişkilerinin geliştirilmesi için kurulan formun KKTC'nin geleceğine yatırım yapacağını kaydetti.
Genç, yeni yapılacak işbirlikleriyle KKTC'yi geliştirmek, ortak yatırımlar yapmak hedefinde olduklarını belirterek, turizm, bilişim, sulu tarım turizm eğitim alanlarında çalışmalar yapacaklarını söyledi.

Lokmanoğlu: Projeler geliştireceğiz
Forum Eş Başkanı Cihat Lokmanoğlu da, 1 yıl önce kurulan formu kurumsallaştırdıklarını ifade ederek, Türkiye ve KKTC iş insanlarına destek verenlere teşekkür etti.
Lokmanoğlu, yatırımların önünün açılması için projeler geliştirip yetkililerden destek isteyeceklerini söyledi.

Deniz: Geleceğimiz verimli bir ekonomidedir
KTTO Başkanı Turgay Deniz de, Kıbrıs Türk halkının bugün yeni bir varoluş mücadelesi verdiğini, bu toplantıda ekonomik sorunların konuşulacağını kaydetti.
Deniz, Kıbrıs'ın güvenlik, doğalgaz ve benzeri sorunları olduğunu, ama bu konularda güçlü olmak isteniyorsa ekonominin güçlü olması gerektiğini ifade etti.
Turizm, yükseköğrenim, sulu tarım ve sanayi sektörlerinin; Türkiye pazarı ile adapte olmasıyla gelişebileceğini ifade eden Deniz, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a; "Kıbrıs Türk halkının bugünlere gelmesi Türkiye sayesindedir. Ekonomik mücadelemizde de desteğinizi her zaman yanımızda bulduk. Protokol çok büyük önem taşıyor. Bu protokol altyapının geliştirilmesi için önemli bu kaynak, bir an önce aktarılmalıdır. Bütün piyasaya can suyu görevi görecek" diye seslendi.

Hisarcıklıoğlu: 100'e yakın iş insanıyla geldik
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, konferansın mimarları Oktay ve Tatar'a, ayrıca Deniz ile eş başkanlara teşekkür etti.
Hisarcıklıoğlu, burada gördüğü gönül birlikteliğinin gelecek adına ümit verdiğini belirterek, ekonomisi büyüyen, refahı yükselen, kendi ayakları üzerinde duran uluslararası hukuka dahil olan bir KKTC istediklerini söyledi.
KKTC'ye uluslararası alanda destek verdiklerini ve her zaman vereceklerini, birlikte çalışacaklarını söyleyen Hisarcıklıoğlu, bu amaçla işadamları olarak bu forumu kurduklarını, KKTC’ye 100'e yakın iş insanıyla geldiklerini, yatırımda Kıbrıs Türk halkının yalnız olmadığını gösterdiklerini, yatırımların geliştirilmesi için de destek verdiklerini kaydetti.
Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu:
"Türkiye olarak, iş dünyası olarak KKTC'nin gelişmesi, yatırımların artırılması için her türlü desteği vereceğiz. Türkiye'nin ekonomik gelişmesi, yatırım hacminin yükseltilmesi tecrübesini KKTC'ye aktaracağız. Yatırımın önünün açılması için, ekonominin gelişmesi için elimizden gelen desteği vereceğiz Kıbrıs’ın, Akdeniz'de bir istikrarlı, cazibe merkezi, gelişmiş, refah sahibi bir ada olmasını istiyoruz."
Konuşmaların ardından Hisarcıklıoğlu ve Deniz, konuklara hediye takdiminde de bulundu. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473