banner564

Derdi bitmedi

İflas eden KTHY’nin Genel Müdürlük binası 6 yıl sonra 3 milyon 678 bin Sterlin’e satılığa çıkarıldı, sendika ise çalışanların İhtiyat Sandığı eksikleri için bunun 2 katı kadar para istedi

Derdi bitmedi
banner598
Raif DOĞRU
İflas eden Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın (KTHY) yıllardır atıl durumda bulunan Lefkoşa’daki Genel Müdürlük binası nihayet satılığa çıkarıldı. Bakımsızlıktan  dökülen bina için taban fiyat olarak 3 milyon 678 bin Sterlin isteniyor.
Genel Müdürlük binasının Resmi Kabz Müdürlüğü ve Mukayyitlik Dairesi’nin sorumluluğunda satılmasını öngören kararın açıklanmasının ardından Kamu-Sen’den “Bu para personelin İhtiyat Sandığı ödemeleri için kullanılmalıdır” çağrısı geldi. Sendika Başkanı Mehmet Özkardaş, İhtiyat Sandığı için 21 milyon 400 bin TL eksik yatırım olduğundan söz etti.

4 Aralık 1974’te başlayan serüven…
Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY) 4 Aralık 1974 tarihinde, Kıbrıs Türk Cemaat Meclisi Konsolide Fonu İnkişaf Sandığı ve Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığı’nın eşit iştiraki ile kurularak 3 Şubat 1975 tarihinde faaliyete başlamıştır. İlerleyen yıllarda, KKTC Şirketler Yasası Fasıl 113 esasları çerçevesinde Lefkoşa’da bir Limited Şirket olarak oluşturulmuştur.

Göklerdeki gururumuz 19 Ekim 2010’da iflas etti…
Kıbrıs Türk Toplumu’nun göklerdeki gururu olan Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın uçuşları, 21 Haziran 2010 tarihinde, Türk Sivil Havacılığı tarafından askıya alındı. Mali krize giren ve faaliyetleri durdurulan Kıbrıs Türk Hava Yolları'nın (KTHY) Yönetim Kurulu, 19 Ekim 2010 tarihinde ''iflas kararı'' aldı.

İflasa giden süreç…
Karar, o tarihte KTHY Yönetim Kurulu Başkanı olan Fikret Çavuşoğlu tarafından, düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu.
Çavuşoğlu, “Kıbrıs Türk Hava Yolları 140 milyon Dolar bilinen borçları ile iflas noktasına gelmiştir ve tasfiyesi yapılacaktır” dedi.
“KTHY'nin bu noktaya gelmesinde yönetsel sorunlar, KKTC'nin tanınmaması nedeniyle uygulanan ambargolar, zamanında doğru kararlar verilmemesi gibi birçok nedenler bulunduğunu” belirten Çavuşoğlu, Başbakanlık Denetleme Kurulu ile Meclis Araştırma Komitesi'nin tüm bunların nedenlerini araştırmakta olduğunu, yarın kendisinin gerekli bilgileri vermek üzere üçüncü kez ilgili Meclis Komitesi'nin toplantısına katılacağını söyledi.

Özkardaş: Satılırsa çalışanların parası verilsin…
Kamu – Sen Genel Başkanı Mehmet Özkardaş dün yaptığı açıklamada, KTHY çalışanlarının yıllardır yasal hakları olan ve toplu iş sözleşmesinden kaynaklanan 18'er haftalık ihbar tazminatlarını, 5'er haftalık işten durdurma tazminatlarını ve kendi maaşlarından kesilen Tazminat Fonu alacaklarını alamadıklarını anımsattı ve KTHY müdürlük binasının satılması halinde KTHY çalışanlarının haklarının ödenmesi için kullanılması gerektiğini kaydetti.
Özkardaş, yazılı açıklamasında, İhtiyat Sandığı’na ise 31 Mayıs 2016 tarihi itibarı ile 21 Milyon 400 bin TL eksik yatırım bulunduğunu ileri sürdü.

“Umarız gerçek değerinde satılır…”
Özkardaş, basında yer alan KTHY Genel Müdürlük binasının 3 Milyon 678 Bin pound taban fiyatına satılabileceğine dair mahkeme kararı ve bu konuda açık artırma için Resmi Kabz Memurluğu ve Mukayyitlik Dairesi’ne yetki verilmesiyle ilgili olarak, bu miktarın yıllardır alacaklarını alamayan KTHY çalışanlarının haklarının ödenmesi için kullanılması gerektiğini kaydetti.

Özkardaş, “Binanın satışı sonrası ise maliyeye yatırılacak paranın, başka yerlere kullanılmadan, birinci alacaklı olan KTHY mağduru emekçilerin yasal olan alacaklarının ödenmesine kullanılması hem etik açıdan, hem vicdani ve hem de yasal olarak bir zorunluluktur. Umarız KTHY Genel Müdürlük Binası gerçek değerine satılır ve parası başka yerlere kullanılmadan gerçek hak sahiplerine verilir” dedi.
Özkardaş, Kamu-Sen’in konuyu her aşamasında yakından takip edip, KTHY emekçilerinin yıllardır gasp edilen haklarının alınmasında tüm girişimleri yapacağını da vurguladı.

Güncelleme Tarihi: 13 Mayıs 2016, 09:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474