banner564

Garantiler masada

Türkiye ve Yunanistan Başbakanları, İsviçre Konferansı öncesinde Atina’da buluştu

Garantiler masada
banner598
Yunanistan’ın başkenti Atina'ya çalışma ziyareti düzenleyen Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Yıldırım, Kıbrıs konusunun hem Türkiye, hem Yunanistan için çözülmesi gereken bir mesele olduğuna işaret ederek, “Olumlu düşünceler içerisindeyiz. Adil olması, adil yönetişimi sağlaması, adada yaşayan toplumların gelecekteki güvenliğini teminat altına alacak bir sonucu getirmesi lazım” dedi.
Çipras ise, “Biz Cenevre zirvesinin ileriye yönelik bir adım olması için çabalarımızı devam ettiriyoruz. Sorunun çözülmesi için çalışıyoruz. Aramızdaki işbirliği ve ön hazırlıklara devam etme konusunda mutabık kaldık” ifadelerini kullandı.
Kıbrıs müzakereleri kapsamında 28 Haziran'da İsviçre'de başlayacak zirveye ilişkin Çipras, bölgedeki istikrarsızlaşmadan dolayı Kıbrıs sorununun çözümünün daha da önem kazandığını ifade etti. 

Çipras: Sürekli irtibat halinde olunacak…
Çipras, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sayın başbakanla önümüzdeki dönemde sürekli olarak irtibat halinde olmayı kararlaştırdık. Kriz ve gerginliklerin ortaya çıkmadan engellenmesi konusunda anlaşmaya vardık. Kıbrıs’ta adil ve kalıcı bir çözümün bulunması, her zamankinden daha da önemli bir hale gelmiştir. Çünkü bu konu, bölgedeki istikrar açısından da son derece önemli. Sayın Başbakan’a kendi görüşlerimizi ilettim. BM kararları ve AB müktesebatı çerçevesinde bu soruna bir çözüm bulunmasını desteklediğimi söyledim ve birleşik bir Kıbrıs çözümü dahilinde hem Kıbrıslı Rumların hem Kıbrıslı Türklerin çağdaş kriterler çerçevesinde üçüncü ülkelere ihtiyaç olmadan bir çözüm bulunması konusunu aktardım ve kendisiyle sürekli irtibat halinde olmamız konusunda anlaştık. Bu konuyla ilgili olarak her ikimiz de ileriye yönelik olumlu adımlar atma konusunda kararlıyız. Hem İsviçre’de hem başka bir bölgede gerçekleşecek bu diyaloğun ileriye gitmesi için her türlü katkıyı sağlamaya hazırız”

Yıldırım: Tüm Kıbrıs halkının güvenliği…
Binali Yıldırım, Çipras ile AB, Kıbrıs, Doğu Akdeniz ve Ege’deki konuları ele alıp samimiyetle değerlendirdiklerini söyledi.
Doğu Akdeniz’deki enerji kaynaklarının insanlığın ortak mirası olduğuna işaret eden Yıldırım, bu kaynaklar kullanılırken Kıbrıs adasının, kuzeyin ve güneyin haklarının korunarak çalışmalar yapılması önemi üzerinde durduklarını söyledi.
Yıldırım, şöyle devam etti:
“Kıbrıs konusu hem Türkiye, hem Yunanistan için çözülmesi gereken bir mesele olduğunu biliyoruz. Olumlu düşünceler içerisindeyiz. Adil olması, adil yönetişimi sağlaması, adada yaşayan toplumların gelecekteki güvenliğini teminat altına alacak bir sonucu getirmesi lazım. AB-Türkiye ilişkileri bakımından, AB-Birleşmiş Kıbrıs ilişkileri bakımından da, çözümün gereken garantileri temin etmesi gerekiyor. Bu konuda daha çok çalışma ve gayret etme ihtiyacı olduğunu konuşma fırsatı bulduk. Bunun BM kararları ve AB kazanımları çerçevesinde birleşmiş bir Kıbrıs'a yönelik olması gerektiğini ifade ettim. Tüm Kıbrıs halklarının güvenliğine yönelik bir çözüm bulunması gerektiğini ve üçüncü güçlerin müdahalesi olmadan gerçekleşmesi gerektiğini ifade ettim.”

Güncelleme Tarihi: 20 Haziran 2017, 10:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473