banner564

Fiyasko

İki toplumdan siyasilerin katıldığı dünkü Ledra Palace buluşmasında ‘İki bölgeli, iki toplumlu federasyonu’ kabul etmeyen Rumlar yüzünden ortam gerildi, CTP masayı terk etti

Fiyasko
banner598
Çiğdem AYDIN
  Kıbrıslı Türk ve Rum siyasi partilerinin, Slovak Büyükelçiliği himayesinde gerçekleştirilen dünkü toplantısı fiyasko ile sonuçlandı. Toplantı sırasında, Kıbrıs sorununa bulunacak çözüm konusunda ‘İki bölgeli, iki toplumlu federasyonu’ reddeden bazı Rum siyasileri, CTP temsilcisi Muhittin Tolga Özsağlam’dan sert tepki gördü.
  “Tartışma zemini kalmamıştır” diyen Özsağlam, toplantı masasını terk etti. Özsağlam, tepkisiyle ilgili olarak detay vermezken, Diyalog muhabirine konuşan bir CTP yetkilisi tartışmanın Rum EDEK ve Yeşiller Partisi’nin ‘iki bölgeli, iki toplumlu federasyona’ karşı çıkmasıyla alevlendiğini söyledi.


Özsağlam: Tartışma zemini kalmadı
Güney Kıbrıs Slovak Büyükelçiliği tarafından Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum siyasi parti temsilcilerine yönelik düzenlediği toplantıda, CTP’yi yalnız temsil eden Parti Dış İlişkiler Sekreteri Muhittin Tolga Özsağlam toplantıyı terk etti. 
Toplantıdan çıkışında “Toplantıyı terk ettiğini” belirten ancak ayrıntı vermeyen Özsağlam, TAK muhabirine daha sonra yaptığı açıklamada “Toplantıyı tartışma zemini kalmadığı için terk ettim” dedi.

İki toplumlu iki kesimli federasyon yazımına karşı çıktılar!
Diyalog muhabirinin elde ettiği bilgilere göre ortak açıklama metni yazılması sırasında Kıbrıs Yeşiller Partisi ile Sosyal Demokrat Hareketi (EDEK) metne, “İki toplumlu iki kesimli federasyon” yazılmasına karşı çıktı. İki Rum partinin temsilcileri metinde sadece federasyon yazılmasını talep etti. CTP temsilcisi Özsağlam buna tepki gösterdi ve tartışma yaşandı. Bunun üzerine Özsağlam toplantıyı terk etti. 

“Hassas konular” gelecek toplantıda konuşulacak 
Toplantıya katılanların mutabık kaldığı ortak metni Slovakya Büyükelçisi Oksana Tomova okudu.
Ortak metinde, katılımcıların konu ile ilgili görüşlerini yapıcı bir şekilde ortaya koyduğu toplantıda hassas konuların ele alınışının da konuşulduğu kaydedildi. “Hassas konuların gelecek toplantılarda görüşülmesine oy birliği ile karar verildi” denildi.
 
UBP ve DP katılmadı 
Toplantı Yeni Kıbrıs Partisi’nin önerisiyle “Kıbrıs sorununda derin tartışmalar yardımcı olabilir” başlığıyla yapıldı.
Toplantıya Ulusal Birlik Partisi ve Demokrat Parti Ulusal Güçler’den temsilci katılmamıştı.
Toplantıya KKTC’den, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Yeni Kıbrıs Partisi (YKP), Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP), Kıbrıs Sosyalist Partisi (KSP), Güney Kıbrıs’tan ise Çalışan Halkın İlerici Partisi (AKEL), Kıbrıs Yeşiller Partisi, Demokrat Parti (DIKO), Birleşik Demokratlar (EDİ), Demokratik Seferberlik Partisi (DISI), Sosyal Demokrat Hareketi (EDEK) ile Merkezin Yeniden Yapılandırılması için Siyasi Gurup (EPALXI) temsilcileri katıldı.
Bir sonraki toplantının 25 Kasım Çarşamba günü yapılacağı belirtildi.

Güncelleme Tarihi: 22 Ekim 2015, 10:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473