banner564

‘Duyarlı olalım’

KTOÖD Başkanı Günay Kibrit, birçok sorunla boğuştuklarını söyledi

‘Duyarlı olalım’
banner598

 Ömer KADİROĞLU

Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği (KTOÖD) Başkanı Günay Kibrit, engelli bireylerin toplumda yaşadığı zorluk ve sıkıntıları anlattı. 
Engelli bireylerin toplum içerisinde ciddi zorluklarla karşı karşıya kaldığını söyleyen Kibrit, yaşanan sorunlar nedeniyle engellilerin toplumdan uzak kalmayı tercih ettiğini ifade etti. Engelli bireylerin topluma kazandırılması için Ortopedik Özürlüler Derneği olarak çeşitli alanlarda etkinlikler düzenlediklerini de belirten Kibrit, bu etkinlik ve aktiviteleri arttırma ve engelli bireyleri topluma yeniden kazandırmak adına çalışmaların devam ettiğini ifade etti. 
Kibrit, engelli bireylerin toplumda birçok zorluklarla karşılaştığını ve bu yaşanan zorluklar nedeniyle engelli bireylerin toplum içine çıkmak istemeyip evlerinde kalmayı tercih ettiklerini ifade etti. Yaşadıkları sorunlar arasında en önemlisinin ulaşım, erişim ve dolaşım olduğunu söyleyen Kibrit, “Temsil ettiğim camiada ulaşım erişim ve dolaşım engelleri en önemli sıkıntılarımızdır. Yollar, kaldırımlar ve rampaların düzgün bir şekilde olmaması engelli bireyleri evlerine hapsediyor. Çevrede var olan sorunlar nedeniyle birçok engelli üyemiz evlerinden çıkamıyor. Belediyelerin, işletmelerin ve kamuya açık alanlar oluşturan kişiler engelli bireylerin kullanımına uygun olmaması sorunu bugün hala devam etmektedir” şeklinde konuştu. 

Haklarımızı savunmak adına çalışıyoruz
Gerek Belediyelerin gerekse şahısların yaptığı çalışma ve kamuya açık alanlar yapılırken engelli bireylerin düşünülmeden hareket edildiğini ifade eden Kibrit, “İki yıl önce Fasıl 96 dediğimiz 1952 yılından kalma yollar ve kamuya açık alanların düzenlenmesi yasasında engelli standartları tüzüğü yer almasına rağmen yapılan kamuya açık inşaatlarda bu kurallar uygulanmıyor” dedi. Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği olarak yaşanan sorunların aşılması adına çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Kibrit, “Mücadelemizi en sert ve en yüksek şekilde hakkımızı savunmak adına çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Üretim projemiz hayata geçiyor
 Dernek olarak birçok aktivite ve projeyi hayata geçirdiklerini söyleyen Günay Kibrit, şöyle devam etti: 
 “ Engellilerin eğitim alanında fırsat eşitliğinin sağlanması adına hazırlanan ve protokol aşamasında olan bir projemiz var. Proje kapsamında her bölgede en az bir okulun alt yapısını değiştirerek engellilerin de kullanabileceği ve oradaki öğretmen ve öğrencilerin engellilik farkındalığı noktasında da çalışmalar yapılacak üçüncü adımda ise MEB Müfredatlarında engelli kavramının bir konu olarak işletilmesi konusunda da çalışmalarımız olacak. MEB okutulan müfredatında bir konu var okutulan ve bu yeterli değildir. Çocukları ne kadar küçük yaşta engelliler kavramı öğretilirse ileriki süreçte engellilerin yaşadığı sıkıntıların ortadan kalkacağını düşünüyorum.
Misyonumuz gereği engellileri evlerinden çıkartarak her türlü sosyal etkinliklere dâhil ederek topluma kazandırma çalışmamız olacaktır. Üyelerimize yönelik birçok proje arasında bir önemli konumuz daha var. Derneğimizin boş alanlarına oluşturulacak engelli platformlarda tarım yapılması çalışması olacaktır. Bu projede engelli üyelerimiz ürettikleri ürünleri kendileri alacak ve böylelikle üretimde de engellilerin faydalı olabileceğini kendilerine ve topluma göstermiş olacağız.”

Cezalarda yükseliş sağlandı
Engelli park yeri konusuna da değinen Kibrit, şunları söyledi: “Engellilere ayrılmış araç park yerlerinin sürekli olarak engelli olmayanlar dışında kullanıldığı gerek basında gerekse sosyal medyada gündeme getiriliyor ve sosyal medyada engelli haklarını gasp edenler deşifre ediliyordu. Ulaştırma Bakanlığı tarafından daha önce hatalı park olarak değerlendiriyordu ancak tüzüğünde yaptığı değişiklikle yanlış park şekline çevrilerek cezasında da ciddi bir yükseliş sağlandı. Hem Bakanlığın tüzük değişikliği hem de sosyal medyadaki deşifreler nedeniyle vatandaşlarda bir farkındalık oluştu. Daha önce hemen her gün bir engelli park yerinin işgal edilişini sosyal medyada paylaşırken şimdilerde ya ayda bir ya da bir ayda hiç işgal edilmiş engelli park yerine rastlamıyoruz.”  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473