banner564

Ezanın yasaklanması kabul edilemez

Lefke’de sabah ezanının hoparlörden okunmasının yasaklanması yönündeki karar, KKTC’de olduğu kadar Türkiye’de de tepki topladı

Ezanın yasaklanması kabul edilemez
banner598
Türkiye Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, KKTC'deki 3 camide sabah ezanlarının hoparlörden okunmasının mahkeme kararıyla yasaklanmasıyla ilgili, "Biz Kıbrıs'taki hem müşavirimizle hem oradaki yetkililerle diyalog halindeyiz. Onun için bunun üzerinden ayrıca bir ezan tartışması başlatmanın doğru olmadığını düşünüyorum" dedi.
Akdeniz Üniversitesi tarafından düzenlenen "8. Diyanet İşleri Reisi İbrahim Bedrettin Elmalı Sempozyumu" için Antalya'da bulunan gelen Görmez, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) "rahatsızlık verdiği" gerekçesiyle sabah ezanlarının hoparlörden okunmasının, 3 camide mahkeme kararıyla yasaklanmasına ilişkin gazetecilerin sorusunu yanıtladı.
KKTC'nin daima bir Müslüman ülke olarak kaldığını belirten Görmez, "Her Müslüman ülkede ezan, bağımsızlığın, istiklalin ayrılmaz önemli simgesidir" diye konuştu.

Kıbrıslı kardeşlerimiz tepkisini seslendirdi
Görmez, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Doğrusu Kıbrıslı vatandaşlarımız, kardeşlerimiz bana da tepkileri ilettiler. Eğer bu mahkeme kararı ezanın kendisine yönelik ise zaten hukuki bir değeri olmaz ama teknik bir şey ise sadece megafonun çıkardığı sesle ilgiliyse bu da aynı şekilde topluma daha güzel bir şekilde ulaştırmak için önlemler alınır. Biz Kıbrıs'taki hem müşavirimizle hem oradaki yetkililerle diyalog halindeyiz. Onun için bunun üzerinden ayrıca bir ezan tartışması başlatmanın doğru olmadığını düşünüyorum."

Kıyak: Ezan sesi susmayacak
Türkiye Camii ve Kur'an Kursu Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Recep Kıyak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) "rahatsızlık verdiği" gerekçesiyle, sabah ezanlarının hoparlörden okunmasının 3 camide mahkeme kararıyla yasaklanmasıyla ilgili KKTC Cumhurbaşkanı ve Başbakanıyla görüşeceklerini bildirdi.
Kıyak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, KKTC'de alınan karardan derin üzüntü duyduklarını söyledi.
Kıyak, "Türkiye'de ve dünyanın neresinde olursa olsun bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da camilerimizdeki ezan sesi susmayacak" dedi.

Aygün: Saldırıları kınıyoruz
KKTC Karadeniz Kültür Derneği, vicdan ve din özgürlüğünün Anayasada açık bir şekilde ifade edildiğini belirterek, ‘‘Ezanın hoparlörle okunmasına’’ ilişkin saldırıları kınadıklarını ve ilgilileri göreve davet ettiklerini kaydetti.
KKTC Karadeniz Kültür Derneği Genel Başkan Baki Aygün, konuyla ilgili süreci değerlendiren yazılı açıklamasında, “KKTC’de Kıbrıs Türkünün Milli ve dini kimliğinin unutturulma çabaları dün itibariyle yeni bir noktaya taşınmıştır” dedi.
Aygün, “Camilerimizde hoparlörle ezan okunmasının mahkemeye taşınmasını ve görevi, avukatlığını yaptığı kurumun haklarını savunmak olan Vakıflar İdaresi avukatının, ezanın hoparlörle okunması ile ilgili yürütmenin durdurulması kararının kabulünü kınıyoruz” dedi.
Aygün, Anayasanın Vicdan ve Din Özgürlüğü başlığı altındaki “Kamu düzenine, genel olarak veya bu amaçla çıkarılmış yasalara aykırı olmayan ibadetler, dinsel ayinler ve törenler serbesttir’’ maddesine işaret etti.

Güncelleme Tarihi: 07 Kasım 2015, 12:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473