banner564

Cesur yüreklere saygı duruşu

Yoğun katılımın olduğu törende Şanlı Erenköy Direnişi’nde şehit düşenler özlem ve gururla anıldı

Cesur yüreklere saygı duruşu
banner598
Şanlı Erenköy Direnişi’nin 50. yıldönümü ve Direnişte şehit düşenler dün anıldı. 2 binin üzerinde vatandaş törene katılmak için 100’den fazla minibüsle Erenköy’e ulaştı. Şanlı Erenköy Direnişi’nin 50. yıldönümü için düzenlenen törende devlet ve hükümet yetkilileri de hazır bulundu.
Erenköy Şehitliği’nde başlayan törene Cumhurbaşkanı Vekili Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Meclis Başkan Vekili Ünal Üstel, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı (KTBK) Korgeneral İsmail Serdar Savaş, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı (GKK) Tümgeneral Baki Kavun, 28. Tümen Komutanı Tümgeneral Tayyar Süngü, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Yardımcısı Tuğgeneral Erdinç Korkuter, Yüksek Mahkeme Başkanlığı’na atanan Şafak Öneri, bazı bakan ve milletvekilleri, Yeni Erenköy Belediye Başkanı Mesut Yıkıcı, muharip dernek, kurum, kuruluş temsilcileri, şehit yakınları ve vatandaşlar katıldı. Çelenklerin protokol sırasına göre Anıt’a sunulmasıyla başlayan törende saygı duruşu, saygı atışının ardından bayraklar İstiklal Marşı eşliğinde göndere çekildi.

Siber: Ortak yürek, ortak düşünce…
Cumhurbaşkanı Vekili Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber törendeki konuşmasında Erenköy Direnişi’nin Kıbrıslı Türklerin var oluş mücadelesindeki yerine işaret ederek, bu direnişin en anlamlı, dokunaklı ve destansı direnişlerden biri olduğunu vurguladı.  Üniversite gençlerinin hayallerini yarıda bırakıp, gemilerle Erenköy’e geldiğini anımsatan Siber, gençlerin güçlerini ortak yürek ve düşünceden aldığını vurguladı.Siber, “Erenköy direnişi bir toplumun kendi topraklarında var olma ve yaşam özgürlüğü hakkını gasp etmek isteyenlere karşı bir dirençti” dedi.

Erenköy Mücahitlerine seslendi…
Konuşmasında Erenköy Mücahitlerine seslen Meclis Başkanı Sibel Siber, “Yapılması gereken sizlerin mücadelesiyle kazanılan toplumsal varlığımızı gelişmiş toplum düzeyine çıkarmaktır. Kendisiyle, ülkesiyle barışık, geleceğe güvenle bakan, sadece kendine ait tapusu olan yerle ilgili aidiyet duygusu gelişmiş bireylerden oluşan bir toplum değil, ülkenin dağını, denizini, çevresini koruyup, ona sahip çıkan, temiz toplum, temiz siyaset için mücadele eden bir toplum düzeyine geldiğimiz zaman sizlerin mücadelesi taçlanmış olacaktır” dedi.

“Barış için uğraşmak…”
Sibel Siber konuşmasında hiçbir uluslararası örgütün sivillerin katledilmesine “dur” diyemediğini de vurgulayarak, “Bekli barış yapmak savaşmaktan çok daha zordur, ama barış için uğraşmak bir insanlık görevidir, bir erdemdir. Dünya barışı için bu erdeme sahip, bu kültürü benimseyen liderlere ihtiyaç vardır” şeklinde konuştu.

Yıkıcı:  Bize yol göstermeye devam edecek…
Yeni Erenköy Belediye Başkanı Mesut Yıkıcı da yaptığı konuşmada, “Bugün hür ve bağımsız yaşıyorsak Erenköy Sancağı’nın göklerden canları pahasına indirmediği bayrağımız sayesindedir” dedi. Erenköy Direnişi’nin Türk milletinin tarihinde şanlı bir kahramanlık destanı olduğunu kaydeden Yıkıcı, “Bu bölgenin insanı ve mücahit çocuğu olarak tarifsiz duygular içindeyim. Hak ve özgürlük uğruna mücadele edenleri unutmadık, unutturmayacağız. Erenköy’ün mücadeleci ruhu bize yol göstermeye devam edecek” şeklinde konuştu. Yıkıcı, kendilerine emanet edilen vatanı ve Türk varlığını sonsuza kadar yaşatma kararlığında olduklarını vurgulayarak, şehitleri rahmetle andı.

Keço: Kıbrıs Türkü’nün Namusu ve Şerefi için…
Erenköy Mücahitler Cemiyeti Başkanı Kutlay Keço ise, Erenköy’deki mücadelenin Kıbrıs Türkünün namusu ve şerefi için verildiğini vurgulayarak, bu mücadeleye Kıbrıs Türkünün temsil eden her kesiminden mücahidin katıldığını söyledi. Keço, “Erenköy’de verilen mücadele herkese ders olmalı. Burada kahramanlık yapmadık, bütün farklılarımızı bir kenara bırakıp ortak bir mücadele verdik” dedi. Cumhurbaşkanı Vekili ve Cumhuriyet Meclisi Başkanı Siber’e de seslenen Kutlay Keço, “Seçtiğimiz milletvekilleri maalesef kanunları geçiremiyor” iddiasında bulundu. Ülkedeki birçok alanda sıkıntı olduğunu savunan Keço, milletin vekillerinden beklentilerini dile getirdi.

“İnsanlar tedirgin…”
Kıbrıs sorunun çözümü için yapılan görüşmelerin 50 yıldır sürdüğüne dikkat çeken Keço, “Yerini terk edeceğine inan insanlar bunca zamandır tedirgindir. Bu tedirginlik sadece kuzeyde değil, güneyde de yaşanıyor. Halka artık anlaşma olup olmayacağını söylesinler. Bir anlaşma olacaksa biz kurulacak çatının altında kapısı ve penceresi dış dünyaya açılacak bir oda ve anavatanın garantörlüğünü istiyoruz” dedi. Dünyadaki gelişmelere değinen ve Lübnan, Suriye, İsrail’de yaşananlara işaret eden Keço, “Bizim tek güvencemiz Türk ordusudur” ifadesine yer verdi.

Özel deftere yazılanlar
Cumhurbaşkanı Vekili Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber:
“Bundan tam 50 yıl önce vatanınıza sahip çıkmak, Kıbrıs’ta insanca yaşamak uğruna canınızı hiçe sayarak, sayıca ve silahça sizden üstün düşman kuvvetleriyle kahramanca savaştınız. Modern araç ve ağır silahlarla gelen Rum-Yunan ikilisine karşı elinizdeki derme çatma silahlar ve vatan sevginizle tam bir efsanevi mücadele verdiniz. Uğruna can verdiğiniz kutsal vatan topraklarını korumaya ve cumhuriyetimizi yüceltmeye kararlı olduğumuzu bir kez daha teyit etmek için huzurunuzdayız. Akıttığınız kanlar, bugün Kıbrıs Türkü’nün özgür ve huzur içinde, Mücahit ve Mehmetçiklerin güvencesinde yaşadığı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin temelini oluşturmuştur. Cumhuriyetimizi geliştirmek en önde gelen vazifemiz ve size olan borcumuzdur. Destanımsı mücadelenizi asla unutmayacağız. Biliyoruz ki Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti geliştikçe, halkımızın huzur ve refah seviyesi yükseldikçe ruhlarınız şad olacaktır.ıbrıs Türkü’nün özgürlüğü uğruna canlarını feda eden siz aziz şehitlerimizi minnet ve şükranla anar, kahraman gazilerimize sağlık ve uzun ömürler dilerim.
Ruhlarınız şad olsun.”

Akça: Hatıralarınız önünde saygıyla eğiliyoruz
Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça:
“Aziz Şehitlerimiz,
Kahraman Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesinin dönüm noktalarından biri olan Şanlı Erenköy Direnişi’nde korkusuzca canlarınızı feda ederek, mukaddes şehit mertebesine eriştiniz. Kutsal hatıranız Büyük Türk Ulusu’nun hafızasında sonsuza dek yaşatılacak, sahip olduğunuz inanç ve azim daima şükranla hatırlanacaktır. Bu vesileyle Erenköy Direnişi’nin 50. Yıldönümü vesilesiyle yüce hatıralarınız önünde bir kez daha saygıyla eğiliyoruz. 
Ruhunuz şad olsun.”

Savaş: Özgürlük meşalesi sönmeyecek
Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş:
“Aziz Şehitlerimiz,
Kıbrıs Türk’ünün şanlı direniş mücadelesinin doruğa ulaştığı Erenköy’de, manevi huzurunuzda bulunmanın hüznünü yaşıyoruz.
Sizler, yaşayan her insana örnek teşkil edecek şekilde müstesna bir fedakarlık ve azimle, dünyada hiçbir topluma reva görülmeyen zulüm ve haksızlıklara direnerek tarihe geçtiniz. Onur timsali şanlı direnişinizle bu kutsal topraklar üzerinde abideleştiniz. 
Burada canınız pahasına verdiğiniz mücadele Kıbrıs Türk’ünün özgürlüğe ve huzura kavuşmasının temelini teşkil etmiştir. Destanlaşan hatıranız daima kalplerimizde yaşayacak, yaktığınız özgürlük meşalesi asla sönmeyecektir.
Hürriyet mücadelesiyle tarihe geçen hatıranız, ilelebet kalplerimizde yaşatılacaktır. Bizlere emanet ettiğiniz bu güzel yavru vatanı ve Mücahit Türk varlığını sonsuza kadar yaşatma azim ve kararlılığında olduğumuzu bir kez daha tekrar ediyor, sizleri minnet ve şükran duygularımızla anıyor, manevi huzurunuzda saygıyla eğiliyoruz.
Ruhunuz şad olsun.”

Kavun: Ruhunuz şad olsun
Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Baki Kavun:
“Kıbrıs Türkü’nün onuru ve bayrağı uğruna can verdiği varoluş mücadelesinin gurur kaynağı şanlı Erenköy Direnişi’nin 50’nci yıl dönümünde bir kez daha manevi huzurunuzdayız.
Sizler, menfaatlerinizi tereddüt etmeden ardınızda bırakarak, cesur yüreklerinizdeki özgürlük ateşiyle, haksızlığa ve zulme direnmenin Türk’e has arzusu ile; eğitimini yarıda bırakarak vatan topraklarına koşan öğrencilerle birlikte, burayı canınız pahasına savunarak şehit oldunuz.
Yarattığınız bu destan sonsuza kadar nesilden nesile anlatılarak, tutuşturduğunuz özgürlük ateşi asla sönmeyecektir.
Ebedi istirahatgahınızda rahat uyuyunuz, özgürlüğümüzün simgesi olan şanlı Türk Bayrağını ve kanlarınızla suladığınız kutsal vartan toprağını gerekirse kanımızın son damlasına kadar savunma azmi ve kararlılığındayız.
Sizleri rahmetle anıyor, manevi huzurunuzda saygıyla eğiliyoruz.
Ruhunuz şad olsun.”

Erenköy’ü dolaştılar…
Tören, şehitliğin gezilmesi, şehit kabirlerine çiçek konulması ve okunan duaların ardından sona erdi. Vatandaşlar daha sonra Erenköy’ü dolaşarak anılarını tazeledi. Erenköy’e gelen vatandaşlara kahvaltının yanı sıra öğle yemeği de ikram edildi. Vatandaşların dinlendiği ve yemek yediği alanda şiirler okundu, günün anlamını içeren konuşma yapıldı, gençler folklor gösterisi sundu. Askeri bando da vatandaşlara bir konser verdi.

Güncelleme Tarihi: 09 Ağustos 2014, 09:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473