banner564

Haftaya biter

Hükümeti kurmakla görevlendirilen UBP lideri Tatar, partisinden tam yetki aldı

Haftaya biter
banner598

 Hurşide BAYBORA  

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı dün öğle saatlerinde kabul ettiği Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Ersin Tatar’a, hükümeti kurma görevini verdi.
Akıncı’nın görevlendirmesinin ardından Ersin Tatar, önce UBP MYK’sından sonra da UBP Parti Meclisi’nden oybirliğiyle hükümeti kurma konusunda tam yetki aldı.
10 gün içinde hükümeti kurmayı hedeflediklerini söyleyen Tatar, “Kimseye bağlı değiliz. Anlaşma çıkmaması halinde erken seçim hükümeti ihtimali bile olabilir” dedi.
Hükümetin kurulması gündemiyle toplanan UBP Parti Meclisi toplantısı yaklaşık 1 saat sürdü. Parti Meclisi toplantısında UBP Genel Başkan Ersin Tatar’a oybirliğiyle hükümeti kurma görevi verildi.
Ersin Tatar, toplantı sonrasında basına yaptığı açıklamada, önce Merkez Yönetim Kurulu toplantısı yaptıklarını, toplantıda alınan tavsiye kararının da Parti Meclisi tarafından oy birliğiyle onaylandığını kaydetti.
Parti MYK’sı ve Parti Meclisi’ne teşekkür eden Tatar, bugün sırasıyla CTP, HP, DP, TDP ve YDP ile koalisyon görüşmeleri yapacaklarını ve hafta sonuna kadar koalisyon görüşmelerinin daha ileri bir safhaya götürülmesi için çalışmaları sürdüreceklerini belirtti.
KKTC’nin içinde bulunduğu birtakım ekonomik ve mali meselelerden dolayı en erken zamanda herkesin sorumluluk bilinci içerisinde uzlaşı noktasında bir hükümetin kurulmasını temenni ettiğini dile getiren Tatar, hükümet kurma çalışmalarını hızlı bir şekilde yapacaklarını kaydetti.
Tatar, Anayasa’ya göre hükümeti kurmak için 15 gün süreye ihtiyaç olduğunu fakat kendilerinin yaptığı değerlendirmeler sonunda hükümet kurma çalışmalarının 10 gün içerisinde tamamlanabileceği görüşünde olduğunu belirtti.

“Seçim hükümeti ihtimali bile olabilir…”
Partiden kendisine yetki verildiğini fakat bir anlaşma çıkamaması halinde de başka ihtimaller üzerinde durulacağını dile getiren Tatar, bir ihtimalin de seçim hükümeti olduğuna işaret ederek, kimseye bağlanmış olmadıklarını vurguladı.
UBP’nin tarihi bir toplantı gerçekleştirdiğini dile getiren Tatar, 3 saat içerisinde memleketin her köşesinden yaklaşık 120 Parti Meclisi üyesinin toplanarak, katkı yapmasının da önemine vurgu yaptı ve partililere sorumluluk bilinciyle davrandıklarından dolayı teşekkür etti. 
Tatar ayrıca, UBP’nin KKTC’de kendine ne düşerse onu en iyi şekilde yapmaya çalışan bir parti olduğunu vurguladı.

Akıncı’dan eleştirilere yanıt
Öte yandan Cumhurbaşkanı Akıncı, görevlendirme yazısını Tatar’a vermeden önce basına yaptığı açıklamada görevlendirmede geciktiği yönündeki eleştirileri yanıtladı; duyumlarla hareket edemeyeceğini, tüm siyasi partileri dinlemesi gerektiğini söyledi.
Görev süresinde dördüncü kez hükümet kurma görevlendirmesi yaptığına işaret eden Akıncı, partilere kendi içlerinde ve arzu ederlerse birbirleriyle değerlendirme fırsatı vermek için zaman tanıdığını anlattı.
Akıncı, “Cumhurbaşkanlarının hükümetlerle sağlıklı diyalog içinde olması şarttır. Gereksiz diyalog kopuklukları ve zıtlaşmalar sonunda bedelini topluma ödettirir. Ben hükümet ve muhalefette olacak partilerle sağlıklı bir diyalog içinde olacağım” dedi. Akıncı, eleştirilerinin düzeyli olacağını da ekledi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474