banner564

Enişte N’aptın böyle

Koltukta uyuyan baldızına tecavüzden yargılanan Atamurat Orunov’a 9 yıl hapislik verildi

Enişte N’aptın böyle
banner598

Suna ERDEN
Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüşülen ‘Baldıza tecavüz’davası dün sonuçlandı. Lefkoşa’da geçtiğimiz Haziran ayında aynı evde kaldığı baldızı 26 yaşındaki R.A.’ya tecavüz eden 38 yaşındaki sanık Atamurat Orunov, 9 yıl hapse mahkum edildi. Ağır ceza heyeti, tecavüz suçunun cinsel dokunulmazlık aleyhine işlenen, suç kategorisinin en tepesindeki suç tipi olduğuna dikkat çekti. Heyet, olayın aile içerisinde gerçekleşmesi ve sanığın tecavüz mağdurunun eniştesi olmasının durumu daha vahim hale getirdiğini belirtti.
Cinsel suçlara dair istatiktiki verilere de değinen heyet, bu tür suçların, ağır ceza mahkemelerinin gündemini meşgul eden 4’üncü suç tipi olduğunu açıkladı. Heyet,  2015 yılında 21 olan suç sayının 2016 ve 2017 yıllarında 29'a ulaştığını belirtti.

Vahim bir tablo
Lefkoşa Küçük Kaymaklı bölgesinde yanlarında kalan baldızı R.A.’ya tecavüz eden sanık hakkındaki karar dün açıklandı. Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan sanığın 14 Haziran 2018 tarihinde  baldızı R.A.’ya evin salonunda tecavüz ettiği belirtildi. Sanık hakkındaki kararı okuyan ağır ceza heyeti başkanı Fadıl Aksun,  tecavüz suçunun cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen çok ciddi ve vahim bir suç olduğunu ifade etti.Aksun, tecavüz suçunun yasada ömür boyu hapis öngördüğünü de belirtti.
Cinselliğin doğası gereği karşılıklı rıza gerektirdiğini ifade eden Aksun, “Hiç kimse diğerinin rızası olmadan cinsel ilişkiye zorlayamaz” dedi.

“İzleri kolay silinmeyecek”
Aksun, cinsel dokunulmazlığın en temel haklardan biri olduğunu,bu hakkın ihlalinin izleri kolay silinmeyecek, travmatik bir duruma yol açtığını söyledi. 
Başkan Fadıl Aksun, sanığın R.A.’nın rızası olmaksızın cinsel ilişkiye girmesinin başlı başına vahim bir tablo olduğuna işaret etti. 
Aksun, olaydaki bir başka vahim durumun ise R.A.’nın sanığın baldızı olması olduğunu ifade ederek, aile içi cinsel dokunulmazlık suçlarının toplumsal kabul görmezliğinin şüphe götürmez olduğuna vurgu yaptı.Sanığın eniştesi olmasının ciddi bir olumsuzluk yarattığını ve suç sonrası etkilerini ağırlaştığının açık olduğuna değinen Aksın, sanığın R.A.’ya fiziki şiddet kullanmış olması ve cinsel dokunulmazlığının ihlal amacı ile zorla alıkoymasını da aleyhine değerlendirdiklerini belirtti.  

Gündemde dördüncü sırada
Yüksek Mahkeme’nin Faaliyet Raporlarına göre cinsel özgürlüğe karşı işlenen suçların, Ağır Ceza Mahkemesi’nin gündemini meşgul eden 4’üncü suç tipi olduğuna değinen Aksun, 2015 yılında 21 olan sayının 2016 ve 2017 yıllarında 29'a ulaştığına işaret etti. Aksun,  sanığını lehine ve aleyhindeki tüm hususlara değinip, sanığa oybirliği ile 9 yıl hapis cezası verdiklerini açıkladı.

Davanın geçmişi
Sanık, 14 Haziran 2018 tarihinde Küçük Kaymaklı’da eşi ve kendisi ile yaşayan baldızına tecavüz etmişti. Sanık, hasta bakıcılığı yapan eşinin evde olmamasını fırsat bilmiş, salonda koltukta uyumakta olan baldızına saldırmıştı. R.A.’nın direnmesi üzerine sanık, onu etkisiz hale getirmek için şiddet kullanmıştı. Olayın ardından sanık şikayet üzerine gözlatına alınmış, soruşturmanın ardından teminat emri gereği yargılanmak üzere cezaevine gönderilmişti.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474