banner564

‘Her alanda dayanışma’

Eşcinsellere ‘utanmazlık’ basan Başpiskopos Hrisostomos’a tepki gösteren kuzeydeki LGBT bireyleri, güneydeki örgütlerle ortak mücadele başlatacak

‘Her alanda dayanışma’
banner598
Çiğdem AYDIN
Eşcinsellere karşı saldırılarda bulunan ve ‘Onur Yürüyüşü’ yapanları ‘utanmazlıkla’ suçlayan Rum Başpiskoposu Hrisostomos’a kuzeydeki LGBT bireylerinden de tepki geldi.
Diyalog’a konuşan Enver Ethemer, çözüm sonrasında bu tür saldırılara karşı ortak mücadele vereceklerini söyledi. Ethemer “Her alanda daha refah, daha ozgürlükçü ve herkesin bir arada tüm renk ve çeşitliliği ile yaşayacağı bir gelecek kurmak için bu ortak bir hareket ortak bir mücadele olacaktır. Dayanışarak çoğalırız” dedi. Ethemer, Diyalog’un sorularını şöyle yanıtladı:

Soru: Rum Başpiskoposu Hrisostomos, Güneyde eşcinsellerin alınmayacağı okullar açacağını söyledi. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz? 
   Yanıt: Ataerkil tamamıyla korku ve kurumsal olarak insanları tek tip düşünmeye ve korkutmaya yönelik örgütlü bir yapıdır. Bunun içerisinde milliyetçilik, ırkçılık, homofobi, transfobi, bifobi, yabancı düşmanlığı, renk düşmanlığı. Etnik düşmanlık ve liste uzar gider. İnsanlarda bilinmeyen korkulan konuşulmayan üzerinde yaşanan korkuları körükleyerek gerçekten koparmaya çalışma faşist bir düşünce sistemini destekler ataerki. Hedef aldığı gruplar kendi iktidarını yıkacak olan gruplardır. Ama ataerkinin işine gelen bu gruplara karşı nefret uyandırmaktır. Ötekileştirmektir. Bu grupları tecrit etmektir. Dini kurumlar ataerkil zihniyetin en önemli yapıtaşlarından ve toplumsal cinsiyet mühendisliğini tek tipleştirmenin en önemli lokomotifleridir. Bunu yaparken de en önemli araçları rasyonel korku yayma ve toplumdaki insanları propaganda ile paranoyaklaştırmadır. Kişilere dikte ettikleri suni kimliklerin (kadın erkek) içerisinden çıkarlarsa herşeyin yok olacağını kodlamaktır. İşte bu olay da bunun bir parçasıdır.

   Soru: Hrisostomos bugün 2. açıklamasında eşcinsellerin 'Gurur Yürüyüşü' yapmalarını 'utanmazlık olarak nitelendirdi. Ne diyorsunuz? 
   Yanıt: Kamusal alan inşası ve kurgusu da tamamıyla erkek egemenliği üzerine kuruludur. Bu noktada kurumlar ve kamusal alan tamamıyla erkek öğeleri ve erkek iktidarı üzerine kurgulanır. Bu alanı delmek deşmek veya yeniden yapıp bozmak isteyen ve bu iktidara karşı duruşları temsil eden LGBTI onur yürüyüşü veya kadın hareketi olsun veya başka bir hak hareketi olsun hep böyle karalama ve “ahlak adı altında” tehdit edilmekte ve dışlanmaya fişlenmeye çalışılmaktadır. Otoritenin bütün beden ve ruhsal bütünlüğümüz üzerindeki etkisi “ağır ahlak” terminolojisi ile örgütlenmektedir. Bu da:
1- Ayıptır bacaklarını gösterme şeklindeki kadın bedenini sadece cinsel obje ve seks makinesi olarak endekselyen kodlamalar. B- LGBTI’ler kültürümüze uymaz gibi gerçek üstü olan gerçeklik dışı korku politikaları 3- Ya da ahlak anlayışına karşı duruşu sergileyenleri “utanmaz” diye etiketlerle dışlama pratiği. Hepsi aslında faşist militer ötekileştirici bölücü ve çok değil yok edicidir. Ama şunu da biliyoruz ki dini kurumlardaki cinsel şiddet-istismar ve tazic hatta tecavüz ayyuka çıkmıştır.

Güncelleme Tarihi: 05 Kasım 2016, 14:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473