banner564

“Çok çalışıyoruz”

Cumhurbaşkanı Akıncı ile görüşen Eide, sürecin gereken hızda ilerlediğinden emin olmak için sık sık bir araya gelmenin yararlı olduğunu söyledi

“Çok çalışıyoruz”
banner598
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide dün, 1.5 saati aşkın bir görüşme gerçekleştirdi. 
Görüşmede Eide ile Akıncı gelecek haftalarda çözümlenmesini istedikleri bazı konuları yeniden değerlendirdi.
Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Erhan Erçin ile BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim’in de hazır bulunduğu görüşme Cumhurbaşkanlığı’nda saat 10.00’da başladı.
Görüşme sonrasında Eide basına kısa bir açıklama yaptı. Çok çalıştıklarını kaydeden Eide, zamanın geçtiğini ve sürecin gereken hızda ilerlediğinden emin olmak için sık sık bir araya gelmenin yararlı olduğunu kaydetti.
Gelecek haftalar içerisinde çözümlemek istedikleri bazı somut konuların üzerinden geçtiklerini ifade eden Eide, liderler ve müzakere heyetleriyle birlikte görüşmelerin yanı sıra zaman zaman liderlerle, müzakere heyetleriyle ayrı ayrı görüşmenin de yararlı olduğunu ifade etti.
Kesinlikle doğru yönde ilerlediklerini kaydeden Eide ancak bazen zamanı daha iyi kullanmak adına aynı yönde daha hızlı ilerleyebileceklerini düşündüğünü söyledi ve bunun her iki lidere de ilettiği bir mesaj olduğunu belirtti. 

Schulz ile Eide kahvaltı yaptı
Öte yandan Rum Radyosu’nun haberine göre Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, dün sabah Ada’dan ayrılmadan önce BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmansı Espen Barth Eide ile kahvaltıda bir araya geldi. 
Schulz, kahvaltılı toplantının ardından yaptığı açıklamada, yapılması gereken hala çok şeyin olduğunu, tarihi bir adım atılması için iyi bir fırsatın da yaratıldığını belirtti. 
Avrupa Parlamentosu ve Komisyonu’nun, Kıbrıs sorununun çözüm çabalarını mutlak şekilde desteklediğini ayrıca gerekmesi durumunda ekonomik yardım vermeye de hazır olduğunu söyleyen Schulz, bütün konularda anlaşmaya varmadıkça hiçbir şeyin anlaşılmış olmadığını belirtti. 
Schulz ayrıca çözümün, dıştan bir empoze olmaksızın Kıbrıslı vatandaşların egemen olarak alacakları kararı teşkil edeceğini de söyledi. 
BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ise yaptığı açıklamada, “Kıbrıs sorununun, Avrupai sorun olduğunu, zira bölünmüş Kıbrıs’ın, BM Güvenlik Konseyi’nin gündeminde olan tek Avrupa ülkesi olduğunu” belirtti. 

Güncelleme Tarihi: 31 Mart 2016, 09:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474