banner564

Eide: “Ama sonsuza kadar süremez”

Akıncı ve Anastasiadis ile görüşen Eide, Kıbrıs, müzakere sürecinde belirlenmiş herhangi bir takvim ya da zaman sınırı olmadığını belirtti

Eide: “Ama sonsuza kadar süremez”
banner598
Espen Barth Eide dün, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile ayrı ayrı görüştü.
Görüşmelerden sonra açıklama yapan Eide, Kıbrıs, müzakere sürecinde belirlenmiş herhangi bir takvim ya da zaman sınırı olmadığını ancak müzakerelerin sonsuza kadar da devam edemeyeceğini kaydetti.
Bazı çevrelerin süreçte sorun var demesinin, “Bazı uzlaşıların var olduğu konulardan, daha önce hiç gerçek uzlaşının sağlanmadığı konulara geçilmesinden” kaynaklandığını söyleyen Eide, liderlerin çözüm kararlılığının ve sürece bağlılığının devam ettiğine dikkat çekti.
Müzakerelerde oldukça yoğun bir sürece girilmekte olduğuna işaret ederek, her iki liderin de gelecek cumadan itibaren ya da kasım ayında daha sık bir araya gelme konusunda anlaştığını kaydeden Eide, şu an, görüşme günlerinin yanısıra yoğunlaşacak müzakerelerin içeriklerini de konuştuklarını belirtti.
Eide, “Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis ile gerçekleştirdiği görüşme sonrasında yaptığı açıklamada da vurguladığı gibi, sürecin kolay olmamasının kimseyi şaşırtmaması gerektiğini” söyledi. 


“Bir takvim ya da zaman sınırı yok”
Süreçte belirlenmiş herhangi bir takvim ya da zaman sınırı veya son tarih denebilecek bir zaman sınırı olmadığını ancak sonsuza kadar da devam edemeyeceğini kaydeden Eide, ivmenin gelip geçici olabileceği gibi mevcut koşulların yeniden sağlanıp sağlanamayacağının da belirsiz olduğunu belirtti. Eide, sürece uluslararası toplulukların desteğine vurgu yaptı.
Espen Barth Eide, Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerin süreci tehlikeye sokup sokmayacağına ilişkin soruyu yanıtında ise, “Sanmıyorum. Tam tersine, iyi değerlendirilirse, çözüme katkısı olabilir” dedi.

Burcu: Geniş bir değerlendirme yapıldı
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide arasında gerçekleşen görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, bir durum değerlendirilmesi yapılan görüşmede konuları özlü ve geniş bir şekilde değerlendirdiklerini söyledi.
Barış Burcu, Türk tarafının iki bölgeli ve iki toplumlu çözüm yönündeki kararlılığının ve çalışmalarının devam ettiğini belirtti. 
Barış Burcu, el birliğiyle ve iyi niyetle Kıbrıs sorununa çözüm bulmanın mümkün olması temennisinde bulundu.

Güncelleme Tarihi: 21 Ekim 2015, 12:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473