banner564

Fiyatlar arttı  satışlar düştü

Bolibif, domates, hellim ve salatalığa yapılan zam en çok sandviççileri etkiledi

Fiyatlar arttı  satışlar düştü
banner598

Çiğdem AYDIN
Döviz kurlarındaki artışla birlikte etkisi her geçen gün artan ekonomik kriz toplumun her kesimini derinden etkiliyor. Özellikle temel tüketim maddelerine gelen peş peşe zamlar hem esnafı hem de tüketiciyi perişan etti.
Kıbrıs’ta tüketimi yaygın olan sandviç işi ile uğraşan esnaf ta krizden en çok etkilenenler arasında. 
Diyalog gazetesine konuşan yılların sandviççileri son 30 yılın en zor zamanını yaşadıklarını belirtiyor. 
Sanviç malzemeleri; Bolibif, domates, hellim ve salatalığın fiyatındaki fahiş artış karşısında kara kara düşünen esnaf, kendilerinin de zam yapacağını söyledi.
Lefkoşa’da tarihi Sarayönü’nde yıllardır sandviççilik yapan esnaf, kendilerine 13 lira maliyeti olan sandviçi 12 liraya sattıklarını söylüyor.

Esnaf ne dedi?

Hilmi Lefkeli:
“60 yaşındayım hayatımda böyle bir kriz yaşamadım. 32 yıldır bu işi yapıyorum bu şekilde bir ekonomi görmedim. Herkes fırsatçı oldu dün bugün döviz düştü ama fiyatlar düşmedi. Döviz yükseldi diye artış yaptılar hade düşürün fiyatları o zaman. Ülkede yangın yanıyor ama fırsatçılar da türedi. Ne demek Allah’ın bir bolibifi 18 TL olur mu böyle iş. 9 TL’lik bif 18 TL denetleme nerede? Bu iş nasıl yürütülecek biri bana onu anlatsın. Ben mücadele ederim fiyatlarımı yükseltmedim ancak da sermayemi korumaya çalışıyorum kar istemem. Bir sandviçin maliyeti bana 13 TL’dir. Ben 12 TL’ye satıyorum yapacak bir şeyimiz yok. Sorun genel bir sorun anladık ekonomik kriz var ama fırsatçılık da ayrı bir şeydir.” 

Ali Özveroğlu:
“22 yıldır sandviç yapıyorum böyle bir şey hiç olmadı. Bolibif, domates, hellim, salatalık bunların maliyeti çok yükseldi işin içinden çıkamıyoruz. İnsanlar da artık almıyorum eskiden daha fazla satıyorduk şimdi zam yapmamamıza rağmen 20 yıllık müşterilerim bile tereddüt eder duruma geldi. Hellime peynire her şeye zam geldi. Bir sandviçin maliyeti çörek ekmekte 10 TL minimum biz 14 TL ye satıyoruz. Allah sonumuzu hayır getirsin.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473