banner564

Hayati önemi var

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Kıbrıs konusunda son sözü Türk halkı ve TBMM’nin söyleyeceğini belirtti

Hayati önemi var
banner598
Birlikte Türk Milletiyiz Hareketi ve Milli Düşünce Merkezi ile Türkiye Barolar Birliği’nin katkılarıyla İsviçre'nin Cenevre kentinde yapılacak Kıbrıs müzakereleri öncesinde İstanbul Taksim'de bir otelde "Kıbrıs'ta son söz! Kim söyleyecek" konulu panel düzenlendi.
Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ paneldeki konuşmasında, Türklerin bu adayı 400 yıldan fazla yönettiğini dile getirerek, tarihi olarak Kıbrıs konusunun Türkiye'nin milli davası olduğunu söyledi.
Coğrafya açısından bakıldığında da Kıbrıs'ın, Anadolu'nun devamı olduğunu, coğrafyanın da adayı Türkiye'nin milli davası ve sorunu yaptığına dikkati çeken Başbuğ, şöyle konuştu:
"Türkiye Cumhuriyeti, 71 kilometre mesafede olan bir adayla ilgilenmeyecek, 900 kilometrede olan bir devletle ilgilenecek. Yunanistan. Bu olur mu? Coğrafya elbette milli dava yapıyor, Türkiye'den giden Türkler. Şu anda Kıbrıslı Türkler var orada. Kıbrıslı Türklerin güvenliği, geleceği elbette bizim sorunumuz, bizim davamız. Dolayısıyla Kıbrıs davası Türkiye Cumhuriyeti'nin milli davasıdır. Özellikle içinde bulunduğumuz anlarda bu gerçeklere rağmen Kıbrıs sorunu ne kamuoyunda ne medyada yeterli derecede yer almamış. Çok düşündürücü ve üzücü. Çünkü Türkiye'nin güvenliği ve menfaatleri de bir noktada tartışılıyor ve konuşuluyor. Panelin ismi 'Son sözü kim söyleyecek?' şeklinde. Elbette son sözü Türk milleti söyleyecek. Elbette son sözü Türk milleti adına TBMM söyleyecek. "

“Türkiye üç garantörden biridir…”
Türkiye'nin Kıbrıs davasında üç garantör devletten birisi olduğunu hatırlatan Başbuğ, garantör devlet olarak da Türkiye Cumhuriyeti'nin Kıbrıs'a yönelik sorumluluklarının olduğunu söyledi.
Diplomaside yapılan hataların telafisinin zor olduğunu ifade eden Başbuğ, "Burada sıkıştığımız zaman başvuracağımız tek rehber vardır, o da Mustafa Kemal Atatürk’tür." şeklinde konuştu.

Feyzioğlu: Kıbrıs Ortadoğu’nun merkezi…
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu da konuşmasında Türk toplumunun bu kapsamda yaşanan gelişmelerden habersiz olduğunu dile getirdi. 
TBB Başkanı Feyzioğlu, konuşmasına şöyle devam etti: "Kıbrıs meselesi Ortadoğu'nun yeni baştan şekillendirilmesi projesinin de tam merkezindedir. Bu süreçte Kıbrıs meselesini, güneyimizde açılmak istenen Kürt ve onun altında açılmak istenen İran koridorlarından, Suriye'nin kuzeyinde kurulmak istenen ırkçı devletimsiden, IŞİD canavarının bir süreliğine bazı küresel ve bölgesel güçlerin vekili olsun diye yaratılmasından ya da Ermenistan'la sürüp giden anlaşmazlıkla 'Ermeni soykırımını kabul et' dayatmasından ayrı ele almak imkansız. Bütün bu sorunların birbiriyle doğrudan bağlantısı var. Kıbrıs, İsrail için dış dünyaya açılan güvenli ve bu sebeple çok önemli yolu üzerindedir.
Dolayısıyla Kıbrıs'ın nasıl şekilleneceği İsrail'i de yakından ilgilendirmekte. Kıbrıs sorunu, dünya dengelerini ilgilendiren bir sorun. Bu nedenle de bütün küresel ve bölgesel güçlerin gündeminde."

Cindoruk: Denktaş bir Türk devlet adamı idi
TBMM eski Başkanı Hüsamettin Cindoruk, Türkiye’nin Kıbrıs meselesi sürecini anlatarak, 6-7 Eylül hadiselerine değindi.
KKTC'nin ilk Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın, yaptığı çalışmaları anlatan Cindoruk, Denktaş'ın bir Türk devlet adamı olduğunu ifade etti.
Kıbrıs'ın, Türkler için çok önemli olduğunu anlatan Cindoruk, şöyle devam etti:
"Türk askerinin Kıbrıs'ta bulunması, sadece Türkiye'nin değil, Ortadoğu'nun da, NATO'nun da hepsinin de çıkarınadır. Kıbrıs, zayıf bir devletin himayesinde ve idaresinde bırakılamaz. Kıbrıs, sadece Türkiye'nin meselesi ve güvenliği için önemli değildir. Kıbrıs aynı zamanda dünya barışı için, batı dünyası için hatta NATO için büyük önem arz etmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Somuncuoğlu: Türk ordusu Kıbrıs'tan çıkmayacaktır
Milli Düşünce Merkezi Genel Başkanı Sadi Somuncuoğlu, Kıbrıs'ın milli davaları olduğunu aktararak, Kıbrıs meselesini gündemde tutmak için, İsviçre'nin Cenevre kentinde yapılacak, kritik Kıbrıs müzakereleri öncesinde böyle bir panel düzenlediklerini söyledi.
Kıbrıs davasına bu milletin sahip olduğunu, milli dava Kıbrıs'ı daha da fazla gündeme getirmeye devam edeceklerini dile getiren Somuncuoğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) yaşayacağını vurguladı.

Ortaylı: Kıbrıs olmadığı takdirde Türkiye boğulur
Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı da Kıbrıs’ın tarihini anlatarak, adanın önemine değindi.
"Kıbrıs olmadığı takdirde Türkiye boğulur" diyen Ortaylı, Kıbrıs'ın stratejik önemi devam eden bir yer olduğunu vurguladı.
Ortaylı, "İnsanlar burnunuzun dibinde İsrail ile beraber petrol arıyorsa bu çok önemli bir şeydir. Rusya, Suriye'ye yerleşiyorsa insanların uyanması gerekmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Güncelleme Tarihi: 06 Ocak 2017, 09:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473