banner564

Hükümet kendi içinde bölündü

Milletvekillerine Bin 700 lira ‘Hayat Pahalılığı Artışı’ halktan sert tepki görünce Halkın Partisi “Biz bu parayı almayacağız” açıklaması yaptı

Hükümet kendi içinde bölündü
banner598

 Raif DOĞRU

Asgari ücretli kamu görevlilerine 200 TL, milletvekillerine ise Bin 700 TL ‘Hayat Pahalılığı Artışı’ verilmesi sonrasında kamuoyundan yükselen sert tepkiler üzerine, Halkın Partisi “ Biz bu parayı almayacağız” açıklaması yaptı.
   HP genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Kudret Özersay, sosyal medya hesabından bir paylaşım yaparak, devletin vereceği hayat pahalılığı artışını her ay bir hayır kurumuna bağışlayacaklarını bildirdi.
   UBP Lefkoşa milletvekili Dr. Faiz Sucuoğlu ise, ortaya çıkan bu adaletsiz durumu ortadan kaldırmak için meclis’in yasa değişikliği yapmasını istedi.
   Hükümetin büyük ortağı CTP ile sol çizgideki küçük ortağı TDP’nin bu konuda herhangi bir açıklama yapmamaları dikkat çekti.
   Özersay şu açıklamayı yaptı:
   “Hayat pahalılığının kamudan maaş alan herkese eşit oranda/yüzdelikte yansıtılması yerine, fazla alana daha az, az alana ise daha fazla yansıtılması için Maliye bir çalışma yaptı ancak bunun özellikle hayat pahalılığı için teknik olarak mümkün olmadığı sonucuna vardı. Bize söylenen, bunun maaş baremleri arasındaki oranları ve skalayı da bozacağı yönündedir.
Öte yandan bizler Halkın Partisi vekilleri olarak bu hayat pahalılığı artışını almayı, kendimize göre doğru bulmuyoruz. Bu nedenle bu konuda daha makul bir formül bulununcaya değin, yapılması zorunlu olduğu söylenen bu artışı her ay topluca farklı bir hayır kurumuna bağışlama kararı aldık.”

Faiz Sucuoğlu: Meclis toplansın
   UBP Milletvekili Faiz Sucuoğlu ise ortaya çıkan tartışmalar üzerine şu açıklamayı yaptı:
   “Toplumda Adaletli geliri sağlamak öncelikli görevimiz olmalıdır .
Maalesef son 6 aylık süreçte TL , döviz karşısında %30 değer kaybetmiştir. 
Hayat pahalığı olarak maaşlara yansıtılan enflasyon oranı ise %12.11 dir.
Uzun yılların ihmali sonucu dargelirli vatandaşımızın maaşı ile yüksek gelirli maaş farkı yaklaşık 6.5 askari ücrete ulaşmış ve son maaşlara yansıyan farklı hayat pahalığı katkısı ile yaklaşık 7 katına çıkmıştır. 
Bu koşullarda devletten düşük maaş çekenler brüt 479TL (net 330 TL ) hayat pahalığı alırken. Yüksek maaş alanlar ki vekiller de bu katagoridedir aldıkları brüt katkı 2175 TL (net 1700 ) dir. Bu kabul edilebilir bir fark değildir. 
Bazı kesimlerin dediği ve yazdığı gibi ben bu parayı almıyorum veya bağışlayacağım söylemi yerine bu, haksız yere giderek açılan makasın yasal düzenleme ile nasıl kaptacağım çalışmasına derhal başlamak gerekiyor. 
   Bu düzenleme mümkün mü? Evet mümkündür, buna benzer düzenlemeler daha önce yapılmıştır.” 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474