banner564

“Gereğini hukuk yapmalı”

Cumhurbaşkanı Akıncı, “Şansal’ın söylemlerini onaylamak mümkün olmasa da linç girişimine dönüşmesi hepimizi derinden düşündürmelidir” dedi

“Gereğini hukuk yapmalı”
banner598
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, modacı Barbaros Şansal’ın tepkilere neden olan söylemlerini onaylamak mümkün olmasa da, İçişleri Bakanlığı’nın eski bir karara dayanarak uyguladığı anlaşılan sınır dışı işlemi sonrasında bunun havaalanında bir linç girişimine dönüşmesinin herkesi derinden düşündürmesi gerektiğini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı yaptığı yazılı açıklamada, “Bu olay, ülkemizde yaşanmamış olabilir. Ne var ki, nefret, kin ve linç kültürünün tohumlarının kendi ülkemiz ve toplumumuzda da yeşertilmeye çalışıldığını büyük bir kaygıyla izliyorum. Nefret, kin ve linç kültürüne fırsat vermemeliyiz” dedi.
Akıncı, çok sesli demokratik toplum hayatının, özgürlüklerin, farklı düşünenlere saygıyı esas alan bir üslubu gözeterek kullanılmasına dayandığını vurguladı.
Akıncı, “İster doğru, ister yanlış olsun tüm düşünce ve görüşlerin ifadesinin üslubunda saygı sınırının aşılmaması elbette gereklidir. Ne var ki üsluba gösterilen tepkinin ifrata kaçması ve hele bir linç girişimine dönüşmesi haklı gösterilemez” ifadelerini kullandı.
İfade özgürlüğünün sınırlarının hem koruyucusu hem belirleyicisi hem de geliştirilmesinin dayanağının hukuk olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Akıncı, hukukun yerine linç kültürünün geçmesinin, çok sesli demokratik çoğulcu toplum hayatının en büyük düşmanı olduğunu vurguladı.

Özyiğit: Yapılanları onaylamıyoruz
Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, yaptığı yazılı açıklamada, bir süredir KKTC’de ikamet eden modacı Barbaros Şansal'ın sınır dışı edilmesi ve Türkiye'ye varışında kendisine yönelik yapılan linç girişimlerini değerlendirdi. 
Özyiğit, nedeni ne olursa olsun, fikri ne olursa olsun bireye linç girişiminde bulunulmasının doğru olmadığını kaydetti. 
Özyiğit, devletin görevinin toplumu karşılıklı anlayış etrafında huzur ve güvenlik içinde yaşayabilecekleri bir düzen sağlamakken, hükümetin linç kültürü ve bölücülüğü beslediğini ileri sürdü.

YKP: Dayanışma göstermek önemli 
Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) Yürütme Kurulu son dönemdeki gelişmeleri değerlendirdi
YKP Yürütme Kurulu, Barbaros Şansal’ın ve Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası’nın yanında olmanın; saldırı kime yapılırsa yapılsın, onun yanında durma, dayanışma göstermenin önemli 
YKP, yazılı açıklamasında, tüm kesimleri, barışı, demokrasiyi, insan hak ve özgürlüklerini korumak için, “gericiliğe”, “faşist mobilizasyonlara” karşı ortak harekete çağırdı. 


Dayanışma: Özgürlükler tehdit altında
Aktivistlerin mücadele ağı Dayanışma, Barbaros Şansal'ın sınır dışı edilmesi olayının, ülkenin insan hak ve özgürlükleri bakımından ciddi bir tehdit altında olduğunu açık ve net bir şekilde ortaya koyduğunu ileri sürdü. 
Dayanışma yaptığı yazılı açıklamada, olayın sadece Barbaros Şansal ile ilgili olmadığını savunarak, “olay, bir kişinin düşüncelerini ifade etmesi sonucunda o kişinin linç edilmesine göz yummak ve ifade özgürlüğünü elinden almaktır” dedi.

Sonüstün: Anti demokratik uygulamalar 
Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP), Kuzey Kıbrıs’ta son dönemde anti demokratik uygulamaların artış gösterdiğini savundu ve bunun kabul edilemez olduğunu kaydetti.

BKP Genel Sekreteri Salih Sonüstün yazılı açıklamasında, “Kendini devletin sahibi sanan bir grup fanatiğin KTÖS’ün yıllık ajandasını gerekçe göstererek sergilediği taşkınlıklar çılgınlık seviyesine ulaşmıştır. Toplumu baskı altına alarak tarihi saptırmaya çalışmakla bir yere varılamaz” dedi.
Dünyaca ünlü modacı Barbaros Şansal’ın tutuklanarak sınır dışı edilmesi de KKTC’deki rejimin gerçek yüzünü bir kez daha ortaya koyduğunu savunan Sonüstün, suç duyurusunda bulunduğu söylenilen kişileri eleştirdi ve olayın bir komplodan ibaret olduğu görüşünü ifade etti.

KSP’den hükümete eleştiri
Kıbrıs Sosyalist Partisi (KSP), Barbaros Şansal’ın sınır dışı edilmesine tepki göstererek, hükümeti eleştirdi.
KSP Merkez Komitesi adına Mehmet Birinci yaptığı yazılı açıklamada, “KSP adına, demokratik siyasi parti ve kuruluşları derhal toplanarak acil önlemler almaya davet ediyoruz. Bu amaçla bazı siyasi partileri, sendikaları ve demokratik kitle örgütlerini süratle ziyaret etmeyi planladığımızı halkımıza duyururuz” dedi.

Çağ-Sen'den KTÖS’e destek
Kıbrıs Türk Devlet Çalışanları Sendikası (ÇAĞ-SEN), Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası’na (KTÖS) yönelecek her türlü tehdit ve baskıya karşı öğretmenlerin yanında olacağını bildirdi.
ÇAĞ-SEN Başkanı Mehmet Davulcu yaptığı yazılı açıklamada, “hükümet ortakları UBP ve DP’nin federal çözüm yönündeki isteksizliklerinden kaynaklanan “endişemiz var” şeklinde özetlenebilecek tutumunun da teşvik ettiği bazı çözüm karşıtı şoven çevrelerin gerilim yaratıp tırmandırmak için gayretkeşlik içine girdiklerini” ileri sürdü. Davulcu, üyelerine yılbaşı hediyesi olarak dağıttığı ajandadaki dip notlar bahane edilerek KTÖS aleyhine linç kampanyası başlatıldığını belirtti. 

MHD ve KISA da kınadı
Mülteci Hakları Derneği (MHD) ve Eşitlik, Destek ve Irkçılık Karşıtı Hareket (KISA), Barbaros Şansal’ın sınır dışı edilmesini ve linç edilmeye çalışılmasını kınadı. 
MHD ve KISA yaptıkları yazılı açıklamada, Barbaros Şansal’ın sınır dışı edilmesi kararının mahkum edildiği bir suçtan ötürü yaklaşık bir yıl önce alındığını, ancak yetkililerin, Fasıl 105’in onlara verdiği takdir yetkisini kullanarak, bu kararı uygulamamaya karar verdikleri anımsatıldı. 

Güncelleme Tarihi: 04 Ocak 2017, 10:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473