banner564

“Hükümette kapasite yok”

Ekonomist Vedat Yorucu, ülke ekonomisinde 2014’te başarı yakalanmadığını belirterek 2015 yılından da umutlu olmadığını söyledi

“Hükümette kapasite yok”
banner598
Remzi SAMAR

  Ekonomist ve aynı zamanda Akademisyen olan Vedat Yorucu, Diyalog Gazetesi’ne 2014 yılını değerlendirdi, 2015 yılına dair de öngörülerini aktardı. Kuzey Kıbrıs’ın 2014’te ekonomisinde herhangi bir büyüme yaşanmadığını ifade eden Yorucu, enflasyonun beklentilerin üzerinde gerçekleştiğini ifade etti.  Yorucu, yeni yılda da hükümetteki anlayışın değişmeyeceğini savundu.
Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ve Demokrat Parti (DP) koalisyon hükümetinin yeni yılda daha farklı bir politika geliştirmesi gerektiğinin altını çizen Yorucu,  “2015 yılı bütçesinde turizme ayrılan fon gelirlerinden 17 milyon TL’lik bir tasarrufa gidileceği bunun da turizmciye çok olumlu yansımayacağı sonucu ortaya çıkıyor. Yine yüksek öğretim sektörünün biliyorsunuz çok önemli bir gelir getirdiği sektördür, ekonomiye olan katkıları büyüktür bu alanda da Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin içine düşürüldüğü kaos hiç de 2014 yılı için iyi bir karne notu bırakmamıştır. Bu açıdan değerlendirildiğinde hükümetin performansını başarılı bulmuyorum. Bir iktisatçı olarak bunu eleştirmek durumdayım” şeklinde konuştu. 

“Revizyon yaşanacağını sanmıyorum”
2015 yılından beklentilerinin çok da iyi olmadığını vurgulayan Vedat Yorucu, şöyle dedi: “En azından bu anlayışın değişmeyeceği öngörüsündeyim. Çünkü hükümetin hala tasarruf yapan ve denk bütçeyi yakalama hedefi vardır. Oysa ada ekonomilerinde illaki denk bütçe ile büyüme mümkün değildir. Bunu farklı değerlendirmek gerekmektedir. Sizin bütçe açığınız olabilir ama karşısında ekonomik üretim varsa ve bunu finanse edecek bir gelir varsa hiç de bütçe açığı vermekten korkmamak gerekmektedir. Zaten izolasyonlardan ezilen ülkeden bahsediyorsunuz dolayısıyla bunları bir araya getirdiğimizde 2015’in çok da umutlu bir yıl olmayacağı izlenimi bende uyanıyor.” 

“Hükümet hidrokarbon yatakları konusunda yetersiz”
Hükümetin hidrokarbon yatakları ve diğer alternatif konularda son derece yetersiz kaldığını öne süren Yorucu, şöyle devam etti: “Özellikle hidrokarbon yatakları ile ilgili KKTC hükümetinin atmış olduğu adımların da uluslararası kamuoyunun dikkatini çekecek özellikle enerji alanında birtakım adımların atılması gerekliliği gerekiyor. 2015 yılında bu hükümet bu kadrolarla bunu yapacak kapasitede gözükmüyor. Bunun dışında da yine bir enerjinin bacağı olan elektrik hatlarıyla ilgili ve alternatif enerji kaynaklarının kullanımı ile ilgili çok iyi bir projesi yok. Bu konuda korkak davranmaktadır. Farklı eleştiriler geldiğinde de eleştiri yapanların ötekileştirildiği bir hükümetle karşı karşıya olunduğunu görüyorum. Dolayısıyla miadının dolmuş olduğu bir hükümet ile karşı karşıyayız.”


Gayri Safi Milli Hâsıla geriledi”
2014 yılını da değerlendiren Yorucu şunları aktardı, “2014 yılında ülke ekonomisinde kayda değer bir büyüme sağlanamamıştı. Enflasyon beklentilerin üzerinde gerçekleştirilmişti. Ortalama yüzde 8.8 oranında bir enflasyon oranı var.  Onun karşılığında tüketicilerin gelirlerinde reel anlamda bir artış olmadığı hatta açıklanan ilk rakamlara göre 2014 yılı reel gayri safi milli hasılanın kişi başına 17,798 dolardan 14 bin 132 dolara geriledi. Bunun da ekonomide büyüme değil ekonomide küçülme anlamına geldiği taşıdığını görmekteyim. Yine 2014 yılında özellikle bütçe açığını kapatma yönünde maliyemizin sergilemiş olduğu kayıt dışılıkla mücadelede göstermiş olduğu performansı hiç başarılı bulmadığımı, ülkede 12 bin 500’ün üzerinde kayıtlı şirket olmasına rağmen sadece 4 bin civarında vergi mükellefinin vergi dairesine gelir beyanında bulunduğunu bu 4 bin 185 civarında vergi beyanında bulunan şirket sayısının sadece bin 700’ünün kar beyan ederek vergi ödeyeceğini taahhüt ettiğini, dolayısıyla toplam şirketler içerisinde 3’te 2’sinin faaliyette olmadığı, bunun dışında faaliyette olanlarında 3’te 2’sinin vergi ödemekten aciz olduğunu veya zarar beyan ettiğini öğrenmiş olduk”

“Ders alınmadı”
Hükümetin geçmiş yıllarda yaşanan sıkıntılardan ders almadığını savunan Yorucu, “Kayıt dışılıkla hiçbir başarı elde edilmediği bunun bedelinin Ulusal Birlik Partisi’nin seçimlerde kesildiği 2014 yılına çok iddialı giren CTP hükümetinin hiçbir başarı elde edemediğini görüyoruz. Kaldı ki bu başarısızlığından ders alması gerekirken belediye seçimlerinde büyük bir yenilgi aldı. Ders almadığı anlaşılmaktadır. Bu açıdan bakıldığında da çok olumsuz geçtiği görülebiliyor” diye konuştu.  

Güncelleme Tarihi: 04 Ocak 2015, 10:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474