banner564

Endişeli bekleyiş

Dövizdeki yükseliş, emlak ve otomobil satışlarını ‘durma noktasına’ getirdi

Endişeli bekleyiş
banner598
Remzi SAMAR 
   Doların ve diğer yabancı para birimlerinin Türk lirası karşısında hızlı bir yükselişe geçmesi nedeniyle emlak ve otomobil sektörü yeniden krize girdi. Diyalog’a konuşan Emlak Dünyası Direktörü Hasan Efe, “Şu anda bu sektörde yaprak bile kıpırdamıyor” derken, Osmanlızade Otomotiv yetkilisi Zekai Türkalp, Sterlin’deki yükselişin kendilerini olumsuz yönde etkilediğini söyledi.
    Kurucuoğlu Development Yöneticisi Hasan Kurucuoğlu, devletin bu ciddi soruna el atması çağrısında bulunarak, en azından inşaat, emlak ve diğer sektörlerde vergi indirimi önerdi. Mali Müşavir Kemal Batmazoğlu ise, dövizin ateşli olduğu bir dönemde insanların konut alamaz duruma geldiklerini belirtti.

Kim ne dedi? 

Efe: Çökme noktasına geldik
Emlak Dünyası Direktörü Hasan Efe, şu anda emlak sektöründe hiçbir artışın yaşanmadığını ifade etti. Her şeyin durağan olduğu bir dönemde bulunduklarını kaydeden Efe, dövizin sürekli artması nedeniyle tüm alanlarda satışların durduğu ve bu sektörlerin çökme noktasına geldiğini dile getirdi. 
“İnsanların alım güçleri azaldığı için dövizin bir yerde stabil olmasını bekliyor” diyen Efe,  “Durağanlık özellikle son 1 ay içerisinde çok yoğunlaştı. Kasım ayından itibaren zaten bir azalma vardı. Bu süreçte tam anlamıyla sektör durağanlaştı. Şu anda müteahhit firmalar da beklentideler. Hiçbir firma hareket göstermiyor. Sterlinin daha aşağıya gelmesi durumunda yeni bir rota çizeceğiz. Bankaların kredi vermesi bile durdu. Onlar bile kredi vermiyor. İnsanlarda da döviz kalmadı. Kuru sabitlemek çare olabilir. Ama şu an için böyle bir durum söz konusu değil” şeklinde konuştu.

Kurucuoğlu: Emlak ve inşaat satışları tamamen durdu
Kurucuoğlu Development Yöneticisi Hasan Kurucuoğlu da emlak ve inşaat satışlarının nerdeyse tamamen durduğunu ifade etti. İnsanların emlak ve araç alımlarında beklemeye geçtiklerinin altını çizen Kurucuoğlu, “İnşallah düşer. Hepimizin telleri çalıyor. Ülkede istikrarlı bir para olmadığı için sterlin her şey. İthalat yoğunluklu bir ülke olduğu için böyle çalışmamız lazım. Böyle giderse sterlini sabitleyebiliriz. 

“Vergilerde indirime gidilsin”
Döviz üzerine bir şey olmadı. Ama müteahhitler bizi umarım çağırır. Geçenlerde vergilerde bir af uygulanmıştı. Vergilerden indirim yapılmıştı. Biraz olsun işlerimiz açılmıştı. Sterlinin yükselmesi ile vergilerde indirim yapılabilir. İnsanların alım gücünü kolaylaştırabiliriz. Ancak şu anda böyle bir şey göremiyoruz” dedi. 

Türkalp: Önceden 500 STG indiriyorduk şimdi bin STG
Osmanlızade Otomotiv yetkilisi Zekai Türkalp ise dövizdeki dalgalanmaların bütün piyasayı etkilediği gibi otomotiv sektörünü de vurduğunu aktardı. Söz konusu dalgalanmaların kısa sürmesi temennisinde bulunan Türkalp, daha önceden bir araçta en fazla 500 Sterlin indirim yaptıklarını ancak bu süreçle birlikte bin sterline kadar inerek fiyatları dengelemeye çalıştıklarını belirtti. 

Kemal Batmazoğlu
Batmazoğlu Muhasebe yetkilisi Kemal Batmazoğlu da Diyalog’a yaptığı açıklamada, çoğu insanın bu süreçten sonra neredeyse evini barkını satıp ailesinin yanına yerleşeceğini kaydetti. 
Şu anda dövizlerdeki yükselişin maaşlara yansımaması nedeniyle vatandaşların büyük zorluk yaşadığını aktaran Batmazoğlu, şunları kaydetti:  “Bu genelde 3 aylık periyodlara denk geliyor. Bugüne kadarki dönemde dövizdeki dalgalanmalar fark edildiyse 3 aylık bir sürkülasyon halinde yaşandı. Dövizin şu aşamada çok aşağılara düşeceğini sanmıyorum.

“Kurun sabitlenmesi mantıklı olabilir”
 Kurun sabitlenmesi mantıklı olabilir. Eğer öyle bir durum söz konusu olursa insanların alım gücü yükselebilir. Ancak şu aşamada emlak ve araç sektöründe bu isteği göremiyorum. Buna devletin el atması gerekiyor. Hemen hemen herkesin döviz borcu bulunuyor. İnsanların alım gücü böylelikle sıfıra düştü.” 

“Türk Lirası’ndan vazgeçmeyin”
Vatandaşlara Türk Lirası’ndan vazgeçmemeleri uyarısında bulunan Batmazoğlu, “Vatandaşlara döviz ile alışveriş yapmamalarını tavsiye ederim. Türk Lirası ile maaş alan kişiler için en mantıklı iş yapabilmeleri yine bu para birimi üzerinden olur kanaatindeyim. Ona göre yatırımlarını yapsınlar. Aksi halde önünü göremeyen insanlar büyük zorluklar yaşayabilir” diye konuştu. 

Güncelleme Tarihi: 11 Mart 2015, 10:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474