banner564

Garantiler masada

Garantör ülkelerin Dışişleri Bakanları’nın yanı sıra Erdoğan ile Çipras Kıbrıs sorununu görüştü

Garantiler masada
banner598

  Kıbrıs’ın 3 garantör ülkesi olan Türkiye, Yunanistan ve İngiltere Dışişleri Bakanları önceki akşam New York’ta bir araya geldi. İngiltere’nin, Birleşmiş Milletler ofisinde gerçekleşen ve yaklaşık bir saat süren görüşmede Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas ve İngiltere Dışişleri Bakanı İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt’un, 1960 anlaşmalarından kaynaklanan garantörlük haklarını ele aldığı bildirildi.

   Rum Haber Ajansı’nın, Yunan kaynaklarına atfen verdiği habere göre  üç garantör  ülkenin dışişleri bakanları arasında yapılan gayri resmi toplantının “sondaj nitelikli” olduğu belirtildi.
    Aynı kaynak, Kıbrıs sorununun dış boyutu; garantiler ve güvenlik konusu ele alındığını belirterek, “sondaj  nitelikli görüşme idi ve yaklaşık bir saat sürdü” dedi.
   Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias’ın, Kıbrıslı Rum mevkidaşı Nikos Hristodoulides’i toplantı hakkında bilgilendirdiği bildirildi.
   Bu arada, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, yararlı bir görüşme yaptığı bildirildi.
    Politis gazetesi, Atina Haber Ajansı’nın New York muhabirinin elde ettiği bilgilere dayanarak, görüşmenin ikili ilişkilerin tümünü kapsadığını ve Erdoğan ile Çipras’ın bir önceki görüşmelerine göre, daha iyi bir ortamda gerçekleştiğini belirtti.
   Gazete “aynı bilgilere” dayanarak, Çipras’ın Erdoğan’la olan görüşmesinde, Yunanistan’ın Kıbrıs sorununun kalıcı çözümüne ve Crans Montana konferansının sonunda şekillenen Guterres çerçevesi temelinde, güvenlikle ilgili istişarelerin yeniden başlamasına olan taahhüdünü vurguladığını aktardı.
   Gazete, Erdoğan ile Çipras’ın, üç garantör ülkenin dışişleri bakanlarının görüşmesinin önemine işaret ettiklerini de iletti.

Anastasiadis ile selamlaştı
Bu arada Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Kurulunda Kıbrıs Cumhuriyetine ayrılan masanın önünden geçerken Rum lider Nikos Anastasiadis ile el sıkıştığı ve kısa bir süre sohbet ettikleri bildirildi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474