banner564

Eroğlu: Anlaşmaya niyetleri yok

Derviş Eroğlu; Anastasiades ile Kocas’ın açıklamalarının, Rum-Yunan ikilisinin 1963’ten bu yana sürdürdüğü Kıbrıs politikalarında değişiklik olmadığını gösterdiğini vurguladı

Eroğlu: Anlaşmaya niyetleri yok
banner598
3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu yaptığı yazılı açıklamada, Kıbrıs konusundaki gelişmeleri değerlendirdi.
Eroğlu, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiades’in EOKA’cıları anma töreninde söyledikleri ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Nicos Kocas’ın açıklamalarının, Rum-Yunan ikilisinin 21 Aralık 1963’ten bu yana sürdürdüğü stratejik Kıbrıs politikalarında en küçük bir değişiklik olmadığını gösterdiğini vurguladı. 
Rum-Yunan ikilisi hala iki kesimliliği, iki toplumlu yapıyı, iki egemen ve siyasi eşit kurucu devletin oluşturacakları yeni ortaklığın söz konusu olduğu, Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinin devamını kabul edebilecek anlayıştan çok uzak olduğunu ifade eden Eroğlu, Rum tarafının hala, Kıbrıs Türk halkından kabul edemeyeceği toprak tavizleri ve mülkiyet rejimi talep ettiğini kaydetti. 
“Rum liderliği bir taraftan masada görüşür gibi yaparken diğer taraftan, İsrail ve Mısır ile hidrokarbon yatakları konusunda anlaşmalar yapıyor, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile sürdürdüğü tam üyelik müzakerelerinde Türkiye’ye çelme takmaya devam ediyor” diyen Eroğlu, durum böyle olunca da Cumhurbaşkanı Akıncı’nın ısrarla ortaya koyduğu Güney Kıbrıs’ta seçimlerin yapılacağı Mayıs ayına kadar bir çözüm bulunması hedefinin daha şimdiden Rumlar tarafından çökertilmiş olduğunu ifade etti. 

Bazı önerilerde bulundu
Eroğlu, bazı önerilerde bulundu. Eroğlu’nun önerileri şöyle: 
“KKTC ve Türkiye kendilerini Kıbrıs konusunda yeni ve kapsamlı bir değerlendirme sürecine hazırlanmalıdır. 
Rum tarafının bugünkü statükoyla Kıbrıs Türk tarafının elini kolunu bağlamasına, Türkiye’ye engeller çıkarmasına artık dur denilmelidir.
Yapılacak değerlendirmelerden sonra Rum tarafının uzlaşmazlığı karşısında nasıl bir yol izleneceği referandumla halkımıza sorulmalıdır.
Rum tarafının niyeti antlaşma değildir. O nedenle tüm başlıklarda dikkatli davranılmalı gereksiz açılımlardan kaçınılmalıdır.”
Eroğlu, Yeni Erenköy’de yapılan son anket ve halkın çeşitli nedenlerle ortaya koyduğu görüşlerden de belli olan bir şekilde, insanların, Karpaz başta olmak üzere, özel statü bölgelerine, Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinin ortadan kaldırılmasına veya sulandırılmasına, iki kesimliliğin bozulmasına, mülkiyet konusunun 1974 öncesine dönüş anlamına gelen bir formülle çözülmesine, sosyo-ekonomik yapıyı alt-üst edecek toprak ve mülkiyet düzenlemelerine yol açılmasına, Rumlara iki toplumluluğu bozacak haklar verilmesine, Rumların daha fazla taviz koparma iştahlarını kabartacak teslimiyetçi politikalar izlenmesine karşı olduğunu vurguladı. 
Eroğlu şöyle devam etti: 
“Elbette Kıbrıs’ta var olan gerçeklere dayalı bir antlaşma olması Adamız, bölgemiz ve iki halkın Anavatanları açısından yararlı olur ama asla bunun karşılığında Kıbrıs Türkü özgürlüğünü, egemenliğini, güvenliğini, tüm ekonomik değerlerini feda edemez, sosyal yapısını mahvedecek bir yola girmez, kimse Kıbrıs Türk Halkı’nı buna zorlayacak bir yol izleyemez.”

Güncelleme Tarihi: 30 Ekim 2015, 09:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474