banner564

Taviz şartı

Rum tarafı, Türkiye-AB müzakere başlıklarının açılması için Maraş’ın iadesini istedi

Taviz şartı
banner598
   Güney Kıbrıs’ın, Türkiye’nin AB başlıklarına ilişkin vetoyu ancak Türkiye’nin Maraş konusunda ilerleme sağlaması durumunda kaldırabileceği şeklinde açıklama yaptığı belirtildi.
   Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, Türkiye ziyaretinde yapmış olduğu, Türkiye’ye ilişkin 17. faslın açılmasını istedikleri şeklindeki açıklamanın yankıları Güney Kıbrıs’ta devam ederken Rum gazeteleri, başta Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis olmak üzere diğer yetkililerin ve partilerin bu konuda  yapmış oldukları açıklamalara geniş yer verdiler.
   Fileleftheros gazetesi “Maraş İle Sadece Vetonun Kaldırılması-Lefkoşa, Ortaklara ve Türkiye’ye Başlıkları Açmayacağını Duyurdu” başlıklı haberinde, Güney Kıbrıs’ın, 2009 yılında tek taraflı olarak dondurduğu başlıklardaki vetoyu, Türkiye’nin Maraş konusunda ilerleme sağlaması dışında,  kaldırmasının söz konusu   olmadığını duyurduğunu belirtti.
   Gazete, şu anda sadece 17. Faslın (ekonomik ve parasal politika) görüşmeye açılmasının mümkün olduğunu, bu başlığın ise 2007 yılında Fransa tarafından dondurulduğunu anımsattı.
Habere göre Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, daha fazla başlığın açılmasının mümkün olabilmesi için belirli faaliyetleri ileriye götürmesinin Türkiye’ye bağlı olduğunu ifade etti.
23 ve 24. fasıllar için Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anasatasiadis’in, kapalı Maraş’ın yasal sahiplerine geri verilmesi önerisinin bulunduğunu belirten Hristodulidis, “bu da, bize iki faslın açılması ihtimalini incelemeleri olanağını tanıyacaktı” ifadesini kullandı.
Hristodulidis ayrıca katılım müzakerelerinin hükümetlerarası bir süreç olduğunu ancak bir başlığın açılması veya kapanması için ise 28 üyenin olur görüşüne gereksinim olduğunu anımsattı.

Merkel ile görüşecek

   Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ise yaptığı açıklamada, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile ileriki günlerde bir araya geleceğini ve Türkiye’ye ilişkin katılım başlıklarının açılması konusunu görüşeceğini ifade etti.
    Habere göre, gazeteci Yorgos Kaskanis’in kitabının tanıtım etkinliğine katılan Anastasiadis, Merkel’in başlıkların açılmasına ilişkin açıklamalarını yorumlamasının istenmesi üzerine, Madrid’de yapılacak olan Avrupa Halk Partisi toplantısı çerçevesinde Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir araya geleceğini söyledi.
   Anastasiadis, seçilmesinden itibaren ve ayrıca III.Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na, güven yaratıcı önlemler olarak sunduğu önerilerde, Rum tarafınca veto uygulanmasını gerektiren engellerin kalkması için, Türk limanlarının açılmasını, özünde Güney Kıbrıs’ın tanınmasını, önerdiğini ifade etti.
Politis gazetesi Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, İspanya’daki Avrupa Halk Partisi toplantısı için yarın Ada’dan ayrılacağını yazdı.

Kasulidis’e göre başlıklar zor kalkar
Alithia gazetesine göre Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Yunan televizyonuna yaptığı açıklamada, 23. (Yargı ve Temel haklar)ve 24. (Adalet, Özgürlük ve Güvenlik) fasılların açılmasına onay vermeyeceklerini belirtti.
Herhangi bir ülkenin, üyelik sürecinin, AB’nin müzakere çerçevesine ve genişleme sürecini belirleyen kurumlara ve Avrupa Konseyi kararlarına bağlı olduğunu belirten Kasulidis, 23. ve 24. fasılların açılmasının mümkün olmadığını zira bu başlıkların dondurulması nedenlerinin henüz ortadan kalkmadığını savundu.

Güncelleme Tarihi: 21 Ekim 2015, 12:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474