banner564

Herkes şikayetçi

“Bir yıl önce 50 liraya aldığımız gübre 250 oldu, ilaç fiyatı 20’den 120’ye yükseldi” diyen üretici, bu şartlar altında ucuz ürün kalmadığını söylüyor

Herkes şikayetçi
banner598

 Onur ULAĞ

   Lefkoşa’daki açık pazarda fiyatların düşmemesi nedeniyle şikayetçi olan vatandaşlara, üreticiler de şikayetle karşılık verdi.
   Diyalog muhabiri dün pazarda dolaşırken, vatandaşların, üretici ve satıcılarla yaşadığı tartışmaya tanıklık etti.
   Vatandaş “4 tane enginar 10 lira, patlıcan 15 lira olursa biz ne yiyeceğiz” diye sordu ve fiyatların aşağılara çekilmesini istedi.
   Üretici ve satıcı olan Kemal Yazık da, gübre ve zirai ilaçlara gelen anormal artışlardan söz etti. Yazık şöyle dedi:
    “Ben seracıyım, üreticiyim ama girdi fiyatları çok pahalı olduğu için, maalesef biz de pahalı vermek durumunda kalıyoruz. Bir sene önce 50 TL’ye aldığımız gübre şimdi 250 TL, 20 TL’ye aldığımız ilaç 120 TL oldu. 
   Bu da ister istemez tüketiciye yansıyor. Bu fiyata vermek zorundayız çünkü bizde bu işin içinden çıkabilmek için ancak bu fiyatları vermek zorundayız bizi bu kurtarıyor. Üretici için de tüketici içinde bu çok zor bir durum. Satışlar çok şükür bununla idare ediyoruz Allah bundan aşağıya düşürmesin, ben üretici olduğum halde fiyatlar bana bile pahalı geliyor tüketiciye pahalı gelmesi gayet normal ama bizimde yapabileceğimiz bir şey yok bu fiyatlardan aşağıya verirsek zarar ederiz.
Zaten ben 60 yaşındayım oğlumun da bu işi yapmayacağını düşünüyorum. Oğlum devletten iş istiyor. Alıştı insanlar rahatlığa, devlette çalışmaya. Gençler artık seranın yerini bilmez. Bu toprak işi de zor iş. Kimisi hobi için yapar işte bir ilaç aldım der 100 TL’ye, pazardan alsam daha ucuz olacak der. Devletin bize yardım etmesi gerekir, üreticileri desteklemesi lazım ben ne kadar düşük alırsam üretim için gerekli olan şeyleri, mahsulümü o kadar ucuza satarım. Ama devlet bizi desteklemediği için bizim de pek yapabileceğimiz bir şey yok.”
Esnaf ne dedi?.. Esnaf ne dedi?..
Yasin Yılmaz:
 Satışlar iyi gitmiyor insanların alım gücü düştü alamıyorlar. Fiyatların düşmemesi bizimle alakalı değil ki. Bu ürün yerinden 3 TL ‘ye alındıysa bunun nakliyesi var, gümrüğü var, belediyesi var Pazar yerine ayrıca para veriyoruz. Biz kârımızı koyuyoruz. En aşağı fiyat bu ancak bu fiyata satabiliyoruz. Zaten bundan da aşağıya düşersek alış fiyatına düşmüş oluruz. Zaten akşama 3 kilo 10 TL’ye veriyor, zarar ediyoruz. Sabah kazandığımızı akşam veriyoruz. Biz de çok bir şey kazanmıyoruz idare etmeye çalışıyoruz. 
Kenan Haşimoğlu:
“Satışlar iyi değil insanlarında alım gücü zayıf. Domates 8 TL, salatalık 10, patlıcan 15 TL, insanlar nasıl alsınlar. Döviz yükseldi fiyatlarda yükseldi ne alırsak alalım dövizle alıyoruz fiyatlarda düşmüyor. Ekmeği bile dövizle yiyoruz. Bu insanlar nasıl alışveriş yapacaklar?” 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474