banner564

Fiyat soran bile yok

Hayvan üreticileri, bayrama sayılı günler kalmasına rağmen kurbanlık satışlarının yerinde saydığından dert yanıyor

Fiyat soran bile yok
banner598

İlkyaz PORTAKALCIOĞLU
Kurban Bayramı’na sayılı günler kaldı ancak kurbanlık satışları daha önceki yıllara oranla oldukça azaldı. Dövizdeki dalgalanma, piyasada hemen her şeye zam gelmesi kurbanlık satışlarını da vurdu. Kurbanlıklara talebin azaldığı belirtilirken, hayvan üreticileri ile kasaplar,  bayram sevinci yaşayamadıklarını ifade etti. Bu yıl kurbanlık siparişlerinin oldukça azaldığını belirten üreticiler ile kasaplar, “Alım gücü düşünce kurbanlık satışları da azaldı, fiyat soran bile kalmadı” dedi. 
Bu bayram kurbanlık fiyatları ise şöyle belirlendi: Dana 6-7 bin TL,  koyun 600-800 TL, kurbanlık kuzu 700-1000 TL, kurbanlık inek 6-8 bin TL, kurbanlık keçinin fiyatı ise 600-700 TL.

Cemal Darbaz (Hayvan Üreticisi): 
Bugün geldiğimiz aşamada hayvancı yok olmakla karşı karşıyadır. Girdi maliyetleri ile dövizin yükselmesinden dolayı hayvancılık yapamaz duruma geldik. Bunların yanında elektriğe gelen yüzde 30, yeme gelen yüzde 30 zamlardan sonra hayvancılık işini yapamaz durumdayız. Kurban Bayramı yaklaşmasına rağmen çiftliklerde kurban satışımız sıfır derecede seyretmektedir. Halk hayat pahalılığından dolayı kurban kesmekten uzaklaşmıştır. Hayvanlarımızda hiçbir artış yapmamamıza rağmen pahalı dönemden geçildiği için satış yapamıyoruz. Bu Kurban Bayramında daha iyi bir duruma geleceğimizi düşünürken dövizin ve hayat pahalılığının bu denli olduğu durumda satışlarımız tekmilden azalmıştır. Şu anda yok olmakla karşı karşıyayız. Cumartesi günü Tarım Bakanlığı’nda bir toplantı olacaktır. Biz burada hayvancıya devletimizin ne kadar sahip çıktığını göreceğiz. Çünkü çok kısa bir sürede çiftliklerimizi kapatmak zorunda kalacağız. Bu girdi maliyetleri ile üretimimizi sürdüremeyeceğiz. 
Bugün bir torba yemin fiyatı 80 Türk Lirasıdır. Bir balyanın fiyatı 150 Türk Lirasını geçti. Elektrik ayrı su ayrı dert… Bu girdi maliyetleri ile bu işi yapamayız. Kurban Bayramı umduğumuz gibi gelmedi. İnsanlar mandıralara bile gelmiyor. Çok kötü bir durumdayız. Bu toplantıda umuyoruz ki hayvancılarımız için ciddi kararlar alınır. Ve devletimizden desteğe ihtiyacımız var. Çünkü bu işi artık yapamaz durumdayız.

Polat Gence ( Kasap):
Her seneye göre bu sene satışlarımızda düşüş mevcut. Çünkü insanlar geçen senelere oranla bu yıl büyük yüklerin altına girmişlerdir. Dövizin yükselmesi hayat pahalılığı herkesi etkilediği gibi bizim sektörümüzü de etkilemiştir. Eskiye oranla yaptığımız satışın yarısını yapabilmekteyiz. Güzelyurt bölgesindeki salhanede daha önce kesilen hayvanlara oranla üçte biri kesilmektedir. Daha önce belediye arabası iki seferde getirmekteydi şimdi ise tek arabanın yarısını bile zor dolduruyorlar. Kurbanlık siparişle yüzde 50’nin üzerinde düşüşe uğramıştır. 4 bin Türk Lirası elektrik faturası ödedik. Hijyen bir ortam olması, etlerin korunabilmesi için buzlukların da daha iyi performans sağlayabilmesi için 7/24 klima çalıştırıyoruz. 
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474