banner564

“Diyalog şart”

Dışişleri Bakanı Nami, Avrupa Parlamentosu Başkanı Schulz ile görüştü

 “Diyalog şart”
banner598
 Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Brüksel temasları çerçevesinde Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ile dün heyetler arası bir görüşme gerçekleştirdi. Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Dairesi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre Nami görüşmede yaptığı konuşmada, Doğu Akdeniz’de hidrokarbon kaynakları konusunda yaşanmakta olan sorunların kaynağının Kıbrıs konusuna dayandığını, sorunların çözümü için diyalogun şart olduğunu belirtti. Nami konuşmasında, Kıbrıs Rum tarafının müzakere masasından kalkmasının kabul edilemez olduğunu ifade etti.

AB’ye çağrı yaptı
Nami, Avrupa Birliği kurumlarının ve Avrupa Parlamentosu’nun alacağı kararlar ve yapacakları açıklamalarında dengeli mesajlar vermeleri ve müzakere sürecinin sonuç alıcı bir şekilde yeniden başlaması için çaba göstermeleri gerektiğini ifade etti. Kıbrıs Türk tarafının temsil edilmediği bu kurumlarda tek taraflı pozisyonlar üretilmesinin Kıbrıs sorununun çözümüne hiçbir şekilde katkı sağlayamayacağı gibi bölgedeki tansiyonun artmasına da neden olabileceğini kaydeden Nami, herkesin soğukkanlı davranması gerektiğinin altını çizdi.

Bozkır ile de görüştü
Nami,  ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır ile bir araya geldi.
Türkiye'nin AB Daimi Temsilciliği'nde gerçekleşen görüşme öncesinde basına konuşan Bozkır, "KKTC'nin Kıbrıs sorununun çözümü açısından sarf ettiği çabalar herkesin bilincinde. Maalesef bu çabaların da akamete uğraması için özellikle Güney Kıbrıs Rum yönetiminin son dönemde yanlış algı yaratmak şeklinde bir operasyonu var. Bunu tabiatıyla Türkiye ve KKTC olarak kesinlikle kabul etmiyoruz ve bu yanlış algılar üzerine inşa edilmiş yeni inisiyatifi önlemek için birlikte çaba sarf ediyoruz" dedi.

“Yanlış algıları kırarak...”
Bozkır, "KKTC, adanın sadece yarısına sahip bir Güney Kıbrıs'ın, adanın tamamının doğal kaynaklarına sahip olmasını, bunu kullanmasını kabul etmeyecektir. En güçlü şekilde bu mesajları vereceğiz. 
Türkiye'nin AB sürecine, Kıbrıs sorununun olumsuz etkilerini, bu yanlış algıları kırarak, doğruları ortaya koyarak, meydanı Güney Kıbrıs'a boş bırakmayarak, bundan sonra çok daha güçlü şekilde cevap vereceğiz" şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 13 Kasım 2014, 09:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473