banner564

Etkisi ‘ağır’ olur

Dövizdeki yükseliş karşısında uzmanlardan ‘psikolojik ve cinsel travma uyarısı

Etkisi ‘ağır’ olur
banner598

 Pelin YÜKSELAY

Türk Lirası’nın özellikle geçtiğimiz Cuma günü sterlin, dolar ve Euro karşısında ortalama yüzde 15 değer kaybetmesi vatandaşları olumsuz yönde etkiledi. Özellikle döviz cinsinden borcu olan ve Türk Lirası kazananlar ‘işin içinden nasıl çıkacağını’ hesaplarken, uzmanlar hem ‘psikolojik’ hem de ‘cinsel travma’ uyarısında bulundu.
   Diyalog’a konuşan Psikiyatri Profesörü Mehmet Çakıcı, “Son ekonomik gelişmelerin etkisi toplum psikolojisine yansıması çok kötü olacaktır” diyerek, dayanışmanın önemine dikkat çekti.
Üroloji Uzmanı Dr.Alper Sözüöz ise, ekonomik sıkıntıların cinsel hayatı olumsuz yönde etkilediğini belirterek “Borcu olan ve sıkıntı çeken adam belden aşağısını düşünemez duruma geliyor” dedi.

Bizleri çok büyük tehlikeler bekliyor
Çakıcı, ekonominin kötüye gitmesi ile psikolojik hastalıkların baş gösterdiğini, suç oranlarının arttığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:  Ne yazık ki bizleri çok büyük tehlikeler bekliyor. Döviz ya da ekonomi olarak ayrı ayrı düşünmeyin bunları. Psiko-ekonomi diye bir kavram vardır. Bu konuda yayınlarımız, araştırmalarımız da var. Konu çok ciddidir. Ekonominin kötüye gidişatı ile paralel olarak, psikolojik hastalıklar da büyüyor. Suç oranları artıyor. Şiddet suçları, ekonomik suçlar, uyuşturucu vs. Bunu depresyon, anksiyete izliyor. Özet olarak ruhsal hastalıklar artıyor. En son bu psikolojik travmaya dönüşüyor. İnsanlar evlerini, işlerini kaybettiklerinde vücut bunu bütünlüklü tehdit olarak algılıyor ve ortaya geri dönüşü olmayan travmalar çıkıyor.
“Ülkemizde şu anda ne yazık ki psikolojik travma hakimdir” diyen Çakıcı, sırada ise sosyal patlamalar olduğunu söyledi. Çakıcı, “Eğer ekonomik durum bir an önce düzeltilmezse durum çok ama çok kötü olacak. Tanınmayan, üçüncü bir ülke olan, kendi üretimi olmayan bir ülkenin ekonomik sorunlarla başa çıkması çok zordur. Halkın geneli tehdit altındadır” dedi. 

Suçlar artacak
Çakıcı, bu durumdan en çok etkilenen kesimin ise orta ve düşük gelirli bireyler olduğunu ifade etti. Çakıcı,  “Zengin kesim bir ihtimal başa çıkabilir bu sorunla ama dediğim gibi orta ve düşük gelirli kimseler bu durumla başa çıkamayacaktır. Düşünün hem artan dövizle, hem de zamlarla karşı karşıyasınız. Bunun yanında borcunuz da varsa, yaşanan psikolojik buhran çok ama çok büyüktür” şeklinde konuştu. Çakıcı sözlerini şöyle sürdürdü:  Bu durum tamamen kişilerin dayanıklılığı ile ilgilidir. Bir kısım kabul ediyorum bu travmayı yaşamadan atlatacak ama büyük bir kısım da psikolojik çöküntüye girecek. Alkol ve uyuşturucu artacak. İnsanlar bu şekilde kendilerini yatıştırmaya çalışacak. Diğer taraftan ‘nasıl kolay para kazanabilirim?’ duygusuyla hırsızlık, uyuşturucu satıcılığı, şantaj artacak. İnsanlar kurtuluşu normal işleyip de kazanmakta görmeyecek. Yasa dışı işler, mali suçlar çok ama çok artacak. Devletin bir an ‘sosyal devlet’ anlayışı ile insanlara danışmanlık hizmeti, çözüm önerileri sunması gerekmektedir. Aksi takdirde toplum çökmeye doğru gidiyor.

Sözüöz: Mutsuz adam, sıfır cinsellik
Üroloji Uzmanı Dr. Alper Sözüöz ise, ekonomik sıkıntıların cinsel hayatı olumsuz yönde etkilediğini belirterek “Borcu olan ve sıkıntı çeken adam belden aşağısını düşünemez duruma geliyor” dedi. “Çok büyük travmalar önümüzdeki günlerde bizi bekliyor” ifadesini kullanan Sözüöz şunları söyledi:  Ekonomik durum cinselliği de kötü etkiler. Birçoğu kızıyor bana, ‘nasıl kötü etkiler’, ‘dövizle, bel altı ne alaka’ diye? Hemen açıklayayım; adam işinde mutsuz çünkü az para kazanıyor. Eve giderken ekmeğini bile zor alıyor. Aybaşı borcunu nasıl ödeyeceğini düşünüyor. Eve gidiyor, çocukları ‘baba okul açılacak üniforma, defter kitap parası lazım’ diyor. Eşi, ‘zamlardan dolayı mutfak masrafımız arttı, her şey çok pahalıdandı’ diyor. Bu adam bu halde akşam yattığında neyi düşünecek? Cinselliğini mi yoksa aybaşını mı? Çocuklarını nasıl okula göndereceğini mi, çocuklarına ne yedireceğini mi?
Sözüöz , “Mutsuz adam, sıfır cinsellik” karşılaştırması yaparak “Bizim çevremiz şu an mutsuz insanlar kaynıyor. Ekonomi düzeltilmeli. Maddi açıdan yetersiz olan erkek, bir de kendini cinsel anlamda yetersiz hissederse durum daha da kötüye gider. Çok büyük travmalar önümüzdeki günlerde bizi bekliyor” şeklinde konuştu. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473