banner564

Daha çok özerk yetki

Anastasiadis, nasıl bir çözüm istediğini CNN Yunan kanalına açıkladı

Daha çok özerk yetki
banner598

  Rum Yönetimi Başkanı  Nikos Anastasiadis Atina’da, CNN Greece’e verdiği özel demeçte “desantralize’ (Gevşek federasyon) fikrini izah ettiği bildirildi.

   “Dikkate alınması gereken, hükümetin güçleri ve bir hukuk devletinin  gerek kurularla gerek vatandaşların gündelik hayatını etkileyen işleyişle ilgili yetkileri vardır. Guterres Çerçevesi’nin 6 maddesine dikkatle bakılırsa, aralarında etkin katılım ve karar alma yöntemleri olduğu görülür” diyen Anastasiadis, kendi önerisinin ve isteğinin ne olduğunu şöyle açıkladı:
   “Hükümetin yetkileri değil, devlet işleyişinin ne kadar çoğu devletlere aktarılırsa  vatandaşların gündelik hayatıyla ilgili konular o kadar özerk olur. Bu da  sürtüşme olmamasını veya referandum öncesi dönemde, çözümün de  benzer hükümleri içereceği argümanını kolaylaştırır. 
Burada,Kıbrıslı Türklerin her kararda bir olumlu oyları olması talepleri de dikkate alınır. Merkezde daha az sürtüşme veya daha çok özerklik Kıbrıslı Türklere de  her kararda olumlu oy konusundaki tezlerini tekrar gözden geçirme fırsatı verir. Kabul ettiğimiz ve son derece mantıklı bulduğum, Kıbrıslı Türklerin, Kıbrıs Türk toplumunu olumsuz etkileyecek noktalarda oy hakkı olmasıdır. Emniyet sübabı olması gereken noktalarda. Şu ya da bu şekilde katılımları etkin ve siyasi eşitlikleri tanınmıştır. Geriye kalan, devletin nasıl işleyebilir olacağıdır. Bu da, bugün iyi örgütlenmiş bir devlette yaşayan ve yeni rejim işlemezse korkusu yaşayan  Kıbrıslı Rumların güvenlik duygusu açısından çok önemlidir.”

Cep telefonları

   Anastaiadis, cep telefonları konusunda ise şunları söyledi:
   “Daha önce sunduğumuz ama reddedilen bir öneriydi. Kıbrıslı Türklerin daha önce söylediğimizi artık benimsemeye başladığı anlaşılıyor. Durum öyleyse , Kıbrıslı Türk lider ile hem barikatların açılmasıyla ilgili önlemin uygulanmasını görüşmek hem de cep telefonları konusunu ilan etmek üzere 12 Kasım’da  yeni görüşme olabilir.”
   Anastasiadis CNN Greece’e mülakatında bir Güven Yaratıcı Önlem olarak bir konuyu daha, KKTC’ye elektrik enerjisi verilmesi konusunu da açtığına dikkat çekerek şunları söyledi:
“Elektrik bağlantısı meselesi pratikte halen vardır. 2016’dan beridir Kıbrıslı Türklere ücreti karşılığında elektrik enerjisi veriyoruz. Şebekeler bağlıdır. Yardımcı olabilecek, bağlantı yönteminin modernize edilmesidir ki daha ekonomik elektrik enerjisi sağlansın.”  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474