banner564

Hedef temiz çevre

Güney Kıbrıs’tan sonra KKTC’de naylon poşetler dünden itibaren ücretli oldu

Hedef temiz çevre
banner598

Ömer KADİROĞLU

   Güney Kıbrıs’ta 1 Temmuz’dan itibaren naylon poşetler para ile satrılırken, benzeri uygulama dünden itibaren Kuzey Kıbrıs’ta yürürlüğe girdi. Güneydeki süper marketlerde bir poşet 5 cent’e satılırken, kuzeydeki marketlerde 25 kuruşa satılıyor.
   Çevreye ağır tahribat veren naylon poşet kullanımını belirli bir süre sonra ortadan kaldırmayı amaçlayan uygulamaya karşı vatandaşlar da tedbirini aldı. Kimi vatandaş önceden hazırlıklı olduğu için alışverişe file torbalarla çıktı. Kimisi de yaptıkları alışverişi poşetsiz taşımayı tercih etti. Birçok vatandaş ise tüm aldıklarını bir poşete sığdırmaya çalıştı.
Vatandaşların bir kısmı uygulamayı onaylarken, bir kısmı da tepki gösterdi.

Vatandaş ne dedi ?.. Vatandaş ne dedi ?..

Hasan Ercüment:
Poşetlerin ücretli olması çok iyi bir uygulama. Böylelikle doğayı daha az kirletmiş olacağız. Bu bilinç bence poşetler ücretli olmadan gelişmeliydi ancak insanlar mecburen şimdi doğayı korumuş olacak. Uygulamayı hayata geçirenler aslında para kazanmayı amaçlasa da farkında olmadan doğayı koruyacak bir uygulamayı hayata geçirdi. Memnunuz.

Uğur Karakaşlı:
Bana göre olumlu bir karar. 1974 yılından önce kumaş veya deriden dikilmiş çantalarımızla alışverişe gittiğimiz günleri hatırlıyordum. O zaman çevre bu kadar pis değildi. Bu uygulama ile çevrede temizlik sağlanacağı inancındayım. Poşetlerin paralı olması bence güzel bir uygulamadır. Bugün hazırlıksız yakalandık ve iki poşete 50 kuruş verdim. Bundan sonra alışverişe gelirken file torbamı alıp geleceğim.

Zehra Zekai:
Poşetlerin ücretli olması çok iyi oldu. Çok uzun zamandır ben poşet kullanmak istemiyordum. File torbalarım vardı ve nerede kullanacağımı düşünüyordum. Bu uygulama sayesinde kendi torbalarımı kullanacağım. Bu uygulama sayesinde çevrede uçuşan alışveriş poşetleri görmeyeceğiz.  Para ile satıldığına göre amacına hizmet edecek mi diye düşünüyorum. Bu uygulamadan ziyade sanki doğada hızlı yok olan poşetleri kullanmaya yönlendirilme yapılsaydı daha iyi olacaktı diye düşünüyorum. Bundan sonra kendi torbalarımla alışverişe gideceğim ve kullan at durumu ortadan kalkmış olacak.

Ebru Kösemihal:
Poşetlerin ücretli olması güzel bir uygulama oldu. Keşke her yerde bu uygulamaya geçilse. Marketler dışındaki yerlerde de bu uygulanmalıdır diye düşünüyorum. Ücretli olması nedeniyle daha az ve ihtiyaç kadar kullanılır bu nedenle de doğaya bir faydası olmuş olur. Ancak hazırlıksız yakalandım, bundan sonra file torbamla geleceğim. Evde file var ancak alıştık diye kullanmıyoruz. Poşet kullanımının azalması çevre kirliliğini önleyecektir.

Mualla Öztansu:
Poşetler ücretli oldu ve hazırlıksız yakalandım. Benim file torbalarım var bundan böyle file torbalarımla gelip alışveriş yapacağım. Poşetlerin ücretli olmasının çevre kirliliğinin önüne geçeceğine inanmıyorum. Öyle de kirleniyordu böyle de kirlenecek.

Ebru Mengütay:
Poşetlerin ücretli olması bence güzel bir uygulama oldu. Bu uygulama ile insanlar artık ihtiyacı olduğu kadar poşet kullanacak. Bu nedenle de çevre kirliliği önlenmiş olacak. Bundan böyle kendime bir file torba alarak alışverişe öyle çıkacağız. Bence çevre temizliği adına güzel bir uygulama.

Mahmut Şanverdi:
İki parça ürün aldığım için poşet almadım. Sebze reyonunda poşetler ücretsiz olduğu için oradan bir poşet aldım. 25 kuruşa bir poşet alabiliyoruz diye öğrendim. Bundan böyle poşetimizi kendimiz getirip alışveriş yapacağız. İnsanlar eskiden file torba kullanıyordu. Ben o dönemleri yetiştim. Annelerimiz o torbalarla alışverişe gidiyordu. Bu uygulama ile poşetler kullanılmayıp doğa korunmuş olacak.

Figen Mustafa
Bence bu uygulama iyi bir uygulama oldu. Avustralya’da da bu uygulama yapılıyor. Kendiniz çantalarınızı getirerek alışveriş yaparsanız doğa için daha iyi olacağı ve çevre kirliliği olmayacağı inancındayım. Çok memnunuz.

Neşe Koralp:
Bu uygulamadan son derece memnun kaldım. Bu Avrupa’da da uygulanıyor. Doğada her yerde alışveriş poşetleri uçuşuyor. Bu önlenmiş olacak ve çevre kirliliği yaşanmayacak. Ben alışverişe file torbamla geliyorum ve temennim herkes poşet kullanımından vazgeçerek bu uygulamaya geçmeli.

Filiz Yarıcı Atış:
Poşetlerin ücretli olacağı ile ilgili önceden bir şey duymadığım için hazırlıksız yakalandım. 25 kuruş tanesi poşet alarak alışverişlerimi koydum. Bunun çözümü bu olmamalıydı. Daha farklı bir uygulama ile çözülmeliydi.

Erdoğan Rifatoğlu:
Poşetlerin ücretli olması güzel bir uygulama oldu. Çevre temizliği bakımından doğru bir uygulamadır. Daha önce insanlar bol bol poşet alıp kullanıyordu. Bu uygulama ile bu durum ortadan kalkacak ve kullanılan poşetler doğaya gitmeyecek. Eskiden file torbalarla alışverişe gidiyorduk. Şimdilerde herkes yine file torbalarıyla alışverişe gitsin ve çevreye bir katkımız olsun.

Öner Aksoy:
Bu uygulama çok güzel ancak eksik bir uygulamadır. Eksik yönü ise market poşetlerinin ücretli ancak sebze reyonu poşetlerinin ücretsiz olmasıdır. Sebze reyonundaki poşetlerin de ücretli kullanılması gerekiyor. Eskiden herkes file torbaları ile gider sebze reyonundan alacağı ürünleri ise kese kâğıdında alıyordu. Doğaya hizmet edeceksek ve doğayı koruyacaksak sebze ve meyveler için de kese kâğıdı kullanılması gerekiyor. Bunu başlangıç olarak kabul ediyor bu uygulamanın devamını diliyorum.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Ahmet
Ahmet - 4 yıl Önce

Noldu şimdi yine baßladiģimiz noktada degil miyiz...

Ahmet
Ahmet - 4 yıl Önce

Noldu şimdi yine başladiģimiz noktada degil miyiz...

SIRADAKİ HABER

banner608

banner473