banner564

Dayanacak gücümüz kalmadı

Akaryakıt zammı sonrasında fiyat artışı talep eden minibüs işletmecileri hükümetin adım atmasını istiyor

Dayanacak gücümüz kalmadı
banner598

Pelin YÜKSELAY 

   Akaryakıt ürünlerine sürekli artış gelmesi nedeniyle sıkıntı yaşamaya başlayan minibüs işletmecileri, hükümetin kendilerine yardımcı olmasını bekliyor. Yürürlükteki fiyatlarla yolcu taşımanın kardan çok zarara yol açtığını belirten işletmeciler “Artık dayanacak gücümüz kalmadı” diyor.

Şoförler ne dedi?

Osman Nasıf: 
Durumlar böyle giderse arabalarımız çalışmayacak. Herkes yerinde evinde oturacak işlerine gidemeyecekler. Arabalar da terminalde oturacak. Ben öncesinde mazotu 200 Türk Lirasına alırdım. Bir saat önce doldurdum depomu 350 Türk Lirası verdim. Yani bu nereye kadar böyle gidecek? Kazandıklarımız giderlerimizi karşılamıyor. Lefkoşa Girne 6 Türk Lirasıdır. Devlet hiç bir şeye önlem almadığı gibi buna da önlem almıyor.  Buna bir çare bulunması gerekir. Birkaç ay önce yine zam yapmışlardı yine yaptılar. Elektrik derseniz aldı başını gidiyor.Marketlerin hepsi sahtekâr oldu. Hepsinde fiyatlar farklı. Ne denetim var ne bir şey. Devletin ismi var kendi yok. Belediye derseniz terminalde her taraf pislik içinde. Eski belediyeden sonra yeni belediye seçildi yine her şey aynı. Kaç defa uyardık yolları tamir etmediler. Benim ustam kovalara çakıl doldurup yolları doldurmaya gitti kaç sefer. Belediye nerde? Devletimiz nerde? Biz devlete vergilerimizi ödüyoruz ama bu yollardan dolayı arabalarımız dökülüyor. Bu devirde yeni otobüs minibüs almak bir hayaldir. Alamazsın. Mecburen eski arabayı çalıştırıyorlar. Yeni alsan ne olacak? Araba bu yollarda parçalanacak. İşte yeni araç, yollarda  paramparça oldu.

Fatih Koçaker:
 Bu durumda yapacak bir şey kalmadı. Yatırken kalkarken zamla yatıp zamla uyanıyoruz. Akşam zam sabah zam yapıyorlar. Çok büyük sıkıntılar bizleri beklemektedir. Şu anda pek belirgin değil ama okullar açılınca daha çok sıkışıklık yaşayacağız. 150 Türk Lirası günlük yakıt dolduruyorum. 200 Tük Liralık yolcu taşırım ya taşımam. Zaten kendi paramı aldığım zaman cebime ne kalır ki? Çok uygun bir fiyata 4 Türk Lirasına Alayköy’e gidiyorum. Ama benzin bu şekilde artmaya devam ederse zamlı fiyatımız olan 4.75’i de uygulamıyoruz insanlar zor durumda kalmasın diye. Yaklaşık altı ay içerisinde 4,67 iken 4,97 oldu 5’e dayandı. Eğer böyle giderse biz de zam yapacağız. 

Sertan Debreli:
Kamu taşımacılığı yapan biri olarak sıkıntılarımız çok büyüktür. Akşam yatıp sabah kalktığımızda zam geliyor. Üç günü geçmeden yine zam geliyor. Bu memleketin gidişatı çok kötüdür. Hiçbir ülkenin böyle olmaması gerekmektedir. Bu zamlar ve pahalıklar iç ve dış piyasanın durması demektir. Bu pahalılık ve devamlı zamlarla bir yere varılamaz. Lefkoşa-Mağusa 11 Türk Lirasıdır. Gelirden çok giderimiz vardır. Şuan eski kazandığımız paranın yarısını kazanıyoruz. Bu zamların üstüne bu devlet diyorsa ki biz kaliteli geçiniyoruz çıksın asgari ücreti 7000 Türk Lirası yapsın insanlar onunla bile ancak geçinecek. Çünkü 3000 Türk Lirası’ndan elde kalan bir şey olmaz. Karın tokluğuna çalışıyor insanlar. 

Hayrettin Eger: 
Her şeye zam geldi. Pahalılık çok. Yemeklik, yakıt elektrik her şey çok pahalı… Gelirlerimiz giderlerimizi karşılayamaz hale geldi. Her şey ateş pahası oldu. Geçim artık zor.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474