banner564

Hukukçular inceleyecek

CTP, Ercan’la ilgili, Özgürgün, Ertuğruloğlu ve Dürüst hakkında Meclis Başkanı Siber’e soruşturma önergesi verdi

Hukukçular inceleyecek
banner598
Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, Ercan Havalimanı sözleşmesiyle ilgili Meclis Araştırma Komitesi’nin raporunun ardından, suç işlediklerini düşündükleri Başbakan Hüseyin Özgürgün, eski Ulaştırma Bakanı sıfatıyla Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ve Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst hakkında Meclis Başkanı Sibel Siber’e soruşturma önergesi verdi. Önerge, hukukçuların incelemesinin ardından ilgili bakanlara gönderilecek ve 7 gün içinde Meclis Danışma Kurulu kararıyla Meclis Genel Kurulu’nda ele alınacak.
CTP, önergenin reddedilmesi halinde aynı konuda polise şikayette bulunacağını açıkladı. CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman konuyla ilgili dün Meclis Şeref Salonu’nda düzenlediği basın toplantısının ardından, Meclis Başkanı Sibel Siber’e soruşturma önergelerini verdi. Erhürman’a, CTP Gazimağusa Milletvekili Erkut Şahali ve CTP Girne Milletvekili Fazilet Özdenefe eşlik etti. 

Siber: Meclis hukukçularına incelettireceğiz
Meclis Başkanı Sibel Siber de, prosedür hakkında bilgi vererek, Meclis İçtüzüğünün 116. Maddesine göre böyle bir önergeyi aldıkları zaman önce Meclis hukukçularına incelettirdiklerini belirterek,  hukukçuların incelemesi tamamlandıktan sonra önerge hangi bakanla ilgiliyse, o bakanlara gönderildiğini kaydetti. 
Önergelerin bakanlara gönderilmesini ardından 7 gün içinde Danışma Kurulu kararıyla Meclis’in konuyla ilgili toplanarak, konu hakkında komite kurulup kurulmamasıyla ilgili, yani görüşmeye alınıp alınmamasıyla ilgili görüşülüp oylandığını anlatan Siber, konunun Meclis’ten geçmesi halinde komitenin kurulduğunu, reddedilmesi halinde ise komitenin kurulmadığını söyledi. 
Meclis Başkanı Sibel Siber, aldığı bilgiye göre geçmişte ayrı ayrı dönemlerde bazı bakanlar hakkında 5 kez soruşturma önergesi verildiğini, mecliste bazılarının reddedildiğini bazılarının da geri çekildiği bilgisini aktardı. 

Erhürman’dan basın toplantısı
Erhürman; Özgürgün, Ertuğruloğlu ve Dürüst hakkında “Ercan Havalimanı’yla ilgili ihalede devleti zarara uğrattıkları” gerekçesiyle Meclis Başkanlığı’na Meclis Soruşturması açılması için önerge sunmasından önce Meclis Mavi Salon’da basın toplantısı düzenledi.
Erhürman, milletvekillerinin de katıldığı basın toplantısında, Meclis araştırması açılmasını talep etmelerinin gerekçelerini açıkladı ve Meclis’in bu taleplerini reddetmesi halinde polise başvuracaklarını söyledi.
CTP, soruşturma önergesindeki bulgularını, Cumhuriyet Meclisi’nde kurulan “Ercan Havaalanı’nın İşletme Haklarının Devredilmesi ile İlgili Şartname, Sözleşme ve Sözleşmenin Uygulanması Aşamalarındaki İşlemlerin Hukuka ve Kamu Yararına Uygunluğunun Araştırılması Hakkında Meclis Araştırma Komitesi”nin Meclis Genel Kurulu’nda 9 Ekim’de görüşülen raporuna dayandırdı ve Ceza Yasası’na göre değerlendirme istedi.
Erhürman, Meclis’te görüşülen bu rapordaki tespitlerin, bazı bakanların görevi ihmal etme suçu işlediğini açıkça ortaya koyduğu görüşünü yineledi.

“Yapanın yanına kalır’”
Basın toplantısında konuşan CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Meclis Soruşturması açılması önergelerini sunacaklarını, daha erken seçim tarihi belirlenmeden önce açıkladıklarını hatırlatarak başvurularının seçim maksatlı değil, “yapanın yanına kar kalır” anlayışının kamuoyunda güçlenmesini önlemek maksatlı olduğunu vurguladı.
Erhürman, Ercan’la ilgili Meclis Araştırma Komitesi’nin raporu Meclis Genel Kurulu’nda görüşülürken bazı bakanların “görevi ihmal suçu” başta olmak üzere bazı suçlar işlediğini ve haklarında araştırma önergesi açılması için Meclis Başkanlığı’na başvuracaklarını açıkladıklarına işaret ederek “Burada bazı suçların bazı bakanlarca işlendiği o kadar açık ki, eğer önergemiz reddedilirse polise başvuracağımızı da söylemiştik” dedi.

Güncelleme Tarihi: 21 Ekim 2017, 11:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474