banner564

En mutlu gün

Dünyada bir ilk olan Asrın Projesi’nin yarınki açılışına Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan da katılacak

En mutlu gün
banner598
Yapımı tamamlanan “Türkiye’den KKTC’ye Su Temin Projesi”nin açılışı, yarın Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla yapılıyor.
“Asrın Projesi” olarak lanse edilen ve “dünyada bir ilk” olduğu vurgulanan projenin açılış saati henüz netleşmezken, tören Çamlıbel Arıtma Tesisi’nde yer alacak.
Türkiye Devlet Su İşleri tarafından yapılan ve Türkiye Cumhuriyeti’nden, KKTC’ye askılı boru sistemiyle denizden su iletimini sağlayacak “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne Su Temin Projesi” tamamlandı. Proje yaklaşık 1 milyar 600 milyon TL’ye mal oldu. 
7 Mart 2011’de Alaköprü Barajı’nın temel atma töreniyle başlayan KKTC Su Temin Projesi; Türkiye tarafında Anamur Dragon Çayı üzerinde inşa edilen Alaköprü Barajı’nda depolanacak suyun Türkiye tarafı 23 km, deniz geçişi 80 km, bunun 66,5 km askılı borulu sistem ve KKTC tarafı 3 km olmak üzere toplam 106 km uzunluğundaki hat ile KKTC’de inşa edilen Geçitköy Barajı’na aktarılmasını içeriyor. 
Bu çerçevede tamamlanan projenin açılışı yarın sabah ilk önce Türkiye’de ardından da öğle saatlerinde KKTC’de yapılacak. 
Proje ile KKTC’ye yılda 75 milyon metreküp su iletilecek ve bu suyun 37,76 milyon metreküpü içme-kullanma ve sanayi suyuna, geriye kalan 37,24 milyon metreküpünün sulama suyuna tahsis edilecek. 
KKTC’ye gelen suyun gelecek yılın ilk yarısında KKTC genelindeki tüm hatlara verilmesi planlanıyor. Açılışın ardından ilk su verilecek bölge ise Lefkoşa olacak. 

Kalyon inşaat bilgi verdi
Türkiye’den KKTC’ye su getirme projesinde deniz altı boruları döşeyen Kalyon İnşaat, boru hattının teknik bilgilerine ilişkin açıklama yaptı.
Kalyon İnşaat KKTC Deniz Geçişi İsale Hattı Proje Direktörü Abdullah Halit Erenay, "Deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte ve askıda geçirilen yüksek yoğunluklu polietilen boru hattı dünyada bir ilk olma özelliğine sahip ve bununla büyük gurur duyuyoruz. Sadece dört yılda tamamlanan bu dev projeyle Toros Dağları'nın bereketli suların yılda 75 milyon metreküplük kısmı, 107 kilometre uzunluktaki isale hattından KKTC'ye iletilecek" dedi.

Güncelleme Tarihi: 16 Ekim 2015, 10:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473