banner564

Çok yazık

Gazimağusa’daki tarihi surların her yerini yabani otlar kapladı

Çok yazık
banner598

 Hüseyin ÇİÇEK

Gazimağusa’nın Suriçi bölgesindeki tarihi surlarının üzerinde biten ve yıllardır temizlenmeyen yabani otlar her yeri kapladı.
Tarihi surların içler acısı durumu bölge halkının tepkisini topladı. 
Diyalog’u arayan bölge sakinleri, surların üzerindeki otların yıllardır temizlenmediğini söyledi.
Mağusa İnisiyatifi aktivisti Dr. Okan Dağlı ise suların restorasyon çalışmaları için 5 yılda 5 milyon Euro harcandığını ancak Eski Eserler Dairesi’nin otların temizliğini sağlayamadığını savundu.  Mağusa Suriçi Derneği (MAS-DER) Genel Başkan Yardımcısı Sertar Atai de Eski Eserler Dairesi’nde temizliği yapacak yeterli bütçe olmadığını belirterek, topu Turizm Bakanlığı ile belediyeye attı.

Temizlik konusunda aciz kalındı
Suriçi bölgesindeki surların üzerinde biten otlar hem çevreyi rahatsız ediyor hem de tarihi yapılara zarar veriyor. 
Surları kaplayan otlar yıllardır temizlenmezken, Mağusa İnisiyatifi Aktivisti Dr. Okan Dağlı, son 5 yıl içerisinde, Suriçi’nde büyük bir restorasyon ve sağlamlaştırma projesi yapıldığını ifade etti.
Dağlı, Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin gayretleri, UNDP ve AB’nin katkılarıyla yapılan projelerin kendilerine teslim edildiğini söyledi.
Surlardaki bakım ve temizlik ile ilgili defalarca uyarılarda bulunduklarını, büyük paralar ve emeklerle yapılan projenin, otlarını sökme konusunda bile yetersiz kalındığını belirten 
Dağlı, restorasyon çalışmalarına 5 yılda 5 milyon Euro harcandığını ancak Eski Eserler Dairesi’nin otların temizliğini sağlayamadığını söyledi.  
Dağlı sözlerini şöyle sürdürdü, 
“Eski eserlerin en büyük düşmanı olan taşların arasından çıkan otlar ve eserlerin yanında biten yabani bitkilerin temizlenmesi konusunda Eski Eserler Dairesi kılını kıpırdatmıyor.
Turistler bu mekânları gezerken biz mahcup oluyoruz. Tarihi eserlerin üzerindeki otların bir an önce temizlenmesini ve Suriçi bölgesinde boş arazilerde yapılan konteyır ve garaj işgallerinin bir an önce ortadan kaldırılmasını istiyoruz.”

Serdar Atai: Sorun protokol ile aşılabilir
MAS-DER Genel Başkan Yardımcısı Sertar Atai ise Eski Eserler Dairesi’nde gereken temizliği yapacak yeterli bütçe olmadığını belirterek, sorunun, Turizm Bakanlığı ile belediye arasında yapılacak bir protokol ile çözülebileceğini ifade etti.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474