banner564

Hedef belli

Rum tarafı, Maraş’la ilgili 3 adımdan söz ediyor

Hedef belli
banner598

   KKTC Bakanlar Kurulu’nun, kapalı Maraş’la ilgili uzman bir ekip kurularak bilimsel bir envanter çalışması yapılması kararı almasının ardından, konuyla ilgili haber ve yorumlar Rum basınının gündeminden düşmüyor.
   Haftalık Kathimerini gazetesi “Üçlü Bir Planın İlk Adımı Olarak Maraş” başlığıyla yayımladığı haberinde, Kıbrıs sorunu ile doğal gazın, Ankara’nın Kıbrıs Türk toplumunun geleceğiyle ilgili yeni planlarını belirlediğini iddia etti.
   Haberinde KKTC’nin kurulmasına değinen ve Türkiye’nin 36 yıl sonra bugün Kıbrıs’ta “aynı ağırlıkta bir hareket hazırlamakta” olduğunu iddia eden gazete, geniş bölgede hızlı bir şekilde değişen dengeleri ve güç ilişkilerini göz önüne alan Ankara’nın girişiminin, bu kez Kıbrıs sorunundaki gelişmeler ve “MEB’le” alakalı olduğunu öne sürdü.
   Gazete “edindiği bilgilere göre” Maraş’ın aşamalı bir şekilde açılmasıyla birlikte, Türk tarafının en azından üç hedefin başarılmasını amaçladığını da yazdı ve bunları kısaca şöyle özetledi:

   1. 1974’ten bugüne kadar bildiğimiz kadarıyla, Kıbrıs sorununda mevcut düzenin radikal bir şekilde değiştirilmesi.
   2. Türk tarafı Yeşil Hattın her iki tarafındaki mülkiyet durumu ve sınır çizgisinin nihai bir şekilde belirlenmesiyle ilgili bir tartışma hedefliyor. Türk tarafı federasyon çözümünü by-pass ederek, nihai sınır çizgisi ve adanın kuzeyindeki Kıbrıs Rum malları meselesinin açıklığa kavuşması için, Rum kesimiyle yavaş yavaş yeni bir uzlaşma çerçevesi hedefliyor.
   3. Türk tarafı, Maraş’taki taşınmaz malların Kıbrıs Rum sahiplerine yönelik çağrı, Maronitlerin evlerine geri dönmesi ve ‘KKTC’nin’ radikal bir şekilde yeniden yapılanmasıyla, uluslararası topluma, emrinde uluslararası ve Avrupa şartlarına uyan çağdaş bir devlet mekanizması olduğu, aynı zamanda karmaşık ve çok kültürlü bir toplumun ihtiyaçlarına karşılık verebileceği ve kontrol edebileceği pozisyonunda olduğu mesajını vermek istiyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474