banner564

Deniz’e 4 yıl hapislik

Güzelyurt-Lefke Anayolunda 4 yıl önce Cavit Kannur’un ölümüyle sonuçlanan trafik davasıyla ilgili karar nihayet dün açıklandı 

Deniz’e 4 yıl hapislik
banner598

 Suna ERDEN

Güzelyurt-Lefke Anayolunda 26 Ağustos 2015 tarihinde meydana gelen ve 79 yaşındaki Cavit Kannur’un ölümü ile sonuçlanan trafik kazası ile ilgili karar dün açıklandı. Ölüme neden olma suçundan yargılanan Deniz Avcu, oy birliğiyle 4 yıl hapse mahkûm edildi. Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan sanığın kazada esas rolü oynadığı, yaşamını yitiren Kannur’un katkısal bir kusuru olmadığı belirtildi.
Kararın ardından gözyaşlarına boğulan sanık cezaevine götürülürken,  erkek arkadaşı Güzelyurt’da görevli polis memuru Mustafa Pehlivan basın mensuplarının fotoğraf çekmesini engelledi. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Fadıl Aksun, basın mensuplarına müdahalede bulunan Pehlivan’ı huzuruna çağırarak ikaz etti.

Karar 4 yıl sonra açıklandı
Güzelyurt-Lefke Anayolunda 4 yıl önce meydana gelen ölümlü kazanın kararı açıklandı. 
Başkan Fadıl Aksun, Kıdemli Yargıç Alev Ulunay Hüdaverdi ve Yargıç Temay Sağer’in huzurunda görüşülen davanın karar oturumunda, “Tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu başkasının ölümüne neden olmak” suçunun 7 yıla kadar hapis cezası öngören çok ciddi suçlardan olduğu belirtildi.
Sanık hakkındaki kararı okuyan Yargıç Hüdaverdi, ölümle neticelenen trafik kazalarının önünün alınamadığını ve ölümlü trafik kazalarının toplum büyük bir üzüntüye neden olup, derin yara açtığını ifade etti.
Hüdaverdi, ceza takdir edilirken cezalandırma ilke ve prensiplerini, suçun ciddiyetini ve vahametini, suçun neticelerini ve işleniş şeklini, kazanın meydana geliş şeklini ve sanığın kazanın meydana gelmesindeki katkı ve kusurlarının ne olduğu ile sanığın kişisel durumunun meseleye özgü tesir edecek tüm faktörlerle birlikte dikkate alınıp değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. 
Yargıç, sanığın işlemiş olduğu suçun niteliği, neticeleri ve yaygınlığı göz önünde bulundurulduğunda, ölümle neticelenen trafik kazalarında suç işleyen kişilere kamu yararı dikkate alınarak ibret verici ve caydırıcı ceza verilmesi gerektiğini kaydetti. 

Esas etken sürücü
Hüdaverdi, kazanın sanığın aracının karşı şeride geçmesi ve o esnada kendi şeridinde gitmekte olan Kannur’un aracına çarpması sonucu oluştuğunu belirterek, ölen kişinin kazaya katkısal kusurunun bulunmadığını, bu nedenle de kazanın oluş şeklini sanık aleyhine ağırlaştırıcı faktör olarak değerlendirdiklerini söyledi.
Ayrıca sanığın kaza dışında, geçerli seyrüsefer ve muayene belgesi olmaksızın araç kullandığının belirlendiğini kaydeden Hüdaverdi, sanığın kaza yapıp ölüme sebebiyet verirken, başka suçlar daha işlemiş olmasını da ağırlaştırıcı faktör olarak değerlendirdiklerini söyledi. 
Hüdaverdi, sanığın işlediği suçlardan dolayı pişman olmasını ve bu pişmanlığın göstergesi olarak mahkemeden özür dilmesini, polise ifade vererek yardımcı olmasını ise sanık lehine hafifleştirici faktör olarak değerlendirdiklerini belirtti. Ayrıca kazanın meydana geldiği yerde daha önce benzer birçok kazanın olmasını ise sınırlı olarak sanık lehine değerlendirdiklerini kaydetti. 
Kıdemli Yargıç Hüdaverdi, sanığa ceza takdir ederken kamu menfaatinin korunmasına ağırlık verilmesi gerektiğini ve bu bağlamda sanığa verilecek en uygun ve adil cezanın hürriyeti bağlayıcı ceza olduğuna dikkat çekerek, sanık Deniz Avcu’ya oy birliğiyle 4 yıl hapis cezası verdiklerini açıkladı. 

Uyarıldı
Kararın ardından sanığın erkek arkadaşı polis memuru Mustafa Pehlivan basın mensuplarının fotoğraf çekmesini engelledi. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Fadıl Aksun, basın mensuplarına müdahalede bulunan Pehlivan’ı huzuruna çağırarak ikaz etti. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473