banner564

Hükümete mesaj gönderdi

Redif, narenciyede dış satım sorununun aşılması için Türkiye pazarına giriş imkanlarının iyileştirilmesini istedi

Hükümete mesaj gönderdi
banner598

Kıbrıs Meyve Sebze “CYPFRUVEX” İşletmecilik Ltd. Genel Müdürü Cemal Redif, narenciyede dış satım sorununun aşılması için Türkiye pazarına giriş imkanlarının iyileştirilmesi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Hükümeti’nin desteğini beklediklerini kaydetti.
Redif, her alanda ve her koşulda Kıbrıs Türkü’nün yanında olan Türkiye’nin, Kıbrıs Türkü’nün önemli bir gelir kaynağı olan narenciye sektörünün sorunlarının aşılması için katkı sağlayacağına inanç belirtti.
Cemal Redif yaptığı yazılı açıklamada, narenciye sektörünün dünden bugüne gelişi ve şu andaki ihracat potansiyeli ile ilgili olarak şunları aktardı:
“Narenciye, halkımızın ekonomik yaşamına büyük ölçüde 1974 mutlu Barış Harekatı sonrasında girmiş, dış satımımızda önemli bir yere sahip olmuştur. Bu olgu 90’lı yılların ortalarına kadar devam etmiş ancak daha sonra birtakım nedenlerle (ABAD kararları vs.gibi) sektörde düşüşler meydana gelmiştir. 1974 yılında bir kamu kurumu olarak faaliyete geçen şirketimiz ‘CYPFRUVEX’ İşletmecilik Ltd. ülkemiz narenciye sektörüne büyük hizmetler vermiş ancak zaman içerisinde özel kesimin sektörde ağırlığını artırmış olmasıyla birlikte gerilemeler yaşamıştır. Buna rağmen Cypfruvex’in, üretimin idamesi ve üreticinin alın terinin değerlendirilmesindeki düzenleyici ve emniyet sübapı fonksiyonu halen devam etmektedir.”
Narenciye alanında dünyada yaşanan en büyük sorunun, dış satımdaki yoğun rekabet olduğunu ifade eden Redif, Avrupa piyasalarında karşılaşılan sıkıntılara son yıllarda Mısır’ın yeni plantasyonlarla büyük miktarlara ulaşan narenciye üretim ve ihracat kapasitesine (4,5 milyon ton üretim ve 1,5 milyon ton ihracat) sahip olmasının yanı sıra, ülkeye göre çok daha düşük olan ihracat maliyetleri ile fiyat kırarak dünya piyasasında oldukça etkili olmasının eklendiğine dikkat çekti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473