banner564

Ebola alarmı

Sağlık Bakanlığı ve Enfeksiyon Koordinasyon Komitesi’nin yaptığı çalışmalarla ülkede bazı önlemler alındı

Ebola alarmı
banner598
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Ömer Gür, Batı Afrika ülkelerinde görülen “Ebola Salgını” konusunda Sağlık Bakanlığı ve Enfeksiyon Koordinasyon Komitesi’nin yaptığı çalışmalarla ülkede bazı önlemler alındığını söyledi. Gür, önlemlerin; Yükseköğretim, Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK), Muhaceret Dairesi, Ulaştırma Bakanlığı, Futbol Federasyonu, Havaalanı, Rum Kesimi ve üniversitelerle temaslarla yürütüldüğünü ifade etti.
Sağlık Bakanlığı’nda düzenlenen basın toplantısında, Ebola Salgını konusunda yürütülen çalışmalar ve önlemler hakkında bilgi verildi. Basın toplantısında Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Ömer Gür, Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Emine Güllüelli ile Enfeksiyon Koordinasyon Komitesi yetkilileri hazır bulundu.

Gür: Virüs farklılık gösteriyor
Basın toplantında ilk sözü alan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Ömer Gür, hastalığın diğer virüslerden farklılık gösterdiğini ifade ederek, Dünya Sağlık Örgütü’nün verileriyle belli önlemler planladıklarını kaydetti. Her yeni gelişmeyle, önemlerin de geliştirileceğini söyleyen Gür, öncelik verdikleri konunun hastalığın adaya girmesini önlemek olduğunu vurguladı.

Her aşama için ciddi tedbirler alındı
Hastalığın adaya girmesi muhtemel durumlarda ise, hemen erken tespit edilip tedaviye başlanması konusunda ciddi çalışmaları bulunduğunu ifade eden Ömer Gür, her aşama için ciddi tedbirler alındığını belirtti.
“Panik yaratmadan sanki salgın olacakmış gibi bütün tedbirleri almamız gerekiyordan yola çıkılarak bütün tedbirler alındı” şeklinde konuşan Gür, hem halkın, hem gelecek misafirlerin, hem de öğrencilerin bilinçlendirilmesinin gerektiğini, bunun için çalıştıklarını söyledi. Havaalanındaki tedbirlere dikkat çeken Ömer Gür, uçakta, havaalanı girişinde ve havaalanı muhaceret polisinde üç ayrı tespit çalışması olacağını anlattı.

Çalışmalar DSÖ’nün verilerine göre yapıldı
Muhtemel hastalara nasıl davranılacağının ayrıntılı şekilde planlandığını, bunları kimin, hangi uzamanın muayene edeceği, ne şekilde nereye taşınacağının tespit edildiğini anlatan Ömer Gür, personelin nasıl eğitileceğinin de planlandığını, yapılan değerlendirmelerin Dünya sağlık Örgütü (DSÖ)’nün verileri doğrultusunda yapıldığını vurguladı.

Güllüelli: İnsandan insana bulaşmaya başladı
Basın toplantısında Gür’den sonra söz alan Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Emine Güllüelli de, hastalık hakkında bilgi verdi.
Ebola hastalığının oluşturduğu salgınının şu anda Batı Afrika ülkelerinde görüldüğüne dikkat çeken Güllüelli, bu ülkelerin Gine, Sierra Leone, Liberya ve Nijerya olduğunu belirtti. Güllüelli, vahşi hayvanlardan bulaştığı bilinen hastalığın son zamanlarda insandan insana da bulaştığını söyledi.

“Yakın temas halinde bulaşabilir”
Hastalığın, kişinin vücut sıvılarıyla sağlıklı kişilerin teması, korumasız cinsel ilişki ile bulaştığının bilindiğine işaret eden Güllüelli, hastalığın hava yoluyla ve kuluçka döneminde bulaşmadığını vurguladı. Hasta kişinin ancak belirtiler ortaya çıktıktan sonra etrafında yakın temas halinde olduğu kişileri bulaştırabildiklerini ifade eden Güllüelli, bulguların ise; ateş, kas ve eklem ağrıları güçsüzlük, baş- boğaz ağrısı, bulantı, kusma, ishal, iştahsızlık, karın ağrısı, kanamalar olduğunu kaydetti.

KKTC’deki önlemler
Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa Hastalık Kontrol merkezinin uyarıları ve önlemleri doğrultusunda ülkede tüm önlemlerin aldığını vurgulayan Güllüelli, önlemler konusunda YÖDAK, Muhaceret Dairesi, üniversiteler ile işbirliği içinde çalışıldığına işaret etti. Güllüelli, ülkede riskli bölgelerden gelecek kişilerin tespiti-takibi ve gerekirse tedavisi için tüm detayların konuşularak, bakanlık bünyesinde oluşturulan Enfeksiyon Koordinasyon Komitesi tarafından DSÖ uyarıları, önerileri doğrultusunda bir eylem planı oluşturulduğunu belirtti.

Termal kamera uygulaması başlayacak
Hava ve deniz limanlarında termal kamera uygulamasına başlanacağını da vurgulayan Güllüelli, olası vakaların merkeze taşınması için de önlemler alındığına dikkat çekti. Tüm sağlık kuruluşları, üniversite sağlık birimlerinin karşılaştıkları olası vakalarda nasıl hareket edecekleri konusunda en kısa zamanda bilgilendirileceğini belirten Güllüelli, olası vakaların en iyi şekilde takip ve tedavisinin yapılacağı merkezin ayarlandığını kaydetti. Güllüelli, oluşan yeni durumlarla ilgili, yeni önlemler alınması gerekiyorsa, Enfeksiyon Koordinasyon Komitesi’nin periyodik olarak toplanarak, yeni hareket planı üreteceğini de sözlerine ekledi.

Güncelleme Tarihi: 13 Ağustos 2014, 09:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473