banner564

‘Gereğini niye yapmıyorlar?’

Eski bakanlardan Özel Tahsin, siyasilere yönelik rüşvet iddialarıyla ilgili tepkisini dile getirdi

‘Gereğini niye yapmıyorlar?’
banner598

 Pelin YÜKSELAY

   KKTC’nin eski Sağlık ve İskan Bakanlarından Özel Tahsin, siyasilere yönelik rüşvet iddialarına tepki göstererek “Eğer ortada bir şey varsa bunu niye ileri götürmüyorlar?” diye sordu.
   Bakanlığı döneminde 2 rüşvet olayı yaşadığını belirten Özel Tahsin, bu konuda yapılanları anlattı. Özel Tahsin “Diyalog aracılığıyla bizim ne yaptığımızı anlatmak ve şimdiki siyasilere de cesaret vermek istiyorum. Niyet varsa, rüşvet girişimleri önlenir” dedi.

İki olay yaşadım
Sağlık Bakanı iken yolsuzluk konusunda iki önemli olay yaşadığını söyleyen Tahsin, şunları anlattı:
“İki olay yaşadım. Birincisi şuydu; bir gün bir işçi ziyaretime geldi ve bana devlet hastanesindeki doktorlar para alıyor mu diye sordu. Hayır dedim. Bana eşinin doğum için devlet hastanesinde kadın doğumcuya gittiğini ve kendisinden para talep edildiğini söyledi. Ona şikâyetçi misin diye sordum evet dedi. O an sevindim. Ben de böyle şikâyeti olan birisini arıyordum. Devlet Hastanesi’nde yolsuzluklar olduğu kulağımıza çalınıyordu ama elimizde somut bir argüman yoktu. Ona şikâyetinin arkasında durup durmayacağını sordum. Bana duracağını söyledi. 
Hemen müsteşarımı çağırdım. Vatandaş şikâyetini bir de müsteşarın önünde tekrar etti. Ardından vatandaştan bana ve müsteşarıma on dakika izin vermesini istedim. 
Hemen kısaca durumu değerlendirdik. Emniyetle temasa geçtik. Emniyet yetkilileri ile ne yapılabileceği konusunda görüştük. Vatandaşın eşinden istenen parayı emniyet üzerindeki numaraları kaydederek bize verdi, biz de kadına teslim ettik. Kadına doktor senden para isterse bunları ver diye tembih ettik.
Bir sonraki gün kadın doktor kontrolüne gitti. Hemen arkasında sırada bekleyen hasta da sivil kadın bir polisti. Kadın içeri girdi ve doktor yine para talep etti. Kadın, Polisin kendisine verdiği parayı verdi. Kadın kontrolden çıkınca hemen arkasına sivil polislerimiz girdi ve arama yaptı. Polisin kadına numaralarını kaydederek teslim ettiği para doktorun çorabının içinden çıktı. 
O zaman çoğu doktor bunu yapardı ama şikâyet gelmezdi. Herkes sinerdi biz de somut bir şikâyet olmadığından adım atamazdık. İlk kez elimize böyle bir fırsat geçti. 
Paraların doktorda bulunmasının ardından hemen gerekli yerlere yazıyı yazdım. Doktor görevden alındı ve yasal süreç başladı. Dava sonucunda doktor suçlu bulundu ve görevden azledildi. 
Bu benim Sağlık Bakanlığı’m dönemimde yaşadığım en önemli olaydır.”

Garip durumlar vardı
Yaşadığı ikinci olayın bir kadın doğumcuyla ilgili ifade eden Tahsin, sözlerini şöyle sürdürdü:
 “Devlet Hastanesi’ne geçici bir kadın doğumcu atamıştık. Hastaneden malzeme çalıp, özel kliniğine götürdüğü iddia edilirdi. 
Kulağımıza geldikten sonra bu olay bizzat kendisine malzeme teslimi yaptık. Bir süre takip ettik ve malzemelerin gerçekten hastanede kullanılmadığını ama bittiğini gördük. Geçici olduğundan onun da devletteki görevine son verdim. 
Hastanedeki rüşvet, hırsızlık olaylarını o dönem için işte bu şekilde kısa bir süre de olsa engellemiş olduk. 
Rüşvet eğer ciddi olunursa ve üzerine gidilirse büyük ölçüde önlenebilir.  Ben bunların ispatını korkusuzca yaptım. Tabi şunu da eklemem lazım. Parti içerisinden çok da tepki aldım. Doktorun birini devletten men ettim. Parti içinden ‘bu bizim adamımızdı neden yaptın?’ sesleri yükseldi, hiç aldırış etmedim. Geri adım atmam için uğraştılar asla atmadım. Partim içerisinde ne yazık ki böyle durumlara sempatiyle bakılmazdı.”

Çok rüşvet teklifi aldım
Tahsin, gerek Sağlık gerek İskân Bakanlığı yaptığı dönemde rüşvet teklifi aldığını ve asla kabul etmediğini söyledi. Tahsin, şöyle devam etti:
 “Hemen ilgili makamlara bildirdim, yasal işlem başlattım. Şu an da bazı bakanların ‘bana rüşvet teklif edildi, kabul etmedim’ demesi yetmiyor. Nerede yasal işlem?
Dürüst olsunlar, korkusuz olsunlar ve popülist yaklaşımları bıraksınlar. Yolsuzluğun, usulsüzlüğün, rüşvetin üzerine ancak ve ancak öyle gidilir.
İskân Bakanlığım döneminde de çok tekliflerle karşı karşıya kaldım.
Önüne gelen apartman, otel dikmek için arsa isterdi. Onlar gelirlerdi görüşmeye, çıkıncılar sekreterimi arardım. Şimdi çıkan kişi bir daha beni ararsa bağlama, randevu talep ederse verme diye.
Kendimle gurur duyuyorum. Bu ülkede birini ilk kez rüşvetten yargılayan kişiyim. Ben görevimi yaptım Herkes de zaten benim gibi davransaydı ve bugün hala davransa, devlet işlerinde en ufak bir sorun olmaz.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474