banner564

Darbaz ailesi tepkili

Güzelyurt- Aşağı Bostancı yol inşasının, Güneşköy’den geçmesi planlanan bölümü, bazı vatandaşlarda huzursuzluk yarattı

Darbaz ailesi tepkili
banner598
Çiğdem AYDIN 
Güneşköy’de yaşamlarını hayvancılık ve çiftçilikle sürdüren Darbaz ailesi bugünlerde inşası devam eden  Güzelyurt-Aşağı Bostancı yolu konusunda rahatsız. Diyalog’a konuşan aile bireyleri sözkonusu yolun “Ekmek tekneleri” içerisinden geçtiğini belirterek, Karayolları dairesi personelinin çiftlikleri içinde ölçümler yapmasına karşın kendilerini hiçbir şekilde bilgilendirmediğini savundu. Fahri Darbaz, “Burası bizim tapulu malımız, teknik ekip gelip çeşitli ölçümler yapıyor ancak bize ne yapılacağı konusunda kimse bilgi vermiyor” dedi. Darbaz,  bir süre önce kendilerine ait 107 narenciye ağacının tazmin edileceği belirtilerek kesildiğini ancak bugüne kadar kimsenin kendilerine bir kuruş bile ödeme yapmadığını savundu. Fahri Darbaz, “Şimdi de bize seralarımızın yıkacaklarını söylüyorlar, buna kesinlikle izin vermeyeceğim” diye konuştu.

107 ağacın parasını hala ödemediler
Fahri Darbaz konuşmasını şöyle sürdürdü: 
“Her şey Güzelyurt – Aşağı Bostancı yolunun yapımıyla başladı. Bizim Güneşköy’de babamızdan kalma bir yerimiz var. En başında bir veya iki hayvanımız vardı, zaman içinde işi büyütüp çiftlik haline getirdik. Güneşköy  ve Mevlevi’de ise  Narenciye ağaçlarım vardı. Birgün gelip içinden yol geçecek dediler ve   107 ağacımızı kestiler. Bizi tazmin edeceklerini söylediler ama hala bize bir ödeme yapılmadı. Şimdi ise yolun güzargahının değişeceği yönünde bilgiler alıyoruz, kimse bana şimdi de seralarınızı yıkacağız demesin buna kesinlikle izin vermem. Bir süre önce elektrik dairesinden teknik elamanlar geldi ölçtüler. Memurlara arazinin sahibi olarak ne yaptıklarını sormaya çalıştım bana “ Biz size bu konuda bir şey söyleyemeyiz, biz sadece daireye bilgi veririz” şeklinde konuştular. Böyle saçmalık mı olur benim toprağıma sorgusuz sualsiz giriyorsun ancak benim sorularınma cevap vermiyorsun.  Şu an itibarıyla devletten 10 bin TL  alacağım var, eğer seralarımı da yıkarlarsa   40-50 bin TL daha  alacağım olacak, kim tazmin edecek bunları. Bunlar ağaçları öder toprağı ödemez , toprağı öderlerse ağaçları ödemezler nasıl bir düzenin içindeyiz anlayamıyorum artık.”

“Ne demek bilgi veremezler...”
Darbaz ailesinin diğer bir bireyi Cemal Darbaz ise , Lefke’den başlayan sözkonusu yol projesinin  aslında bir anayol projesi olduğuna işaret ederek, “Yol inşası başlarken bizim bölgeden geçmesi gibi bir durum yoktu  yol gelip bizim çiftliğin tam yanında durdu” dedi.
Darbaz sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yolu bizim çiftliğin içinden geçirmek istemelerine karşın bugün oldu hala bizimle gelip kimse konuşmadı. Sürekli gelip  ölçüler alırlar, ne yaptıklarını sorduğumda ise   bana size bilgi vermeyiz diyorlar. Ne demek bilgi vermezler ben  bu işi anlamadım.  Şu anda bu çiftlikte Bin 150 adet küçük ve büyükbaş hayvan var, benim ve ailemin bütün geçimi de buradandır. Benim mandıram içine  mühendisler gelir, elektrikçiler gelir, yol mühendisi olduğunu söyleyen adamlar gelir ölçerler, ne yapıyorsunuz diye sorduğumuzda ise “size bilgi veremeyiz” diyorlar. Gazeteniz aracılığıyla yetkililere şunu söylemek istiyorum,  eğer buraya gelip yıkıp dökmeye başlarlarsa  karşılarında beni bulacaklar, ben ekmek teknemi yıkıp döktürmem.  İlla ki yol bu topraklardan geçecekse yani başka bir yol yoksa o zaman beni tazmin etsinler ve doğru dürüst bu işin bedeli neyse ödesinler. Şu anda 6 dönüm  mandıramız var, 4 dönümünü yıkıp yolu içinden geçireceklermiş. Bu iş başladığı zaman yetkililere sorduk bize “Yolun sizle bir ilgisi yok, çiftliğin alt kısmından geçecek” dediler. Ama bir anda ne olduysa oldu plan değişti, şunu öğrenmek istiyorum hangi sihirli el değdi de bu plan değişti, biribana bunu izah etsin.”

Güncelleme Tarihi: 26 Temmuz 2014, 10:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473