banner564

Sağlıkta alarm

Hükümetin ekonomik tedbirler çerçevesinde ek mesailerde kesintiye gitmesine tepki koyan hemşireler Pazartesinden itibaren ek mesai yapmayacak

Sağlıkta alarm
banner598

 Suna ERDEN

Hükümet ekonomik tedbirler adı altında ek mesailerde saat başı kesintiye gidilmesi yönündeki kararını dün Bakanlar Kurulu sonrası açıkladı. Açıklamada ek mesailer bağlamında bir düzenleme yapıldığı belirtildi. Tüm kamu çalışanlarının saat başı ek mesaisinin eşitlendiği kaydedilirken, karara ilk tepki sağlık kesiminden geldi. Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası Pazartesi gününden itibaren ek mesaiye kalmama kararı aldı. Devlet hastanelerinde eksik kadro ile işlerin yürütüldüğü bilinirken, hemşirelerin ek mesaiye kalmamasının sağlıkta kaosa neden olacağı ifade edildi. 
Diyalog’a konuşan Sendika Başkanı Özgöçmen, ek mesaiye kalınmaması kararı verdiklerini, bundan dolayı sağlıkta kaos yaşanacağını ifade etti. Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi Başhekimi Bülent Dizdarlı ise “Ebe ve hemşireler ek mesai yapmazsa, şu anki düzen içinde hastaneyi çevirmek mümkün olmayacaktır” dedi. 

Pazartesi başlıyor
Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası Başkanı Ali Özgöçmen, Pazartesi gününden itibaren ülke genelindeki devlet hastaneleri ve sağlık ocaklarında ek mesaiye kalınmaması yönünde karar aldıklarını söyledi. Özgöçmen, “Ek mesaiye gidilmemesi yönünde karar aldık. Sözde dövizin yükselmesini bahane eden hükümetin sağlık çalışanlarının emeklerine saldırıda bulunarak kısıtlamaya gitmesini hem kınıyoruz hem protesto ediyoruz. Bu notada mücadele başlatıyoruz. Pazartesi gününden itibaren ek mesailere gidilmemesi yönünde karar aldık” dedi.
Özgöçmen, hastanedeki servislerin ek mesai sayesinde döndüğünü ifade ederek,  “Ek mesaiye kalınmaması sağlıkta kaosa yol açacak. Bazı servisler kapatılacak.  Hükümet geri adım atmadıkça aldığımız karar devam edecek. Emeğimizin karşılığı ek mesailerden yasalara aykırı bir şekilde müdahale yapılmasını doğru bulmuyoruz” şeklinde konuştu. 
Özgöçmen, personel eksikliğinden dolayı ek mesai yapıldığını belirterek, şunları söyledi: “
 “Hükümet sözde tasarrufu adı altında yapmaya çalıştığı bu emek hırsızlığı ile bizi halkın önüne atmaktadır. Sağlık çalışanlarının ekonomik krize duyarsız gibi gösterilmeye çalışılmasını asla doğru olmayacağını belirtirim.”

Dizdarlı: Hemşire sayısı yetersiz
Devlet hastanelerinde eksik kadro ile işlerin yürütüldüğü bilinirken, hemşirelerin ek mesaiye kalmamasının sağlıkta kaosa neden olacağı ifade edildi.    Konuyla ilgili Diyalog’a konuşan Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi Başhekimi Bülent Dizdarlı, “Ebe ve hemşireler ek mesai yapmazsa, şu anki düzen içinde hastaneyi çevirmek mümkün olmayacaktır” dedi. 
Dizdarlı, böyle bir durum karşısında hastane idaresi olarak bazı tedbirler almaları gerektiğini ifade ederek, “İlk başta alınması gereken tedbir servislerin birleştirilmesidir ki bu yatak sayısı nerdeyse yarı ya düşürülmesi demektir. Açıkçası bu durumun sevklere yol açacağı ve astarının yüzünden pahalıya geleceği endişesini taşıyorum” şeklinde konuştu.    Hastanede şu anda 409 ebe ve hemşire çalıştığını kaydeden Başhekim Dizdarlı, 150 hemşireye daha ihtiyaç duyulduğunu açıkladı. Dizdarlı, “Hemşire sayımız yetersizdir. Şu an birçok serviste nöbetler ek mesai ile dönmekte iken, onkoloji 3. katı, göğüs cerrahisi kliniği ve yeni transplantasyon üniteleri hemşire yetersizliğinden açılamamaktadır” ifadelerini kullandı.
Dizdarlı, ek mesailerin kalkması ve yeni servislerin de açılabilmesi için toplam 200 hemşire alınması gerektiğini sözlerine ekledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473