banner564

Eşit katılım esas

Akıncı “Bir ortaklık devletinin kurulabilmesinin temeli karşılıklı güvendir” dedi

Eşit katılım esas
banner598

 Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, eşi Meral Akıncı ile birlikte 9. Hurma Festivali’nin açılışına katıldı. Cumhurbaşkanı Akıncı, festival açılışında yaptığı konuşmada, Lefke’ye her geldiğinde huzur duyduğunu belirterek, Aplıç Kapısı’nın açılacağına işaret ederek, bu kez verilmiş olan bir sözün, uzun yıllar verilen mücadelenin sonucunun alınmış olmasının verdiği huzurun da eklendiğini söyledi.

Lefke’ye yapılan yeni yolun yapılaşmayı da beraberinde getireceğine işaret ederek ve mutlaka planlama yapılması gerektiğini vurgulayarak, beton yığını haline gelen Girne örneğini veren Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bizim yeni Girne’lere, yeni betonlaşmalara ihtiyacımız yok. Lefke’yi koruyarak geliştirmenin yollarını mutlaka bulmamız lazım” dedi.
Aplıç Kapısı’nın açılması için bölge halkının 2004 yılından bu yana büyük emek ve mücadele verdiğini, son üç yıldır da kararlı bir şekilde kendilerinin uğraştığını anlatan Cumhurbaşkanı Akıncı, Derinya ve Aplıç kapılarının açılmasıyla ilgili sürecin hem geç hem de zor olduğunu ama sonunda olduğunu söyledi.

Gevşek federasyon

 “Bir gevşek federasyon lafıdır gidiyor” diyen Cumhurbaşkanı Akıncı, bunu, görüşmesinde Anastasiadis’le konuştuğunu, Rum liderin, “Benim söylediğim ‘gevşek federasyon’ değil, merkezdeki yetkilerin kanatlara daha fazla aktarılmasıdır” dediğini aktararak, şöyle dedi:
“Bana sorarsanız aynı şey. Farklı bir şey yoktur, sadece ismen farklılık. Ama, nedir hangi yetkilerdir bunlar diye konuştuğumuzda henüz hazırlıklı bir şekilde gelinmediği ortaya çıktı. Yani, Sayın Anastasiadis bana somut olarak bir liste vermedi. Dolayısıyla, sadece bir sözcük olarak, bir kavram olarak konuşuldu ama somut olarak bunlar bize iletilmedi.”
Eşit katılım esastır 
“Burada önemli olan konu şudur kardeşlerim” diyen Cumhurbaşkanı Akıncı, adı ne olursa olsun, eğer Adada bir ortaklık kurulacaksa, eğer ortaklaşa alınacak kararlar olacaksa bu kararlara iki tarafın da eşit katılımının esas olduğunu vurguladı. 
Cumhurbaşkanı Akıncı, BM Geçici Özel Danışmanı Lute’un gelişiyle hem yöntem, hem içerik bakımından tablonun netleşmesini beklediklerini söyledi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473