banner564

Endişeleri var

Cumhurbaşkanı Akıncı, "Rum tarafında federal anlayışın tam olarak içselleştirilmesi gerekiyor" dedi

Endişeleri var
banner598
Emir ERTORUN
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Lider Nikos Anastasiadis, dün yoğunlaştırılmış müzakereler kapsamında yeniden bir araya geldi. Ara bölgede yaklaşık 3 buçuk saat süren toplantı sonrasında Akıncı, liderler görüşmesinin tamamlanmasının ardından açıklama yaptı.
Cumhurbaşkanı Akıncı, dün ağırlıklı olarak birkaç konu üzerinde detaylı bir görüşme yaptıklarını belirterek, bu başlıklardan birinin federal polis konusu olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, "Rum tarafında federal anlayışın tam olarak içselleştirilmesi gerektiğine" işaret ederek, "Belli bazı konularda federal bir devlet kurmakta olduğumuz anlayışının tam hakim olamadığını gözlemliyoruz zaman zaman, bunlar her zaman öyle değil zaman zaman karşımıza çıkıyor. Bunları mutlaka aşmamız gerekecek çok daha hızlı bir sonuca varabilmemiz açısından" diye konuştu.
Akıncı, Yoğunlaştırılmış görüşmelerde genel olarak bazı gün biraz daha fazla, bazı gün biraz daha az olsa da yakınlaşmaların devam ettiğine de dikkat çekerek, "Ancak bunun yanında saklamaya gerek yok anlaşmazlık noktaları da var zaman zaman, bu anlaşmazlıklarda kavramsal bazı güçlükler yaşadığımızı fark ediyoruz" dedi.
Akıncı, bazı ayrıntılar dışında uzlaşmaların sağlandığını, daha başka bu alana giren konularda da görüş alışverişinde bulunulduğunu belirterek, bugün için söyleyebileceğinin; "Henüz anlaşılamamış, üzerinde mutabakat sağlanamamış konular olduğunu, ama gene bugün dün olduğu gibi çeşitli yakınlaşmalar da sağlandığını" söyledi.
Akıncı, pazar ve pazartesi olmak üzere iki toplantı daha yapacaklarını belirterek, toplamda Ekim ayında 10 toplantı planlandığını, bunları da yaptıktan sonra daha net bir tablonun önlerinde duracağına inanç belirtti. Akıncı, "Dolayısıyla bu yoğun çalışmalarımızı sürdürüyoruz ve sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.

Anastasiadis: Polisin işlevi konusunda uzlaştık… 
Öte yandan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, müzakerelerde dün ele alınan konularda önemli ilerlemeden ve uzlaşmadan bahsetti.
Rum haber kaynaklarına göre Anastasiadis, dün Rum Başkanlığına dönüşünde yaptığı açıklamada, “polisin oluşumu ve işlevi” konusunda uzlaşmaya varıldığını ifade etti.
Görüşmeyi verimli olarak da nitelendiren Anastasiadis, görüşmede ayrıca karar alma mekanizmalarına etkin katılım, kotalar, AB Karma Komitesi’nde karar alma yöntemi konularında da önemli ilerleme kaydedildiğini söyledi.

Güncelleme Tarihi: 15 Ekim 2016, 10:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473