banner564

Hastalar tepkili

İhaleye geç çıkılması nedeniyle bazı kanser ilaçlarının yanı sıra, hastanede sakinleştirici, ağrı kesici ve yoğun bakım ilaçları bulunamıyor

Hastalar tepkili
banner598

 Çiğdem AYDIN

    Devlet Hastanesi’nde günlerdir bazı kanser ilaçlarının yanı sıra, ağrı kesici, sakinleştirici ve yoğun bakımda kullanılan ilaçların bulunamadığı öğrenildi. Özellikle kanser hastalarının tedavisinde kullanılan bazı ilaçların hastanede bulunamaması, hastalar üzerinde moral bozukluğu yaratıyor. Diyalog’u arayan hastalar, günlerdir ilaç sıkıntısı çekilmesine karşın soruna çözüm getirilmediğini belirterek, yetkililere eleştiri yöneltti. 
   Sağlık Bakanı Filiz Besim hastanede ilaç sıkıntısının olmadığını iddia ederken, görüşlerine başvurduğumuz Tabipler Birliği Başkanı, Onkolog Özlem Gürkut şu anda onkoloji alanında ve yoğun bakım alanında kullanılan bazı ilaçların  bulunamadığını söyledi. Gürkut “ihaleye geç çıkıldığı için sakinleştirici ve ağrı kesici ilaçlar da bulunamıyor. Bazı ilaçların 5-10 gün içinde, bazılarının bir ay sonra geleceğini öğrendik” dedi.

  Gürkut şunları söyledi:
   “Kanser ilaçlarının bazıları ne yazık ki yoktur. Ama bunun yanı sıra başka ilaçlar da yoktur. Örneğin, sakinleştiriciler, ağrı kesici, ender kullanılan onkoloji ilaçları, yoğun bakım ilaçları yoktur. Kanser ilaçlarında rutinde kullandığımız bazı ilaçlarda bir sıkıntı yok ama diğerlerinde şu anda sıkıntımız var. Bunun nedeni ihaleye geç çıkılmasıdır. Mayıs ayındayız şu anda ve ihale yeni sonuçlandı. Sorun ihalenin sonuçlanmasının ardından ilgili ilaç firmalarının ilaçları KKTC’ye teslim etmeleri için belli bir zaman gerekiyor. Bu zaman dolmadığından ilaçlar bize gönderilmiyor. Bazı durumlarda bazı hastalar için özel alımlar yapmak zorundayız. Fakat bunu KKTC olarak yıllardır yapamıyoruz. Türkiye İlaç Eczacılık üzerinden yapmak zorundayız. Bunu da yapınca orada da ciddi zaman kaybediyoruz. 3. Ülkelerden gelecek olan ilaçlar Türkiye’ye geliyor, Türkiye’den KKTC’ye gelmesi için buradan hastayla ilgili detaylı rapor hazırlanıp ilaçları ne kadar zaman, neden kullanacaklarına dair bilgi vermek zorundayız. Bu bürokratik işlemde zaman kaybı ne yazık ki. Bizzat İlaç ve Eczacılık Dairesi Müdürü ile konuştum. Bu hastalar için ne yapabileceğimizi. Bazı hastalar için muadili ilaçlar var onları temin ettik fakat bazı hastalarımız için elimizden bir şey gelmiyor. Bazı ilaçlar haftaya Perşembe, bazıları 5-10 gün içinde bazıları ise 1 ay içerisinde gelecek bilgisini aldım. Tabii ki bazı durumlarda ihale dışı alımlarda yapılabiliyor ama şu anda evet bir çok ilaç yok, ihale tamamlandı bekleme süresi içerisindeyiz”
Bakan kabul etmiyor
Diyaloğu arayan vatandaşlar hastanede kanser ve bir takım diğer ilaçları bulamadıklarını söylerken, Sağlık Bakanı Filiz Besim’e ulaşan muhabirimiz yaşanan sıkıntıları sordu. Besim, iddiaları yalandı. 
Filiz Besim “İddialar doğru değildir. Sadece kanserde değil, diğer ilaçlarda da bir sıkıntımız yoktur. Tüm İhaleler yapıldı bitti geldi, ilaçlarımız piyasadadır. Yani kısaca ilaç sıkıntısı veya sorunu yoktur” dedi.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473