banner564

Haksız kazanç sağlayanlara ceza yağacak Alo 171’e ihbar edin

Tüketicilerin fahiş fiyatlardan korunması için yasa gücünde kararname çıkarıldı, denetimler ülke genelinde daha da artacak, haksız kazanç sağlayanlara ceza yağacak

Haksız kazanç sağlayanlara ceza yağacak Alo 171’e ihbar edin
banner598

 Başbakanlık, kalite ve fiyat denetim memurlarının denetimlerinin bu dönemde daha da artırılacağı ve döviz kurlarındaki ve girdi maliyetlerindeki artışlarla açıklanamayacak haksız kazanç elde etme girişimlerinin cezasız bırakılmayacağını belirtti.

Ticaret Dairesi’ne bağlı kalite ve fiyat denetim memurlarının  denetimlerinin artırıldığı, ağustos ayında ülke genelinde 363 denetim gerçekleştirildiği; ALO 171 Tüketici İhbar Hattı’na da 270 farklı şikayet bildirildiği ve bu şikayetlerin değerlendirildiği bildirildi.
Yapılan denetimler sonucunda, tarihi geçmiş mal satılması, kasa fiyatı ile raf fiyatının uyuşmaması, fiyat etiketinin bulundurulmaması veya etiketin eksik bilgi içermesi gibi sebeplerle cezalar kesildiği de ifade edildi.
Başbakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, kalite ve fiyat denetim memurlarına, fahiş fiyat artışı tespit etmeleri halinde ithalatçı, üretici ve satıcılara asgari ücretin beş katına kadar idari para cezası kesme yetkisi de veren “Tüketicilerin Fahiş Fiyatlardan Korunması İçin Yasa Gücünde Kararname” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiği anımsatıldı.
Kararname ile kalite ve fiyat denetim memurlarına, denetleme, inceleme ve araştırmaları sonucunda satılan ürünün veya hizmetin fiyatındaki artışın ilgili dönem içerisinde dövizde ve girdi maliyetlerinde gerçekleşen artışla açıklanamayacak bir fiyat ve oranda olduğunu tespit etmeleri halinde, ithalatçı, üretici ve satıcılardan ilgili her türlü bilgi ve belgeyi talep etme yanında, bu bilgi ve belgelerin en geç üç gün içerisinde verilmemesi durumunda asgari ücretin beş katına kadar idari para cezası kesme yetkisi verildiği belirtildi.

“363 denetim yapıldı, 270 şikayet değerlendirildi”
Başbakanlık açıklamasında, döviz kurlarında dalgalanmaların yaşandığı içinden geçilen dönemde, daha önce açıklanmış olduğu gibi Ticaret Dairesi’ne bağlı kalite ve fiyat denetim memurlarının yaptığı denetimlerin artırıldığı, ağustos ayında ülke genelinde 363 denetim gerçekleştirildiği belirtildi.
Açıklamada, aynı ay içerisinde ALO 171 Tüketici İhbar Hattı’na da 270 farklı şikayet bildirildiği ve bu şikayetlerin değerlendirildiği kaydedildi.
Yapılan denetimler sonucunda, tarihi geçmiş mal satılması, kasa fiyatı ile raf fiyatının uyuşmaması, fiyat etiketinin bulundurulmaması veya etiketin eksik bilgi içermesi gibi sebeplerle cezalar kesildiği ifade edildi.

Tüketicilere çağrı
Açıklamada ayrıca, tüketicilere alış verişlerinde dikkatli olmaları ve fiyat etiketinin bulundurulmaması, kasa fiyatı ile raf fiyatının uyuşmaması, etiketin eksik bilgi içermesi ve etiket fiyatının fahiş bulunması durumlarını hemen ALO 171 Tüketici İhbar Hattı’na bildirmeleri çağrısı yapıldı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473