banner564

En kötü yıl

Bir yandan kuraklık, diğer yandan ağaçların kurtlanması zeytin üreticilerini perişan etti

En kötü yıl
banner598
Zorkun TAŞER
Kuzey Kıbrıs’ın siyah altını zeytin, bu yıl üreticinin yüzünü güldürmedi.
Alsancak’ta bulunan Zeytinyağı Üretim Fabrikası’na mahsüllerini getiren vatandaşlar, bu yıl hasadın neredeyse yarı yarıya düştüğünü dile getirdi. Ürünlerindeki verim düşüklüğünü kuraklık ve zeytin kurduna bağlayan üreticiler, sektörde devlet politikası bulunmadığından dert yandı.

Devlet zeytin üreticisini terk etti
Devletin artık zeytin ağaçlarını ilaçlamadığını belirten vatandaşlar, tarım dairesinin ilaçlama yapması gerektiğini ifade etti.  
Alsancak Zeytinyağı Üretim Fabrikası’nın direktörü Mustafa Kambur, artık zeytin üreticisinin nerdeyse kalmadığını ve devletin de artık zeytin ile ilgilenmediğini savundu.

Solyalı: Üretici ağacını kendisi ilaçlamalı
Diyalog’a konuşan Tarım Dairesi Müdür Emine Solyalı ise üreticinin ilaçlamayı kendisinin yapması gerektiğini söyledi.
Solyalı, “Üretici kendisi ilaçlar. Tarım Diresi üreticinin ağaçlarını ilaçlamaz. Kalıntı kalır korkusuyla üretici ağaçlarını ilaçlamadı. Eskiden doğrudur ilaçlanırdı uçakla. Bizim ülkemizde uçakla ilaçlama yasaklandı. Orman bitkilerinde sadece zaman zaman ilaçlama yapılıyor” dedi.


Üretici ne dedi?

Canpolat Koryiğit: Zeytinlerin çoğu kurtlandı
“Bu bölgenin zeytini ömrümü tüketti, artık budamayla da olmuyor. Bu yıl hasat çok kötü geçti. Zeytinler hep kurtlu çıktı. 100’den fazla ağacımız var ve 100-150 kilo zeytin topladık. Fakat hasadın geç başlamasından dolayı da zeytinlerin çoğu kurtlanıp döküldü.”



Rasime Türker: Geçen sene daha iyiydi
“Geçtiğimiz sene hasat daha iyiyidi fakat bu sene çok az verim aldık. Üzerinde delik olanlar zaten kendiliğinden düşmüştü, sağlam olanları topladık. Kendimiz için yağ sıkıyoruz, eğer fazla olsaydı satardık. Fakat olmadı.”



Mehmet Bodamyalı: Mahsulün yarısı ziyan oldu
“Bu sene sıkmak için 40 kilo zeytin getirdim. Hasat geçen sene daha iyiydi. Bu sene ağaçta bulunan zeytinlerin yarısı altına döküldü. Eğer dökülmeseydi 100 kilodan fazla zetyin toplayabilirdik. Mahsulün yarısı ziyan oldu.”


Yusuf Çakartaş Kuraklık yüzünden hasat yarıya düştü
“Hasat bu sene çok zayıf geçti. Böyle olmasının sebebi bu seneki kuraklık oldu. Akdeniz sineği zeytinlerin düşmesine neden oluyor. Bu sene gelen toz bulutu da zeytin döneminde ağaçlara çok zarar verdi. Alsancak ve Lapta bölgelerinde zeytin hasatı artık çok az. Biz zeytin olduğu sürece her sene kendimiz için kara yağ yapıyoruz ve bu sene yaklaşık 400 kilo zeytin getirdim.”

Mustafa Kambur: Kıbrıs’ta zeytin üreticisi kalmadı
“Bu sene hasat çok kötü geçti. İklim şartlarından ve kuraklıktan böyle oldu ve artık çok az zeytin geliyor. Artık Kıbrıs’ta zeytin üreticisi kalmadı. Gelen insanlarımız kendileri için yağ çıkarıyor. Geçtiğimiz sene de bence hasat düşüktü ama bu sene daha da düştü. Fabrika olarak makinelerimizi bu sene yeniledik. Günde 80 ton zeytin işleme kapasitemiz var ancak günde 2-3 ton geliyor. Zeytine ilgi gösterilmesi gerekir fakat devlet zeytinle artık ilgilenmiyor.”

Hakan Bostancı: Bu sene zeytin az topladık
“Geçtiğimiz seneye göre zeytinlerdeki verim daha az. Biz yaklaşık 40 kilo zeytin getirdik, kendimiz için sıkıyoruz. Hasatın kötü olmasının nedeni bu sene çok az bir yağış olması. Bundan ayrı olarak zeytinin bir özelliği de bir sene az bir sene daha fazla zeytin vermesi. Bu sene az verdiği yıla denk geldik.”


Ali Kansu: Hükümet artık zeytin ağaçlarını ilaçlamıyor
 “Eskiden hükümet zeytinleri kurtlanmaya karşı ilaçlardı ama artık ilaçlamıyor. Bu sene zeytinleri çok kurt vurdu ve çoğu bu nedenden döküldü. Ben 80 kilo toplayabildim, kurtlanma olmasaydı bu iki katını bulabilirdi. Tarım Dairesi zeytin ağaçlarını tespit edip ilaçlama yapması gerekir.” 

Güncelleme Tarihi: 28 Ekim 2014, 10:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473