banner564

İki aylık döviz farkı Yüzde 33

9 Eylül’e kadar elektrik ücretlerine bir zam daha geliyor

İki aylık döviz farkı Yüzde 33
banner598

 Suna ERDEN
   Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun (KIB-TEK) 9 Temmuz’da ilan ettiği yüzde 30’luk zamlı faturaları yeni almaya başlayan ve ödemekte zorluk çeken vatandaşlara üzücü bir haber daha geldi. Enerjiden sorumlu Ekonomi Bakanı Özdil Nami Diyalog’a yaptığı açıklamada, elektrik ücretlerine yeni zammın kaçınılmaz olduğunu söyledi, ancak tarih vermedi.
   Nami, akaryakıt fiyatlarının dövize endeksli olduğunu ve KIB-TEK nizamnamesine göre fiyatların 2 ayda bir düzenlendiğini belirterek “Dolar arttıkça, akaryakıt fiyatları yükseldikçe fiyat ayarlaması yapmak zorunda kalıyoruz” dedi. 
   Diyalog muhabirine konuşan mali murakıp Göksel Saydam, son zammın 9 Temmuz’da yapıldığını ve 2 aylık sürenin 9 Eylül’de dolacağını belirterek, aradan geçen süre içinde dolardaki kur farkının yüzde 33,48 olduğuna dikkat çekti.
   Dolar Kuru 9 Temmuz’da 4,57, Euro Kuru: 5,38, Sterlin kuru ise 6,06 idi.
   Dün akşam itibarıyla Dolar kuru: 6,10, Euro; 7,06 Sterlin:7,84 idi.

Nami: Ülke karanlıkta kalamaz

   Ekonomi Bakanı Özdil Nami, elektrik üretimindeki en önemli girdinin akaryakıt olduğunu ve maliyetin üçte ikisini akaryakıtın oluşturduğunu söyledi. Akaryakıt fiyatlarının yükseldiğini, dolar kurunun arttığını dile getiren Bakan Nami, elektriğe zam yapılmasının da gündeme geleceğini söyledi.
Elektrik fiyatlarının nizamnamedeki kıstaslara göre belirlendiğini söyleyen Nami, “ Nizamnameye göre her iki ayda bir elektrik fiyatlarının düzenlenmesi gerekiyor. Gerçi biz hükümet olarak bu arayı açmaya çalıştık. Ancak dolar arttıkça, akaryakıt fiyatları yükseldikçe fiyat ayarlaması yapmak zorunda kalıyoruz” dedi. 
Nami, temmuz ayında elektriğe yapılan yüzde 30’luk zamdan sonra dolar kurunun o günden bugüne değiştiğini belirterek,  oluşan artışları elektrik fiyatlarına yansıtmak zorunda olduklarını dile getirdi. Nami, ‘elektriğe ne zaman zam yapılacağı’ konusunda bir tarih vermese de bu konudaki göstergenin nizamname olduğunu dile getirdi. Nami ne kadar veya hangi oranda zam gelebileceği konusunda  kesin konuşamayacağını ifade ederek, fiyatların dolar, akaryakıt ve nizamnamede öngörülen şartlara göre belirlenip, hazırlanan rakamların Bakanlar Kurulu’na sunulduğunu açıkladı. 
   Nami, “Bu halk bir elektrik zammını daha kaldırır mı?” sorusunu ise, “ Elektrik üretimi için akaryakıt almak zorundayız. Eğer almazsak elektriksiz kalırız. Bu halk elektriksiz yaşayabilir mi? sözleriyle cevap verdi. Nami, “Ne kadar istemesek te maliyetleri yansıtmak zorundayız” dedi. 

Alternatif enerji kaynakları için çalışıyoruz
Enerjiden sorumlu Ekonomi Bakanı Özdil Nami, ülkede akaryakıt fiyatları ve dövize bağlı olarak sürekli artış gösteren elektrik ücretlerinin artık sürdürülebilir olmaktan çıktığını söyledi. Ülkenin güneş enerjisi konusunda şanslı bir coğrafyada bulunduğuna işaret eden Nami, uzmanların yenilenebilir enerji konusunda farklı alternatifler üzerinde yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürdüğünü açıkladı. 
Nami, “Alternatif enerji kaynakları gelen tüm taleplere olumlu cevap veriyoruz. Devlet olarak büyük güneş panelleri yapabilmek için göreve geldiğimizde çalışmalar başlattık ve elimizden geleni yapıyoruz. Çalışmalarımız ve projelerimiz sürüyor” şeklinde sözlerini noktaladı. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473