banner564

Döviz borcu yaktı

Bir yandan zamlar, diğer yandan TL’nin değer kaybı vatandaşları korkutuyor

Döviz borcu yaktı
banner598

 Çiğdem Aydın

   Elektrik, akaryakıt ve tüpgaz zamlarından iyice bunalan vatandaşlar, dövizdeki artış ile sıkıntılı günler yaşıyor.
   Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) kararları ve son olarak da Türkiye’deki yolsuzluk soruşturmalarından piyasaların olumsuz etkilenmesiyle yükselişe geçen döviz kurları, özellikle borçlu olan vatandaşları zor durumda bıraktı.
   Ev, araba taksidi ve okul harcı gibi ödemelerini dövizle yapan vatandaşlar, dözvideki artışın aile bütçelerini sartığını söyledi.
Diyaog’a konuşan vatandaşlar, aldıkları ücretin uzun zamandır yerinde saydığını ve dövizin de yükselmesi ile TL’nin iyice erdiğini ifade ederek, dövizin düşmesi için dua ettiklerini belirtti.
   Zamlar karşısında aile bütçelerini dengelemeye çalışırken şimdi de dövizdeki artışla şaşkınmlık yaşadıklarını anlatan vatandaşlar, “Zam krizinin ardından şimde de döviz krizi!” ifadesi ifadesini kullandı. Vatandaşlar, dövizdeki artışla ilgili düşüncelerini şöyle aktardı: 

Vatandaşlar ne dedi?

Muhammed Koşot 
“Döviz çok yükseldi.Ne yapacağımızı şaşırdık artık.Aldığmız ücret Türk Lirası ama herşey döviz kuru üzerinden satılıyor. Beyaz eşya alacaksın kur hesabı, okul ödeyeceksin kur hesabı, akaryakıt alacaksın malum  ayda iki kez zam gelir oldu. Artık hayatımız kur hesabı yapmak oldu.” 
Şinasi Usta
“Aldığımız maaşlar döviz karşısında eridi gitti. Ben çocuk okutuyorum ve harçlar okula başladığında bizi sarsmıyordu, gün geldi çattı harç ücretleri aynı ama Türk Lirası eridi, kayboldu. Maaşlara Liderbahis da zam yok. Zaten olsa ne olacak, bizim maaşlara zam gelecek ev kirasına da zam gelecek, akaryakıtın zamı zaten otomatiğe bağlandı. Her şeye zam, Allah vatandaşın yardımcısı olsun.Bırakın bizi, devlet kendisi kura bağlı bir ekonomi oluşturmuş, serbest piyasada biz ne yapalım”  
Sinan Dai 
“Ben öğrenciyim, aylık 350 sterlin ev kirası ödüyorum Allah’tan ev sahibimiz çok anlayışlı birisi, yoksa perişan olmuştuk. Ev kirası, okul harcı derken herşeyin fiyatı iki üç katına çıktı. Türk Lirası karşısında yapacak bir şey yok, dözvizin düşmesi düşmesi için dua ediyoruz artık. Bu durum bizim cep harçlıklarımıza da yansıdı. Döviz yükseldikçe bizim harçlıklar düştü, bakacağız artık inşallah bir an evvel düşüşe geçer, yoksa biz düşeceğiz”
Canan Kurtoğlu  
“Ona zam buna zam derken, dövizdeki dalgalanma da insanları iyice perişan etti.
Hayat gün geçtikçe zorlaşıyor. Ben engelli maaşı alıyorum. Bir ev aldım, peşinatını kızım verdi. Taksitleri de bankaya bağladık, ama bankaya bağlandığımızda Euro 2.200 TL idi, şimdi oldu 2.850 TL. Düşünün aradaki farkı, benim maaşın çoğu bankaya gidiyor, iyi kötü geçinmeye çalışıyorum Allahtan evlatcığım var yoksa ip isteyecektim asılayım” 

Güncelleme Tarihi: 21 Aralık 2013, 13:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473