banner564

‘Gitar’ tekneye şok baskın

FETÖ şüphelisi 19 üst düzey asker, eş ve çocuklarıyla birlikte Yunanistan’a kaçmaya çalışırken tutuklandı

‘Gitar’ tekneye şok baskın
banner598

 Suna ERDEN

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) şüphelisi olarak Türkiye’de haklarında tutuklama kararı bulunan 19 üst düzey asker, eş ve çocuklarıyla birlikte Kıbrıs üzerinden Yunanistan’a kaçmak üzereyken ‘Gitar’ isimli tekne içinde yakalandı. 
    Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı'nda görev yapan firari eski kurmay Albay Mehmet Y.  ile yarbaylar Yener D., Ersan Y. ve Nazım Ş.'nin de bulunduğu 19 FETÖ firarisi üst düzey asker, eş ve çocuklarından oluşan 45 kişinin Yunanistan’a gitmek üzere hazırlık yaptıkları belirtildi. 

FETÖ şüphelileri mahkemeye çıkarıldı
FETÖ zanlısı 28 kişi ile çocukları dün polis otobüsü, cezaevi aracı ve polis araçlarıyla Girne Kaza Mahkemesi’ne getirildi. İlk etapta erkek zanlılar duruşmaya çıkarılırken,  kadın zanlılar polis otobüsünde çocuklarının yanında kaldı. 19 erkek zanlının duruşması tamamlandıktan sonra bu kez kadın zanlılar mahkeme salonuna alındı. 
Duruşmada Polis Genel Müdürlüğü Özel Soruşturma Biriminde görevli polis olguları aktardı. Polis, 19 erkek, 9 kadın zanlının, yanlarında bulunan 17 çocukla birlikte önceki akşam 22.30 sıralarında Girne Kalesi arkasında Gitar isimli bir tekne içinde tespit edilerek tutuklandığını açıkladı. Zanlıların Türkiye’de FETÖ-PDY terör yapılanması kapsamında aranan kişiler olduğunu belirten polis, KKTC’de ikamet eden zanlıların kaçak yollardan Yunanistan’a gitmek üzere çıkış yapmaya hazırlanırken tespit edilip tutuklandığı ifade etti. 

Polisi görünce telefonlarını denize attılar
Operasyon sırasında bazı zanlıların cep telefonlarını denize atarak kaybetmeye çalıştığını belirten polis, operasyon sırasında ilk anda denizde yapılan aramada 5 cep telefonu bulunduğunu, bunlardan 3’ünün sahiplerinin belirlendiğini, diğer 2’sinin sahiplerinin ise araştırıldığını söyledi. Polis ekiplerinin dalgıçlar eşliğinde bölgede aramalarına devam edeceğini söyleyen soruşturma memuru, operasyonun ardından henüz 12 saat geçtiğini meseleyle ilgili aranan emareler bulunduğunu, zanlıların elektronik eşya ve cep telefonlarının incelenmesi gerektiğini ifade etti. 

Kaçışa yardım edenler de aranıyor
Polis Genel Müdürlüğü Özel Soruşturma Biriminde görevli polis, zanlıların tümünün aynı tekneyle Yunanistan’a gitmek üzere yola çıkmaya hazırlandığına dikkat çekerek organizasyonu yapanların, zanlılara yardım ve yataklık eden kişilerin de arandığını vurguladı. Polis, soruşturma amaçlı zanlıların 3’er gün tutuklu kalmasını talep etti. 
Girne Kaza Mahkemesi, 28 zanlı aleyhine 3’er gün gözaltı kararı verirken kadın ve çocuk zanlıların, Girne Polis Müdürlüğünde değil, polis ve sosyal hizmetler memurları kontrolünde farklı bir yerde tutulması kararını da verdi. 

Türkiye’ye dönmemişlerdi
Yakalanan FETÖ şüphelileri arasında Türkiye’de çıkarılan 3 Temmuz tarihli Kanun Hükmünde Kararname ile ordudan ihraç edilen Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı Erdoğan Çelebi, KKTC'de Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı'nda görev yapan ve firari olan eski Kurmay Albay Mehmet Yılmaz  ile yarbaylar Yener D., Ersan Y. ve Nazım Ş.'nin de bulunduğu öğrenilirken, tümü üst düzey asker olan zanlılardan bazılarının da Türkiye’de 3 Temmuz tarihli Kanun Hükmünde Kararname ile ordudan ihraç edildikleri ancak Türkiye’ye dönmedikleri bilgisi elde edildi. 
Öte yandan FETÖ operasyonu için düğmeye basıldığı, önümüzde haftalarda bu kapsamda yeni tutuklamalar olacağı, aralarında akademisyenlerin de olduğu birçok kişinin gözaltına alınacağı öğrenildi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473