banner564

“İcrası zor bir meslek”

Sucuoğlu, “Profesyonel turist rehberleri ülkemizin tanıtım alanındaki en önemli paydaşlarıdır” dedi

 “İcrası zor bir meslek”
banner598
Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, “21 Şubat Dünya Turist Rehberleri Günü” dolayısıyla mesaj yayımladı.
Sucuoğlu mesajında şunları kaydetti:
“1985 yılında kurulan Dünya Rehber Birlikleri Federasyonu’nun (WFTGA) almış olduğu karar ile 1990 yılından beri her yıl 21 Şubat “Dünya Turist Rehberleri Günü” birçok farklı ülkede kutlanıyor.
Ülkemizde ise, Turizm Bakanlığı’na bağlı Kıbrıs Türk Rehberler Birliği (KITREB) ile ortak platformda 2000’li yılların başından itibaren Dünya Turist Rehberleri Günü’nü profesyonel turist rehberlerimiz onuruna 21 Şubat’ta kutlamaktayız.
Rehberlerimiz, Kuzey Kıbrıs’ın tanıtımı, dünyadaki görüntüsü, saygınlığı ve etkinliği bakımından oldukça önemli rol oynamaktadır. Tanıtım faaliyetlerinin, belirli bir stratejiye oturtulması eşgüdüm halinde ve işbirliği içinde, konusunda iyi eğitim almış personeller tarafından yürütülmesi büyük önem taşımaktadır. Tanıtımda başarı, profesyonel çalışana, uzun vadeli planlamaya, global bakışa ve ayrıntılı uygulamaya dayalı bir yaklaşımın benimsenmesine bağlıdır.

“Muhatabının dilini iyi bilen…”
Kuzey Kıbrıs hakkında doğru bilgi ve olumlu görüntü verilmesinin ve pozitif farkındalık yaratılmasının ön koşulu her türlü baskıdan uzak iyi yetiştirilmiş, muhatabının dilini çok iyi seviyede kullanabilen personel ile mümkündür.
Öncelikle Bakanlıkların yurtdışı uzantılarında çalışanlar, yurt içinde de özellikle turist ile birebir çalışan turist rehberleri, turizm danışma görevlileri, otel ve seyahat acentesi çalışanları bu gruba girmektedir.

“Gönüllü birer elçi…”
Profesyonel turist rehberleri, ülkemizin tanıtım alanındaki en önemli paydaşlarıdır. KKTC’ye gelen turistlerin en uzun süre beraber oldukları bilgi ve becerileri karşısında en çok etkilendikleri Kıbrıs Türk insanının örneği olarak gördükleri kişiler turist rehberleridir.
Rehberlik, fedakârlık gerektiren icrası zor bir meslektir. İnsanlarla ilgilenmek, ülkemiz hakkında bilgisi olmayan insanlarla uğraşmak neredeyse ülke sorunlarıyla ilgilenmek kadar zordur. Turist rehberleri sadece gezilen mekânlarla ilgili bilgi veren kişiler değildir. Ülkemizin yaşam tarzı, folklorik değerleri, yemek kültürü, politik durumu ile ilgili bilgiler vermesi, refakat ettiği grubu doğru yönlendirerek o gruptaki turistleri gönüllü birer Kuzey Kıbrıs elçisi haline getirmeleri de rehberlerin görevleri arasındadır.

Pınar: Turizmin baş aktörleri…
Öte yandan Kıbrıs Türk Turizm Yazarları ve Gazetecileri Birliği (KITUYAD), rehberlerin daha iyi şartlarda çalışabilmeleri için kurum ve işletmeler arasında yoğun bir işbirliği olması gerekliliğine inanç belirtti. 
KITUYAD Başkanı Nazmi Pınar yazılı açıklamasında, her yıl geleneksel olarak tüm dünyada rehber meslek örgütleri tarafından kutlanan 21 Şubat Dünya Turist Rehberleri Günü dolayısıyla ülke rehberlerini de kutladı. 
Pınar, Turizm sektörünün “baş aktörlerinden” biri olan turist rehberlerinin, KKTC turizminin tanıtılması, turizmin gelişmesi ve iyileşmesi için gece gündüz demeden çalıştığını kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 21 Şubat 2016, 09:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474